lördag, december 08, 2007

Sjukt

DN rapporterar:
Åtta av fjorton anställda psykologer i Stockholms nordvästra sjukvårdsområde sägs upp. Orsaken är det nya ersättningssystemet med Vårdval Stockholm. Vårdcentralerna anser sig inte ha råd att ha psykologerna kvar.
Den nya modell som Stockholmshögern genomfört, innebär att socioekonomiska faktorer tonas ned vid resurstilldelningen i sjukvården. I klartext betyder det alltså att de områden där behoven är störst, får mindre pengar, medan mer pengar tilldelas områden där moderaterna är starka.

När psykologerna på vårdcentralerna avvecklas innebär det, som vårdpersonalen påpekar, att individer kommer i kläm samtidigt som det dyker upp större samhällsekonomiska kostnader på annat håll.

Det här är bara ett av otaliga exempel som fortsätter att radas upp när den samhälleliga servicen privatiseras och nedmonteras. Marknadsfundamentalismens systematiska idioti framträder här med viss tydlighet.

I ett modernt samhälle omsätts insikten om att människor är ömtåliga, i gemensamt ordnade lösningar. När folk mår dåligt ska det finnas en möjlighet att få stöd. I den marknadsfundamentalistiska samhällsmodellen – i den idealt beskrivna versionen – ska människor efterfråga detta stöd och kunna betala för det; så möts utbud och efterfrågan likt två pekfingrar i sixtinska kapellet och där uppstår korrekt prissatt, alltså optimalt resurstilldelad verksamhet.

Detta är dock båg. I verkligheten är det särdeles stor risk för att en person som mår psykiskt dåligt också är en som riskerar att inte ha råd och ork till självfunnen hjälp.

Och över huvudtaget: vi vet att vi alla under olika skeden i livet riskerar att drabbas av olika problem. I ett civiliserat samhälle skapas system för att inte varenda människa ständigt ska behöva fundera över varje sådan eventualitet – eller för all del, mer realistiskt, att många drabbas utan att kunna göra något. Detta är samhällsbygge. Marknadsfundamentalismen står i motsättning till detta. I ett läge när Sverige är rikare än någonsin får vi dras med ett system som gör att resurseffektiva och smarta gemensamma modeller döms ut för att vi ”inte har råd”. Bara ett mycket litet skikt av rika, som vill flyta tillgodogöra sig arbete från och samtidigt flyta fritt ovanpå folkflertalet, tjänar på att det är så.

Det synsätt som idag vägleder våra samhällseliter, inklusive borgerliga sjukvårdspolitiker, är anticivilisatorisk.


[SvD skriver också om problem inom psykiatrin]

19 kommentarer:

Anonym sa...

Vi får inte glömma att det var Sossarna som stängde dårhusen och kastade ut vårdtagarna på gatan.

Många av dessa människor bor nu i tält kojor jordkulor eller i husvagnar i bästa fall -utan vård, medans psykiatrimottagningarna blivit företagspalats och konferenscenter.

Visst, borgarasen tar hand om sina egna och plundrar folkhemmet och allas våra gemensamma tillgångar så mycket de bara hinner men blir allt bättre med Mona? Knappast, same shit different assholes så länge agendan är €Us...

Mr. JB sa...

Anonym har rätt i sina första påståenden.

När socialisterna under herrskapet Myrdal bestämnde sig för att slakta kärnfamiljen som grund till fostran, ansvar och fortlevnad uppstod problemen. Kollektivet har aldrig varit förmöget att ta hand om individer, det vet vi nu med alla ensamstående föräldrar och deras barns predestinerade livsväg.

Kolla bara runt lite i förorterna där de mest utsatta lever. Vem utan en dåre kan efter detta försvara kommunism och socialism.

Anonym sa...

"I klartext betyder det alltså att de områden där behoven är störst, får mindre pengar, medan mer pengar tilldelas områden där moderaterna är starka."

I ett sådant område bor med största sannolikhet den sinnessjuke pellejönsen "JB", man kan ju alltid hoppas att de även tvångsomhänertar sådana individer som är en fara för sig själva och borg-kollektivet....

thomaro sa...

