tisdag, oktober 07, 2008

Island

Ja, så var det Island då. ”The icelandic tiger”, som Johan Norberg kallade det förra året, har pumpat upp sin ekonomi genom tung satsning på finansiell ”innovation”. Nu är landet nära nationell konkurs, och har fått nödhjälp av bland annat den sista Sovjetstaten (Norge) och den näst sista (Ryssland)

Frågan är dock om detta kommer att räcka. För som om det inte var nog med finansiell kollaps, har även IMF beslutat att skicka ”experter” till landet.

Andreas Bryhn skriver också om Island, och pekar på den senaste (pre-kris) bedömningen av ”ekonomisk frihet” i landet, gjord av Heritage Foundation – en slags virtuell lekstuga där hayekianer på syra fantiserar kring läget i olika länder, och därmed levererar material till marknadsfundamentalistiska cirkelresonemang i bredare borgerliga fora:
Iceland's financial sector is modern. Since joining the European Economic Area, Iceland has liberalized and deregulated its financial markets, allowing Icelandic financial institutions to operate on a cross-border basis in the EEA and vice versa.

Det gick ju som bekant sisådär (isl.: Svona svona, La la), och nu har staten halvsocialiserat stora delar av bankväsendet. För att fortsätta med Heritage Foundations positiva bedömning:
Private property is well protected.


Nyheter om Island: [Ekot], [DN1], [DN2], [SvD]

10 kommentarer:

Petter sa...

Korparna kraxar i högan sky.

Men islänningar hoppar ännu inte i bräckliga båtar för att fly från sin ö. De kanske gör det om Lydnad inför Den Rätta Läran får fäste.

Eller för att tala esbati: om "Lydnad" inför "Den" "Rätta" "Läran" får "fäste".

Kurt sa...

Johan Norberg kan säkert finna orsaken till den isländska krisen i det faktum att det överhuvudtaget finns en isländsk stat.

Anonym sa...

Att leva över sina tillgångar funkar inte i något samhälle, oavsett om det är socialistiskt eller nyliberalt.

Stevie sa...

Som Michael Bloomberg sa i en intervju på BBC igår, maximen "låt konkande banker och länder falla" skulle kanske kunna tolereras (av liberaler och "vanligt folk") om det bara var den bank som misskött sig som drabbades på börsen. Men så äör det ju inte, högen med sura äpplen får ätas upp av långt fler än det korrupta kreditinistitutet och har dessutom mångdubblats i storlek innan det fryser till. Island lär f ö nu låna penagr av - Ryssland.

Anonym sa...

Petter: Ja, det är verkligen ett märkligt fenomen det där. Han citerar alltså ord för ord, denne Esbati (märkligt namn med). Kan man verkligen göra så? Säkerligen är han dock helt ensam om denna märkliga teknik.

villiam sa...

Bå bä nyliberal, har du kapital?
Nej nej kära du, jag har säcken tom.

Kurt sa...

Storbritannien har nu börjat använda sig av de nya terroristlagarna för att beslagta egendom och låsa tillgångar för Isländska banker i Storbritannien, när det nu visat sig att brittiska kommuner placerat mångmiljardbelopp i isländska banker. De där terroristlagarna verkar ju vara mycket praktiska, de kan användas till lite allt möjligt som passar.

Neoliberal Agenda sa...

Om nu de på Heritage Foundation är hayekianer, vilket jag betvivlar, så borde de isf. inte ha givit så hög poäng(Monetary Freedom = 74.8%) för att land som kör med fractional reserve banking.

Fast kanske beror det på att FRB används i princip överallt så värdena har normaliserat?

Anonym sa...

jájá en við kemur samt aftur! =) Esbati, talar þú íslensku? :) Flott af þér!!


http://tegis.wordpress.com

Anonym sa...

Herr tglund behöver öva lite på sin isländska, men det var ett bra försök :)
(preteritum 2:e person pluralis av komma blir "komum", inte "kemur", det är presens 2:person singular)