fredag, augusti 29, 2008

Why we must bring capitalism (page) down

Svårt att veta om man ska skratta eller gråta.


Via V, fildelning & upphovsrätt. Läs mer här. Själva patentet här.

3 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

Det är ju uppenbart att det där patentet inte skyddar någon upphovsman. Det är bara ett monopol som hindrar andra från att tillverka och sälja produkter. Finns inget marknadsliberalt i det.

joel sa...

"Finns inget marknadsliberalt i det"

Du är uppenbarligen oförmögen att se sanningen bakom marknadsliberalismens facistisering. Du har troligtvis inte heller förstått den sociala verklighetens komplexa dynamik.

Jag däremot vill synliggöra de här patriarkala strukturerna i samhället. Jag tror pa konflikten som historiens drivkraft, men sådant later sig inte förstås med en implicit nykolonial problemformulering.

Petter sa...

Neoliberal, det är ju så att företag måste ta patent för att korslicensiera sig med andra företag för att inte själva begå patentbrott. Det är därför mängder med företag som sysslar med öppen källkod ändå patenterar massor. Bara för att kunna korslicensiera mot konkurrenterna så de är skyddade. Det är i princip ett måste att söka patent för massor saker andra redan använder. Det är dock ingen som kommer ingå i avtal med microsoft pga page up/down knapparna.

Och det är patenterna i USA, Taiwan och Japan som styr hur resten av världen gör sina affärer och utvecklar sina produkter. Även när de inte har dessa länder som marknader. De måste anpassa sig efter dom och betala dyra patentlicenser för affärer i länder där de inte ens är giltiga.