fredag, oktober 24, 2008

"Pirajägarlagen öppnar för hot och utpressning"

Mikael von Knorring skriver väldigt bra på SVT Opinion om förslaget till "piratjägarlag". Lagförslaget innebär ett rejält steg i den pågående marschen mot ett övervakningssamhälle, och en omfattande urgröpning av rättssäkerheten:
Den urgröpningen sker i en rättssituation som redan är under all kritik. Så sent som för ett år sedan kopierade en kammaråklagare en hårddisk, beslagtagen av en privatperson, till Antipiratbyrån med förklaringen att det "är de som är experter på vad som är upphovsrättsskyddat".

I teorin ska åklagarens utredning vara opartisk, i teorin ska det vara otänkbart att Henrik Pontén på Antipiratbyrån får läsa dina kärleksbrev, men praktiken ser helt annorlunda ut. Svenskt rättsväsende är inte kapabelt att hantera de befogenheter de har, och det är ett bra skäl att inte ge dem fler.
Läs hela inlägget.

Det behövs stort ståhej och en allvarlig debatt om dels det konkreta förslaget, dels de principiella frågorna, dels om rätten att få dela med sig, dels om rätten att få vara anonym.

Kolla också in vänsterpartiets sajt om fildelning och upphovsrätt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ok, men hade det inte varit bättre om (v) kommit på det här innan man röstade för att införa fildelningsförbudet?
Von Knorring avslutar sin artikel med "Tillåta icke-kommersiell fildelning". Eeh, ok och varför tror ni fildelning är förbjudet? Jo för att det förbjöds av den tidigare s-regeringen 2005. Moderaterna, folkpartiet, kd och vänsterpartiet röstade också för lagen.
Att (v) har ändrat sig nu är ju förstås bra, men det är rätt patetiskt att göra det såhär i efterhand nu när det är helt ofarligt. V hade kunnat stoppa fildelningsförbudet, men valde istället att rösta för lagen.
Aldrig glömma - aldrig förlåta...