torsdag, oktober 30, 2008

Carnegie i P1

Var med i en kort radiodiskussion med utgångspunkt i Riksbankens femmiljarderslån till Carnegie. Johan Staël von Holstein var också med. P1 Morgon.

3 kommentarer:

FredrichL sa...

Jag hörde det på väg till ett sammanträde imorse....JsVH hade en mycket konstig inställning, å ena sidan ska alla som är dumma och vårdslösa kursa och bli arbetslösa, å andra sidan ska staten pumpa in pengar i "systemet" (som om det inte bestod av tidigare nämnda dumma och vårdslösa)....Han verkade verkligen sugen på att göra folk arbetslösa, och samtidigt var det jävligt synd om alla entrepenörer, som om inte de hade varit delaktiga i risktagandet.

Mycket mycket underligt.

Anonym sa...

Jag har lite svårt att se att Carnegie är en så viktig stöttepelare i "det finansiella systemet" så att det måste räddas. Carnegie är en liten aktiemäklare och investmentbank, hur kan det vara så avgörande?

Sen till JSvHs (tillsammans med andra marknadsälskare) försök att skylla på "giriga bankers" är lågt. Klart att de anställda varit giriga, men vad ska man då säga om ägarna som med ständigt ökande avkastningskrav driver bankerna och de anställda att öka leverage och risker för att pressa fram högre vinster. Hade Carnegie och andra banker inte ständigt tagit på sig högre risk hade ägarna bara flyttat sitt kapital till en annan bank som kunnat "leverera" dessa högre vinster. Självklart är det ägarna som är de skyldiga, anställda gör vad de får betalt för - och det är ägarnas jobb att hålla dem i schack.

/PELLE

Magnus sa...

Hos Jonte S von Heinkel blir det närmast övertydligt att han ser entreprenörer som en särskild slags människor som har utestående fordringar på resten av mänskligheten. Däremot bygger han ldrig detta på någon egentlig ekonomisk analys, och det är ju inte underligt eftersom han själv varit en seriekonkare som slösat bort miljardbelopp för andra. Entreprenörer är helt enkelt moraliskt överlägsna, oavsett om de genererar vinster och jobb i längden.

Och precis som Fredrik Segerfeldt utgår han från att 'asch, pengar, det finns väl alltid hundra miljoner att investera - i alla fall för mig, däremot inte för de där losertyperna'.