lördag, november 29, 2008

Härligt att höra

Expressen kör en skojsig artikel med rubriken ”Jämställdhet inte viktigt i förhållanden”. Hoppingivande, inte minst. Den visar nämligen att det går att vara ganska dum i huvudet och ändå bli ”relationsexpert”. Och den visar att nästan alla kan göra god kvällsjournalistik; en som skapar mycket plats och stoj (produkt), av nästan ingenting (råvaror), genom en rationaliserad arbetsprocess (läsa resultatet av en nätundersökning på en dejtingsajt + ett telefonsamtal). Och den visar alla som hänger läpp över att de satt ihop usla opinionsmätningar, att det alltid kan bli sämre.

På en dejtingsajt har folk alltså svarat på frågan om vad de tycker är det viktigaste i ett förhållande. Respekt, klickade de flesta på, och därför måste det vara sant. Särskilt som svarsalternativen ju är strikt åtskilda och lätt jämförbara: man kan svårligen tänka sig att någon kan uppleva både humor och passion som viktigt, eller, gud förbjude, att det ena kan leda till det andra, exempelvis vänskap till respekt – hur skulle det se ut, liksom?

Det känns därför jättebra att denna tunga undersökning används som argument mot den grupp som i hemlighet styr samhället: ultrafeministerna.

Humor är viktigare än jämställdhet, säger typ alla. Det betyder, enligt den kompetenta tolkningen av undersökningen, att kvinnor gillar att ha lägre lön och göra mer av hushållsarbetet, men bara om deras män kan skämta om det så det står härliga till.

Respekt är som sagt viktigast. Men det fattar inte ultrafeministerna. De tycker istället så här: Bara vi har en sammanfallande verbal/teoretisk förståelse av begreppet jämställdhet, är det ok om du föraktar mig som människa.

Det är inte bara i parförhållanden som det är viktigast med respekt. Det gäller nog även i arbetslivet. Det kan man säkert också tolka in i resultaten från undersökningen, eftersom den är så väldigt bra genomförd. Man kan säga: Hej och hå, vi i kukmätarlaget i jätteballebolaget AB vill understryka att vi har stor, för att inte säga oerhörd respekt, för att ni kvinnor accepterar att göra mer och få mindre pengar och makt. Då blir kvinnorna glada. Sånt gillar de.

Det är bara att hålla med relationsexperten i Expressens artikel:
Härligt att höra. Män får ta så oerhörd mycket skit i Sverige som de bara tuggar i sig.
Absolut. För att inte tala om tidningsläsare.

7 kommentarer:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Fortsätt med din ironi, Ali. Det är trevligt att läsa. Det där citatet du tar upp i slutet var ju bara för patetiskt.

Det kan jämföras med citat av direktörer som tycker synd om sig själv för sin stackars roll i kapitalismen. Patetiskt.

Du får gärna skriva fler genus-inritkade grejer. Är det något jag är kritisk till är det att det är för lite könsmaktanalyser och för krångligt språk. I övrigt kan du lunka på som vanligt så kan jag hålla med nio av tio gånger.

Anonym sa...

Jag älskar kritik mot genus, feminism och queer
m m.
I LOVE IT!
Mer kvällspress till folket.

My dad read Kirkegaard sa...

Utmärkt inlägg.

Själv höll jag på att sätta mjölken i halsen när jag läste artikeln. Man blir av någon konstig anledning lite chockad varje gång man läser all den oerhört lågkvalitativa så kallade journalistik som kvällstidningarna innehåller. Som om det vore något nytt att de så kallade journalisterna skriver texter som jag inte ens skulle godkänna på högstadiet. Men ens tro på en bättre värld är väl svår att rasera.

Det är dock inte första gången den så kallade realtionsexperten Louise Hallin uttalar sig på ett sätt som gör att hennes hidden agenda är ytterst illa dold.

Åh Lousie, jag älskar när män pissar på mig och ställer sig över mig, bara de respekterar mig och är passionerade när de gör det.


/Kajsa H

Vän av konsekvens sa...

Ali,

Du förutsätter att folk som inte är feminister ska förstå att när man säger att jämställdhet är viktigt så menar man såklart inte att respekt, humor etc. inte är viktigt.

Du skriver:
"Respekt är som sagt viktigast. Men det fattar inte ultrafeministerna. De tycker istället så här: Bara vi har en sammanfallande verbal/teoretisk förståelse av begreppet jämställdhet, är det ok om du föraktar mig som människa."

Men i samma sväng verkar du göra samma misstag som de du vill opponera dig emot. Du verkar tro att bara för att man vill ha respekt så är det okej att tex. göra mer hushållsarbete.

Du skriver:
"Humor är viktigare än jämställdhet, säger typ alla. Det betyder, enligt den kompetenta tolkningen av undersökningen, att kvinnor gillar att ha lägre lön och göra mer av hushållsarbetet, men bara om deras män kan skämta om det så det står härliga till."

Är inte det lite väl hårddraget och generaliserande?

Jag förstår att du är ironisk. Men försök i alla fall vara konskvent.

, Mary Jane

David sa...

Den där undersökningens resultat är väl knappast en överraskning. Inte direkt en skräll att jämnlikhet kommer sist i vad folk söker i ett förhållande. Finns passion och respekt (respekt innebär i själva verket rätt mycket, tex oftast ömsesidig attraktion och därmed indirekt bekräftelse) så kan väl jämnlikhet vara ett plus. Men Jämnlikhet i första hand och attraktion en bonus? Givetvis tänker ingen normal människa så.

Anonym sa...

Hahaha. Seriöst, hela den där artikeln känns som en enda fet hallucination. Jag var tvungen att dubbekolla länken till expressen där artikeln fanns. För ett kort ögonblick fick jag för mig att tidningen en dingding värld hade återuppstått.

/Hossam

Oskar Lindvall sa...

Vad vill du ha yo
Jag vill ha kärlek och respekt
nån som vet hur man gör när ljuset är släckt

hur ska han va yo
han ska va passionerad omtänksam
det är en sån en kvinna vill ha
en riktig man

/melinda Wrede

Inte ett ord om jämställdhet i den texten ju! Bevisen hopas sig