söndag, november 02, 2008

Modernt ledarskap

Anders Borg har enligt statsvetaren Tommy Möller visat modernt ledarskap genom att klippa ut lappar ur tidningarna och visa upp för politiska journalister. Det moderna ledarskapet går alltså ut på att göra sig av med den offentliga bostadspolitiken så att bankerna får ett allt större inflytande över människors boendekostnader, sedan begränsa statens möjligheter att använda sitt ägande genom krav på ”marknadsmässighet”, och sedan för säkerhets skull göra sig av med statliga bankägandet så att privatbankirerna får all makt över räntorna, för att så göra ett till intet förpliktigande utspel – för övrigt en direkt kopia av det Norges finansminister Kristin Halvorsen (från Sosialistisk Venstreparti) gjorde dagen innan – som uppmanar konsumenterna att ordna saken genom att ägna sin tid åt att studera tidningarnas ekonomisidor samt det finstilta i olika räntearrangemang hos bankerna.

Bra tänkt. Men låt oss trots allt konstatera att finansministern anser sig bättre än ”marknaden”, alltså bankerna, på att bedöma riktig räntenivå, och att han åtminstone till synes underkänner det riktiga i att de sätter sina räntor efter marknadsmässiga överväganden – i det här fallet en bedömning av konsumenternas räntekänslighet och en helt logisk värdering av risken för att massa ”entreprenörer” plötsligt etablera banker kors och tvärs över landet och erbjuder chocklåga räntor på denna oligopolmarknad.

Modernt är det säkert, på något sätt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Borg borde dra något gammalt över sig.

Hela upprinnelsen til krisen är ju att politiker på diverse sätt försökt få ner räntorna till konstlat låga nivåer.

Tänker på statligt understödda bolåneistitutioner som Freddie Mac och Fanny Mae, Community Reinvestment Act som förbjuder banker att rikta billiga lån enbart not rika och att USA:s centralbank som körde ner räntan till ca 1% i över två års tid.

Så sent som förra året lade Mats Odell fram en modell med statliga kreditgarantier som skulle hjälpa icke kreditvärdiga människor med det första bostadsköpet.

Anonym sa...

>>>Neoliberal Agenda

"Tänker på statligt understödda bolåneistitutioner som Freddie Mac och Fanny Mae, Community Reinvestment Act som förbjuder banker att rikta billiga lån enbart not rika"

Fast det verkar vara få andra än riktigt liberalt troende som köper de där förklaringarna. Än så länge har jag inte sett någon som klararat av att underbygga påståendena. Men det är många som vevar dem om och om igen som om det skulle göra de till något annat än dåliga ursäkter påhittade av markandsfundamentalister.

Vill man se lite siffror som motsäger just det där kan man kolla här t ex:
http://www.prospect.org/cs/articles?article=did_liberals_cause_the_subprime_crisis

Anonym sa...

Är det inte märkligt? Så snart som Ulf Bjereld uttalar sig i media så är man noga med att påpeka att han är sosse. Men när Tommy Möller är med så nämner man inte ett ord om att han är moderat och gammal talskrivare till Carl Bildt.

Anonym sa...

Å nej, inte ännu en neoliberal kyckling som kväker om hur det var staten som skapade krisen. Har vi hört den förr? Visst har vi det, och det var staten som tvingade investmentbanker att börja handla usla lån med varandra. Och det var staten som anställde alla risk-managers på alla bankerna. De anställde traders (och deras chefer) också för den delen. Och det var staten som skötte Lehman Brothers. Och det var staten som anställde alla on-off-säljare med tuppfrisyr och mycket hårgele. Du vet dom där som fick betalt per lån dom kunde kränga till icke betalningfähiga låntagare. Hörde jag någon ropa "Island"? Det var staten som gjorde det (jag skojar inte, kolla in Norbergs blogg. Islands problem har sin grund i statspåkallad diskriminering. Då hjälper det inte att alla "frihetsindex" visar att Island var så nära den neoliberala versionen av nirvana man kan komma. En tron som numera det idylliska Georgien är stolt innehavare av. Georgien? Köp!). Enligt neoliberalerna är det en oerhört stympad marknad vi har, i princip råder planekomisk prisbildning. Visst, det är gött att farbror Staten alltid finns där som ställföreträdande brasklapp att påkalla när deras hemmagjorda Ayn Rand-teorier inte _riktigt_ stämmer överens med verkligheten. Shaggy sa det bäst när han myntade det som kom att neoliberalernas moderna finanskriscredo: "It wasn't me".

Anonym sa...

Anonym,
du glömde att det är tyyyypiskt kommunistiskt och centralistiskt att överhuvudtaget ha en riksbank, en valuta och en finansinspektion.

För att inte tala om de rent Gulagaktiga statsskuldväxlarna och, vice versa, räntan som de privata bankerna får betala för att låna pengar av staten.

Det är fan i mig till och med ingrepp i den fria marknaden att staten bestämt officiellt språk!

Kdsf asdjmm! erte, asdfhF! ASADK.