Varför ständigt denna reaktion att börja härja om vad sossarna har gjort eller inte gjort när man visar på uppenbart dåliga saker som borgarna är orsak till.
Det är inte sossarna som är orsak till att mer än hälften av psykologerna försvinner i nordvästra Stockholm.
Antagligen tryter argumenten, det finns inget försvar för alliansens dumheter, då tar man till det primitiva, "se på vad sossarna gjort då, dom har varit mycket värre".
Primitiv syn det där med antingen eller, om man kritiserar borgarna är man alltså till vänster och ska alltså stå till svar för allt från sossarna till sovjet och Stalin.
Jag tycker att alliansen för en människofientlig politik till förmån för en mindre del av befolkningen, de rikaste.
Jag tycker även att makarna Myrdals kliniska syn på barns behov var känslokall och inhuman på många sätt.
Den nyliberala vägen med maximalt jobbande så mycket man orkar ger knappast mer tid eller möjlighet till känslomässig bra relation till sina barn. Båda föräldrarna måste jobba och långa dagar på dagis med för lite personal kommer fortsatt att bli de flestas uppväxt.

Rouzbeh sa...

Vårdcentralerna i sydvästra Stockholm förlorar miljontals kronor på "reformen". Verksamhetscheferna fattar att de måste göra lika mycket jobb med mindre pengar. De varna för patientsäkerheen kan vara i fara. Södra Sidan har kollat hur det är Bredäng, skärholmen, vårby och Fittja.
I samma veva försvann pengar för barnkultur i Skärholmen och snart säljer de allmännyttan till praivata värdar. Inte undra på att alliansen nått botten i opinionsundersökningar.

Rouzbeh sa...

här är länken
http://sodrasidan.se/num20-07/Sodrasidan_nr20_07_web.pdf

Kerstin sa...

Det är dessvärre så, vilket få unga människor idag vet om, att socialdemokraterna övergav sin traditionella socialdemokratiska politik under senare delen av 1980-talet, den som handlade om att skapa större jämliklhet och möjligheter för alla, att utbilda sig, få vård de behövde och framför allt full sysselsättning.

Vid den tiden började de nämlligen avreglera allt, valutapolitiken, bankväsendet, skar ner på antalet anställda i offentlig sektor och just fixade en skatteomläggning som framför allt gynnade de riskaste. I praktiken knäckte de den socialdemokratiska rörelsen under de här åren. Medlemmarna i partiet kände inte igen sig, och många av dem tappade sugen totalt.

Detta var en nyliberal ekonomisk politik, som handlade om att de rika skulle bli rikare för att de skulle investera mer, varför socialdemokraterna också avskaffade arvsskatten (och stod i begrepp att precis som de borgerliga gör nu, avskaffa förmögenhetsskatten, om de fått sitta kvar i regeringsställning) och Göran Persson senare såg till att försämra pensionerna och sno oss på våra inbetalda ATP-pengar, tillsammans med Folkpartiet. Nu stadfäste man dessutom i praktiken en arbetslöshet - gissa vilka som gynnas av en sådan? Gissa vilka som missgynnas?

Det allra dystraste i allt detta är, att det elände som denna politik har fört med sig, oavsett om vi har haft en borgerlig eller en socialdemokratisk politik, tror ungdomarna beror på "vänstern" och på en socialdemokratisk vänsterpolitik. Den senare grundade sig traditionellt i Keynesianismen, inte i Friedmanismen, som både de borgerliga och socialdemokraterna har anammat sedan 80-talet, och som i grunden blir grundlagsfäst med EU-politiken. Var lugna - det kommer att bli allt värre, oavsett regering.

Kom inte och säg att det är socialdemokratisk vänsterpolitik som gjort att de sjuka får det sämre och arbetslösheten rakat i höjden. De har fått det sämre på grund av att båda blocken har fört en borgerlig politik, GP möjligen en lite försiktigare sådan. Nu kommer de att få sämre ändå, och snabbare.

