torsdag, december 13, 2007

Sagan om radikalen som handlade för lite böcker, tidskrifter och pins

Nu är det snart jul. Skit samma om man "firar" eller inte – det är viktigt att man köper saker på Red Planet! Vissa saker kan man handla för sitt eget nöje, andra för att glädja sina nära och kära. Idag är sista chansen om man vill vara helt säker på att få sina julklappar i tid.

Jag vill slå ett särskilt slag för Aron Etzlers bok Trondheimsmodellen, det fullspäckade och i några fall för svensk vänsterdebatt banbrytande senaste numret av Socialistisk Debatt, och Örjan Svedbergs Brev från en omöjlig tid, som samlat dokument från den skändliga razzian mot det svenska kommunistpartiet den 10 februari 1940.

1 kommentar:

Leo Sundberg sa...

"skändlig razzia"???

SKP (som partiet hette då det begav sig) styrdes av Moskva, försvarade det ryska anfallet mot vårt lilla grannland Finland.

Enbart genom heroisk, blodig och tapper kamp lyckades vårt broderfolk värna sin framtid och slippa gå samma öde till mötes som andra etniska minoriteter under bolsjevismens storryska knutpiska. Uppoffringarna var enorma, och som svensk socialdemokrat skäms jag över att hjälpen till Finland inte var större än den var.

Min morfar var övertygad kommunist, men till och med han kämpade för Finlands frihet tillsammans med Hitlers soldater. Det om något säger väl hur totalt världsfrånvänt SKP var 1940? Denna skamfläck i svensk historia är inget som dina partibröder i Finland har glömt. De svenska kommunisterna är med rätta ihågkomna av sina finska bröder som Stalins quislingar.

Jag trodde faktiskt att vänsterpartiet hade gjort upp med arvet, men tydligen går ränderna aldrig ur. Jag har träffat vänsterpartister som väl argumenterat för facklig kamp på jobbet och bättre barnomsorg - och jag har full respekt för detta. Men VARFÖR måste ni hålla fast vid ett arv från era synder som ni så gärna vill bli förlåtna för?

Razzian 1940 uppstod inte ur ett vakuum, och du Esbati om någon med ditt gedigna kunnande, borde veta bättre än att kasta sten i glashus.