onsdag, januari 28, 2009

CBS 60 minutes om de israeliska bosättningarna

Jag har många gånger tidigare understrukit att nyckeln till att förstå den israeliska ockupationens ohygglighet, är att kunna se en större bild än det i och för sig fasansfulla dödandet av palestinierna – det som i Gaza antog direkt folkmordsliknande former – och begripa den systematiska, vetenskapligt utstuderade förstörelsen av palestinskt samhällsliv. Och samtidigt befästs och återskapas ockupationen.

Kolla in det här inslaget från CBS 60 minutes. Det handlar inte om Gaza, utan om Västbanken och de israeliska bosättarna där. Det blir förstås meningslöst att tala om en ”fredsprocess”, när bosättningarna har blivit fler och större. I inslaget får man en liten inblick i vad detta innebär för palestinierna. Lägg också märke till de bilder där man ser landskapet ovanifrån. Bosättningarna är de facto militära utposter placerade på höjder, varigenom Västbanken kontrolleras. Bosättningarna är inte heller lösa punkter på kartan. De förbinds med apartheidvägar på vilka palestinier inte får färdas och dessa vägar tar själva upp ytterligare land. Inte bara smälter de palestinska områdena bort – de blir också tillbakapressade till allt mer undermåliga landstycken, där vattnet stjäls och kontrolleras av israeler, där israeliska myndigheter genom sin avsiktligt ogenomträngliga byråkratiska apparat, uppbackad av militära bulldozers, förhindrar nya och förbättrade byggen, och där bosättare ofta utsätter dem för rasistiska trakasserier som kan gå från tillmälen till dumpning av sopor till beskjutning och mord.

Palestiniernas situation lever alltid osäkert – och det är själv syftet. Det ska vara omöjligt för dem att bygga upp samhällelig systematik i sin tillvaro, samtidigt som de på ett personligt plan alltid ska kunna påminnas om sin underlägsenhet. Det är denna ”normalitet” som Israel vill at palestinierna ska acceptera. Det är den som Israels fanclub också här i Sverige ser som ett demokratiskt och civilisatoriskt föredöme.


Watch CBS Videos Online

(Inslaget uppsnappat hos Jinge)

Läs också Pierre Schori i Aftonbladet.


[DN1][DN2][Dagbladet][AB]

8 kommentarer:

Paolo Pissoffi sa...

Naturligtvis är det så.

Jag har alltid ansett det funnits två uppenbara brister i den liberala förklaringsmodellen vad gäller att Gaza inte längre var ockuperat och att Israel inte fick något tillbaka på sin ”uppoffring”. Den ena var det faktum att det är svårt att påstå att belägringen av Gaza upphörde eftersom Israel kontrollerade Gazas, gränser, vatten och luftutrymme. Därtill att man gick in med soldater när det passade. Den andra bristen är ju att Gaza är en del av palestina: Västbanken är en andra del av palestina. Där man ökade antalet bosättare med fler bosättare än vad som utrymdes ur Gaza, samtidigt som antalet checkpoints ökade och muren fortsatte bebyggas, samt det faktum att man i stort sett omöjliggjort för Gazabor att åka till Västbanken. Det var lite fakta som försvann ur den liberala historien.

Dessutom fanns det en del liberala förståsigpåare som talade om västbanken som om det vore bra där.

Richard sa...

Helvete vilket bra och intressant inslag, fantastiskt att se sånt från amerikanskt håll.

Anonym sa...

Vad som är unikt med det här TV-programmer är att det har visats på amerikansk TV. Jag tror aldrig att man har visat ett sånt här program någonsin tidigare här i USA.

Det kommer knappast att ändra någons åsikter men bra i alla fall.

Lennart

Bahlool sa...

JAg brukar inte gilla den här reportern, i de reportage jag sett som handlat om islam, muslimer eller araber, så brukade han alltid ha en negativ syn på dem. Idag är jag förvånad och rätt glad att han förmedlar denna bild till de miljoner amerikaner, som tror att araberna är de som provocerar och som startar konflikter.
Finns många filmer på youtube om hur palestinska invånare behandlas av soldater och av bosättare.

Petter sa...

Det som är galet är att alla Israel förespråkare inte verkar låtsas om att dessa människorättsbrott sker i demokratin Israel. Det handlar om så grundläggande saker som fri rörlighet.

Petter sa...

Anonym, det finns gott om kritiska program hos PBS USAs tittarfinansierade public service. Även dom har ju dock blivit påverkade av USAs auktoritära styre, dock har de iaf mage att rätta sig och inte begrava berättelserna.

Dessutom sänder Al Jazeera i USA. Och finns på plats och producerar många informativa program.

Allt är inte FOX News och nyhetsankare som kallar folk för landsförädare. Dessutom når berättelserna tillslut mainstream så som CBS. Medier som vågar gräva efter och sända sanningen ska stödjas, det är ovanligt och de blir utsatta för hårt tryck i USA.

en annan petter sa...

@petter

jag har bestämt för mig att jag har läst nyligen att mycket få i usa har tillgång till al jazeera, har du någon siffra på tillgängligheten?

Klas Sandberg sa...

Det stämmer att den typen av inslag knappt förekommer i amerikanska media. Det är troligen en av hemligheterna bakom det massiva amerikanska stödet för Israel. Det förekommer knappt någon information om vad som händer på palestinsk sida.
Många källor talar om att den främsta orsaken är att det framför allt beror på energiska påtryckningar från Israel-lobbyns sida.

Bland annat har det där inslaget från 60 minutes resulterat i ett upprop från Unity Coalition for Israel där man försöker organisera en brev kampanj, dels mot redaktionen, dels mot annonsörerna.

Det kan också förekomma hot och angrepp mot enskilda journalister. Den som inte råkar ha en mycket stark ställning faller lätt till föga.

Det är en av de få revorna i ridån.
Går man in på den amerikanska palstina-rörelsens hemsidor ser man genomgående hur de rekommenderar brittiska nyhetssajter hellre än de inhemska amerikanska motsvarigheterna.