När jag hörde Utflippan Reinfeldt idag, tala om att m funderar på att även lägga ut landstingens upphandling på privata företag - då inser man ju att de borgerliga inte har alla hästar hemma.

Mr. JB sa...

Ano 8:39. Det är inte pengar och bidrag det är frågan om utan jobb i utsatta områden. De finns inte (jobben) och subkulturer utvecklas istället med afroinspererat språk och halvsvenska. Därmed bli du för evigt märkt. Att äga språket är makt, det vet alla så mer skola och bättre utbildning.

Sedan kan jag ju alltid sättas i Gulag om det inte passar, det var så det fungerade när kommunismens visdom fick fritt flöda.

Halleluja. God Jul

Anonym sa...

Kerstin har helt rätt, SAP upphörde att vara ett vänsterparti för länge sen. Den sk kanslihushögern fick sitt genombrått under oppositionstiden på slutet av 70-talet och sedermera i Palmeministären. Skiftet 80/90 –tal borde de flesta ha tappat alla illusioner om SAP som ett vänsterparti.

Detta är viktigt att förstå när man funderar på vad det finns för vänsteralternativ till nuvarande regim.

SAP vann 1982 på missnöje med högerpolitiken men fortsatte trots detta med samma ekonomiska politik som den borgerliga regimen. 1994 var missnöjet med högerns katastrofpolitik ännu tydligare, SAP vann och förde sen en högerpolitik som saknar motstycke under Göran Persson som finans- och stats- minister.

Var står V när det gäller? Vid köttgrytorna med SAP och tar ”ansvar” eller använder sin position för att försöka få fram ett vänsteralternativ.

Göran Persson ville inte ha med Vänsterpartiet i regeringen. Som en försonande gest bad han emellertid vänsterpartiledarna att upprätta en l
ista över ledande partiföreträdare, som borde komma i fråga för något attraktivt ämbete i staten.

Olle Svenning, Göran Persson och hans värld


Vad gäller psykiatrireformen var inte minst Folkpartiet drivande, det var under den borgerliga regeringen 1994 som beslutet togs. Den reformering var en internationell trend, och har man sett delar av den institutionella psykvården då så var det iofs lätt att ta till sig att en reform behövdes. Låg väl i linje med den allmänna vurmen för kommunalisering som var ett hett ämne då, när kommunpamparna fritt skulle förfoga över skol- och vård- pengar skulle det bli bara så mycket effektivare. Man kommer ihåg debatterna hur snålvattnet rann om mungiporna på kommunföreträdarna när dessa pengar skulle kunna användas fritt.

I Malmö tar i alla fall de privata intressena sitt ansvar för fattiga och psykreformens offer, där delar statsmission ut kött som gott och väl passerat bäst före till de fattiga i staden. Man har tiggt ihop detta av nobla generösa handlare som varit storsinta nog att avstå från att mala om/ner detta till köttfärs med nytt bäst före. Ett välfärdsinitiativ som kan vara nåt för Per ”köttberget” Nuder att ta till sig när han återkommer till köttgrytorna 2010 skall tackla köttberget.

Bengt sa...

Ja, Kerstin, din analys av den nyliberala högersossetiden är tyvärr sann. Det räcker med att nämna KO Feldt, Skattereformen, Pensionsreformen och den genom vårt EU-meddlemskap låginflationsstyrda sysselsättningspolitiken.

Sen blir jag också mörkrädd när jag hör Fredik Reinfeldts nämaste medarbetare, Utflippan, glatt och utan något reflektivt betänkande uttala sig i radio, om hur intressant det vore att en av våra viktigaste allmännyttiga välfärdsverksamheter som sjukvård, nu först gällande akutsjukhus och övrig sjukvård i Södertälje med kranskommuner, helt utan politisk styrning, ansvar och demokratisk insyn,
skulle kunna lämnas över till det svenska och globala näringslivets intressenter för att istället drivas helt i dessa oberoende och insynsfria regi på den kapitalistiska marknadens efterfråge-utbudsvillkor.
Vilken förnedring och vilket förakt denne Utflippare visar för dessa behövande människor i Södertälje med omnejd. Jag trodde att Sverige politiskt omfattades av den humanistiska grundsynen om alla människors lika värde och tillgång till sjukvård efter behov-inte efter hur tjock plånbok man har!
Men det humanistiska synsättet i samhället är nu borta i och med att högeralliansen allt mer visar av sitt fula kapitalist-privatiseringstryne!

