lördag, januari 19, 2008

"Liberal" repression

Flammans senaste ledare handlar om högerns senaste runda av angrepp mot demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Läs den! Det är en välformulerad och viktigt text om den djupt obehagliga utveckling som karaktäriserar vår tids ”liberalism”.

Glädjande nog har en skarp socialdemokrat som Enn Kokk sett varåt det barkar och tagit till orda – från det hållet är det annars tyvärr ännu alltför tyst:
Jag är en mycket känd antikommunist och har bland annt gett ut pamfletter och böcker med udden riktad mot olika extremistgrupper. Jag har också - i en 500-sidig bok - granskat IB och de hårdhänta metoder man när det begav sig använde mot kommunister av olika schatteringar - registrering, svartlistning på arbetsplatser med mera - men kan inte finna annat än att utfrysningsmetoden i stort sett var kontraproduktiv. Bättre då att möta extremistiska åsikter i öppen debatt!

Jag är också övertygad om att demokrater har bättre argument än de som tvivlar på demokratin eller är antidemokrater.

Framför allt är demokratiska samtal alltid bättre än repression.

Och repression är just det som präglar den nämnda SvD-ledaren och mycket annat inom delar av dagens högerborgerlighet.

[...]

Inte så sällan finner jag, att jag själv - en vänstersinnad socialdemokrat - i praktiken är mycket mer liberal (i ordets bästa bemärkelse) än många av dem som själva kallar sig liberaler.
Just så. Eller som Åsa Linderborg uttryckte det i en artikel från 2005, en som borde läsas om och om igen: Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte att köttbullarna på IKEA.... de är jävligt fascistiska!!! Du är fascist Ali!!! Jag med!!! Alla och ALLT är snart fascistiskt och då kan du sätta etiketten fascistisering på allt!!! HURRA !!!!!

Anonym sa...

Tack för länken till Linderborgs artikel. Den blir bara mer och mer aktuellt.

Och som sagt, redan Frankfurtskolan såg det här.

Anonym sa...

Sluta behandla oss arbetslösa som lata och mindre vetande. Vi arbetslösa har också rätt att få möjlighet att påverka våran egen situtaion så att den leder till en positiv förändring. Ge oss arbetslösa en chans att visa vad vi går för. Många av oss långtidsarbetslösa har betydligt större social kompetens och förändringsbenägenhet än de politiker som sitter i Rosenbad och slår våra liv i spillror. Man sparkar inte på de svagaste i samhället ostraffat !! Regeringen och arbetsförmedlingen bidrar idag år 2008 till ökat utanförskap för de svaga i samhället.

Anonym sa...

Yttrandefrihet är en negativ frihet som t ex innebär att en tidning har rätt att publicera vilka asikter som helst utan att det för den sakens skull legitimerar vald eller hot fran andra personer. Staten ska därför backa upp publicister som hamnat i en sadan situation.

Eftersom yttrandefriheten är negativ innebär det däremot INTE att staten eller andra människor har nagon skyldighet att förse dig med penna, papper, pengar, megafon, eller nagot annat du behöver för att yttra dig. Alltsa kan man inte i yttrandefrihetens namn kräva att bli publicerad i lokaltidningen.

Om Flamman har nagra som helst ansprak pa att betraktas som en seriös tidning sa borde man faktiskt kunna göra den distinktionen.

Anonym sa...

Vem var det som sa (något i stil med) att om fascismen kommer tillbaka så kommer den med ett leende på läpparna (eg "med en smiley")...?

Anonym sa...

När Chavez inte beviljade fortsatt sändningstillstånd för den där TV-kanalen i Venezuela, kom samma argument från höger och vänster, fast i omvänd riktning. Det går gärna politik i politiken.

Anonym sa...

nja, olle, enligt rådande regelverk så kan man inte bara dra in Manas bidrag på de grunder som Demirbag Sten anför. Men man kan polisanmäla eftersom antisemitiska yttranden gissningsvis är att betrakta som hets mot folkgrupp och därmed brottsliga. Så du jämför en tv-kanal som bröt mot sitt sändningsavtal med en tidskrift med ett innehåll som inte föll en om sin uppgift ovetande yttrandefrihetsfundamentalist i smaken. Att tv-kanalen dessutom var involverad i en misslyckad statskupp... tja, riktigt så långt tror jag inte att Mana har gått än, eller? Har jag kanske missat något i Demirbag Stens anklagelseakt?

Anonym sa...

Du missuppfattar. Det jag jämförde var inte "brotten", utan reaktionerna på indragna tillstånd/bidrag. I Venezuela var högern väldigt måna om yttrandefrihet, mångfald etc, men i Sverige verkar det inte lika viktigt. Och samma samma fast tvärtom från vänster.