onsdag, december 12, 2007

Inte riktigt människa

Kvinnan är alltid kvinna, medan mannen endast är man i ”könsliga stunder” – annars människa; individ – menade Rousseau. Beskrivningen åskådliggör utmärkt väl en av könsmaktsordningens kärnor. Mannen som på dagen pekar med hela handen på kontoret, på kvällen släpper loss i tradjazz och på helgen rufsar barnen i håret på fisketur är mångfacetterad, vidsynt, egen. Kvinnan som uppslukas av sitt förvärvsarbete, pussar barnen god natt för att gå ut på dans och vilar med nördiga dataspel eller uppbyggliga romantiska komedier, hon är utspänd, förvirrad, artificiell. Och vad med baaarnen – egentligen?

Katrine Kielos skriver väldigt bra i Expressen om Doris Lessing, Bruce Springsteen och detta med att vara människa – Everybody’s got a hungry heart. Och då alltså inte bara i ”könsliga stunder”.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan se det Esbati, dar star du utanfor botaniska tradgarden och branner din BH med Ronja Rovardotter, Lill Babs, Peter Siepen och andra framstaende svenska kvinnor i protest mot konsstrukturen i vaxtriket.

Keep on fighting!

Markus sa...

http://i15.tinypic.com/6k5dsag.png Sett den här fina berättelsen som svenskt näringsliv hade som reklam i Metro? Lite smårolig läsning tyckte jag.
Mvh

Initialt sa...

Män är smartare än kvinnor, åtminstone om man får tro organisationen Mensa

http://initialt.blogg.se/1197502098_mn_r_smartare_n_kvinn.html

Anonym sa...

Muf juniors lyckas verkligen provocera i de påhittiga kommentarerna här ovan.

Ja, jösses.

ZeS sa...

Sagan om gumman är ju bara efterbliven. Påminner mig dock om den lite mindre efterblivna http://www.storyofstuff.com

Anonym sa...

Man kan ju notera att Kulturfredags Springsteen-special närmast utnämnde Springsteen till likartsfeminist medan Lessing är och förblir särartsfeminist. Dessutom väldigt kritisk mot kvinnorörelsen. Kielos artikel var intressant, men i och med att Springsteens konstnärsskap behandlas som enbart "manligt" missar hon dess egenart och dess feministiska potential.