Anonym sa...

"MR JB" skulle kanske friskna till efter en dos Waterboarding och elektriska shocker mot testiklarna på Guantanamo eller "någonstans i Polen"?

Lycka till!

otacksamhet är världens lön sa...

Mellan 1975 och 1995 ökade lönerna i Sverige med 400 procent. Reallönerna ökade dock endast 1 procent. 399 procent var luft - inflation. Mellan 1995 och 2005 ökade lönerna med 38 procent. Och reallönerna ökade med hela 30 procent.

Anonym sa...

Vems real löner steg med 30%?

Det märkliga är att det är en rad grupper som sett sina löner stå still trots den goda generella löneutvecklingen, alla de som sparkades ut i det sk utanförskapet har inte gynnats av att en del andra har haft en synnerligen god löneutveckling.

En annan märklig sak var att man trots denna generella löneutveckling ansåg sig tvungna att göra tänderna till ett klassmärke för att spara ett fåtal miljarder. Antalet hemlös minskade inte, de ökade, men de kan ju förstås glädja sig åt smulorna från de välbeställdas bord och mumsa på kött som inte anses tjänligt för de mer välbeställda.

Från 1965 till 1985 ökade den reala konsumtionen per capita med 2,4% per år från 1985 till 2005 ökade den med 1,3%.

Pastey sa...

lol@Mr JB. Fram för den kristna kärnfamiljen, den kan ta hand om sina psykiskt sjuka familjemedlemmar. Den kan även rädda oss från förortens farliga subkulturer med "afroinspirerat språk". Är det så man ska tolka dig?
Fåne.

Mr. JB sa...

Ian Paisley, man behöver inte vara kristen för att försvara kärnfamiljens grundvärden, själv är jag ateist.
Jag skulle aldrig tillåta att mina barn uppfostrades i ett av politiker styrt kollektiv. Så tillvida har jag lyckats med min roll och givit dem en förhoppningsvis god start i livet. Nu flyger de med egna fria vingar, dock inte i detta land.

kulturbloggen sa...

Också ur rent ekonomisk synvinkel är det vansinnigt att dra ner på denna vård. Det kommer att resultera i människor som mår ännu sämre och som säkert kommer att kosta samhället mer att reperera i långa loppet.
RS
kulturbloggen.com

Kerstin sa...

Jobben finns. Vården ropar efter mer personal. Skolorna behöver också mer perosnal, och mindre privatiseringar. Vi har ett budgetöverskott av aldrig skådat mått, som borde användas till att just anställa i offentlig sektor.
Det är inte behoven som saknas. Det är inte pengar som saknas. Det är viljan som saknas.
Kerstin

Anonym sa...

Kan bara säga att hela infrastrukturen håller på att kollapsa i vården just nu från början till slut beroende på besparingar oavsett om det går bra eller dåligt för landet.

Privatiserade vårdbolag med endast vinstintresse på sin lista oavsett diverse snack om bra vård.Detta skulle vara ändrat fär låååång tid sedan men icke och nu är vi i början på det elände sedan en tid på några år som kommer att bli långt värre.Vänta så får du se.Sett många sjuka människor som utan hjälp inte orkat ta fighten med sjukvården utan anhöriga eller andra som brytt sig.

Så är det idag i jag vet bäst landet Sverige när omvärlden tittar försiktigt och undrar var som händer oavsett Socialdemokrati eller Alliansregering med alltför många kapital hungriga individer som helt enkelt stjäl dessa vårdpengar på väg ut till sina instanser.Bläääää .....

Pelle

Anonym sa...

Kerstin,ca 30 lediga tjänster som undersköterska i Skåne just nu som kräver denna utbildning men 3600 sökande undersköterskor.Jobben finns,jo pyttsan .... ?.

Pelle