Kvinnan är alltid kvinna, medan mannen endast är man i ”könsliga stunder” – annars människa; individ – menade Rousseau. Beskrivningen åskådliggör utmärkt väl en av könsmaktsordningens kärnor. Mannen som på dagen pekar med hela handen på kontoret, på kvällen släpper loss i tradjazz och på helgen rufsar barnen i håret på fisketur är mångfacetterad, vidsynt, egen. Kvinnan som uppslukas av sitt förvärvsarbete, pussar barnen god natt för att gå ut på dans och vilar med nördiga dataspel eller uppbyggliga romantiska komedier, hon är utspänd, förvirrad, artificiell. Och vad med baaarnen – egentligen?
Katrine Kielos skriver väldigt bra i Expressen om Doris Lessing, Bruce Springsteen och detta med att vara människa – Everybody’s got a hungry heart. Och då alltså inte bara i ”könsliga stunder”.
onsdag, december 12, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jag kan se det Esbati, dar star du utanfor botaniska tradgarden och branner din BH med Ronja Rovardotter, Lill Babs, Peter Siepen och andra framstaende svenska kvinnor i protest mot konsstrukturen i vaxtriket.
Keep on fighting!
http://i15.tinypic.com/6k5dsag.png Sett den här fina berättelsen som svenskt näringsliv hade som reklam i Metro? Lite smårolig läsning tyckte jag.
Mvh
Män är smartare än kvinnor, åtminstone om man får tro organisationen Mensa
http://initialt.blogg.se/1197502098_mn_r_smartare_n_kvinn.html
Muf juniors lyckas verkligen provocera i de påhittiga kommentarerna här ovan.
Ja, jösses.
Sagan om gumman är ju bara efterbliven. Påminner mig dock om den lite mindre efterblivna http://www.storyofstuff.com
Man kan ju notera att Kulturfredags Springsteen-special närmast utnämnde Springsteen till likartsfeminist medan Lessing är och förblir särartsfeminist. Dessutom väldigt kritisk mot kvinnorörelsen. Kielos artikel var intressant, men i och med att Springsteens konstnärsskap behandlas som enbart "manligt" missar hon dess egenart och dess feministiska potential.
Skicka en kommentar