torsdag, augusti 14, 2008

Marknaden äter sig in

Min krönika i veckans Flamman.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra artikel... du är en förebild..

Anonym sa...

Vilka ska betala de ännu högre skatterna? Varför skall vi friskusar subventionera rökare och alkoholister?

Anonym sa...

Vi hör ständigt om hur många fler äldre vi får hela tiden, hur ohanterligt det kommer att vara.

Men får vi egentligen det? 1990 hade vi en lika stor del av befolkningen över 65 som idag i princip, det kanske skiljer så mycket som 1%. Dör vi av 1% fler "gamlingar" på 15-18 år? Inte bör vi väl göra det.

I dag är ju dessutom dessa äldre människor friskare och vårdbehovet lär vara lägre, många operationer görs på rutin och förbättrar livet för många av dessa. Inte blir väl det en större belastning för samhället?

Även om 10% fler än idag skulle vara 65+ 2040 så ser jag inte hur de skulle förgöra oss. Förvisso ser vi att vården blir dyrare och dyrare, men det är ju inte riktigt kopplat till vårdbehovet. De utgår ju också från antal sjukhusdagar, idag blir man ju knappt inlagt på sjukhus, eller blir inlagd en mycket kort tid. Vårddagarna bör därför bli kortare snarare, per person iaf. 7 % är det omnämnda artikel nämner, men den antar också att vi får se kraftiga ökningar av vårddagar på sjukhus.

Anonym sa...

Förebild eller inte, jävligt intressant och bra skrivet!

Micke sa...

Vi hör ständigt om hur många fler äldre vi får hela tiden, hur ohanterligt det kommer att vara


Det kommer inte att vara mer ohanterligt att bli gammal och dö om 20 år än det var på 60 talet eller idag.

Föreställningen om hur jävligt det kommer att bli i dessa avseenden är politisk handelsvara som främst härrör från högerns retorik för att slå benen av sossarna.

Genom att skrämmas vinner man poäng.
Det är inte nytt.
En annan sak som inte är en nyhet är att om människor ställs ingör problem så mobiliserar dom kraft för att lösa dom.
Det kommer vi att göra i den här frågan också på ett eller annat sätt.

Den generella iden är att vi ska tjäna så mycket pengar att vi kan köpa oss fria från våra gamla.

Det finns andra vägar.

Anonym sa...

Micke

Det säger jag inte heller, jag avfärdar den idéen och tror inte ens att vi kommer bli så många fler äldre.

Det är dock väldigt populärt att prata om de äldre nu, 40-talisterna ska gå i pension, 40-talisterna ska kväva våra sjukhus och allt är sossarnas egna retorik som de delar med högern.

Vården utvecklas och förändras, vi har sett att vård blir dyrare, men samtidigt har vi ju genom förändringar i vården kunnat ha mindre vårdplatser, kortare behandlingar och så vidare. Då är det allt lite lustigt om en artikel som pratar om antal vårddagar på sjukhus. Som om vården inte skulle förändras.

Att vården kostar mer och mer och att vi kommer behöva förändra vården för att sänka kostnaderna är dock klara. Men många verkar vilja gå till ett system med mer egen finansiering, ett system som mycket väl kan kosta mycket mer pengar än skattefinansiering. Ett avgiftssystem blir ju i förlängningen bara skatt ändå, då försäkring etc blir obligatoriskt.

Vi kommer att förändra vårdsystemet flera gånger till 2040 förmodligen, men det är knappast gamlas vårddagar som kommer vara våra största problem. Vård överhuvudtaget har blivit dyrare. Därför kommer systemen förändras, men vård är så mycket mer än antal vårddagar på sjukhus för våra 65+ medmänniskor. De flesta är nog också villiga att betala lite extra i skatt, ett par ören kan göra stor skillnad i vissa landsting.