lördag, oktober 11, 2008

Klackarna i taket

Apropå detta med att Mona Sahlin backar från sitt tidigare utspel om vänsterpartiet, dels genom den svårbegripliga taktiken att framställa sig själv som lite småkorkad, dels genom att på samma gång kliva runt och befästa den märkliga låsningen till budgettak, överskottsmål, avdemokratiserad riksbank och annat fastbränt bottenskrap från 90-talets nyliberala häxkittel: Idag måste alla läsa Erik Bergs briljanta inlägg. Verkligen måste. Roligast är kanske detta:
Det är inte vänsterpartiet som kommit på idén att seriekoppla alla världens banksystem likt en hemmagjord julgransbelysning för att sedan ställa ut hela skapelsen i regnet med strömmen på och se vad som händer.
Men läs hela.

12 kommentarer:

jeppen sa...

Jag begriper nog inte riktigt. Det vi ser nu är punkteringen av en bubbla i tillgångsvärden. Denna var inte vänsterpartiets fel, säger man. Helt riktigt, men vad vill vänsterpartiet göra?

Vänsterpartiets medicin nummer ett är att politikerna ska kunna ministerstyra penningpolitiken, dvs ha rätt att sänka räntan mer än vad som är motiverat av ekonomiska fundamenta. Det är ett recept på bubbel-uppblåsning, faktiskt exakt vad Greenspan gjorde i början på 2000-talet och som vi nu betalar för.

(Faktum är att Sverige och EU har bättre centralbanker som fokuserar på inflationen och inte försöker bolla med konjunktur och arbetslöshet som USAs fed.)

Vänsterpartiets medicin nummer två är att staten ska kunna hjälpa till att pumpa upp bubblor genom avskaffad budgetdisciplin och finanspolitiska stimulanser.

Det är inte svårt att förstå Sahlins uttalande: "Om vänsterpartiet inte begriper nu, när ska de då begripa?"

Gulleplutten sa...

Min julgransbelysning funkar även om en lampa slocknat. Är det en kommunistisk/socialistisk julgransbelysning jag har då, Esbati?

Neoliberal Agenda sa...

den märkliga låsningen till budgettak, överskottsmål, avdemokratiserad riksbank och annat fastbränt bottenskrap från 90-talets nyliberala häxkittel

Om vänsterpartiet skulle få majoritet är jag övertygad om att vi skulle få se ett ekonomiskt kaos av sällan skådat like. Det skulle bli som när Allende lekte rövare i Chile. Tänk kraftigt fallande reallöner, -5% i tillväxt och 600% inflation.

Anonym sa...

gulleplutten,

tydligen vet du inte vad seriekopplad betyder. dessutom är du en idiot.

/j

Gulleplutten sa...

"dessutom är du en idiot."

Ujdå. Jag tror att du fått en kommunist som kommenterar på din blogg, Estbati...

Anonym sa...

@ gullplutten: man behöver inte vara kommunist för att se uppenbara sanningar.

morpheo sa...

@Neoliberal agenda: Gosse, du har ju en historiesyn som vore den hämtad ur Fragglarna.

Läs om, läs rätt... ok?

Anonym sa...

Dagens rubrik:
Sahlin dumpar vänstern - igen
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1331235/sahlin-dumpar-vanstern-igen

Johan F sa...

Mona Sahlin bygger upp sin trovärdighet steg för steg.

Hugo sa...

"Det är inte vänsterpartiet som kommit på idén att seriekoppla alla världens banksystem likt en hemmagjord julgransbelysning för att sedan ställa ut hela skapelsen i regnet med strömmen på och se vad som händer." (slut citat)


http://erixon.com/blogg/?p=1584

Nä,....så är det nog, låt oss istället hylla planekonomins och kommunismens storartade ekonomiska framgångar genom historien.

Anonym sa...

Neoliberal: Vem levde rövare i Chile??
Jeppen. Du har tydligen blivit Sahlinanhängare?

johanna sa...

Mycket bra blogg!
keep up the good work!