måndag, januari 26, 2009

Defending our way of living

Var i Alhambra häromdagen; den sista resten av Al-Andalus – den kulturellt och vetenskapligt framstående muslimska styret på iberiska halvön. Läste denna anekdot i guideboken:
Cleanliness and the public bathhouse (hammam) were such features of life in Al-Andalus that the Muslims’ Christian enemies came to view washing with huge suspicion and believed bathhouses to be dens of wild orgies. To make their point, some Spanish monks took pride in wearing the same woollen habit uninterrupted for a whole year, and the phrase “Olor de Santidad” (Odour of Sanctity) became an euphemism for particularly offensive BO. After the Christian conquest of Analucía, the Moriscos (Muslims who converted to Christianity) were expressly forbidden from taking baths.
Lite senare på dagen besöker vi den stora katedralen i Granada. Kontrasten är slående. De nya styresmakterna visade verkligen vem som nu bestämde. Det dragiga rummet med sina enorma kolonner är skräckinjagande. Poängen understryks av reliefer av trons riddare som med svärd i hand ordnar upp saker och ting.

Och så bredvid altaret, lätt skymd bakom en kruka, en plakett med namn inristade i sten, ”våra präster som fallit offer för marxismen”. Årtalet är 1939, ”segerns år” – alltså året då det spanska inbördeskriget slutade med seger för Franco-fascismen.

15 kommentarer:

Walid sa...

Udda läsning. Kul. Välskrivet.

Fler resereportage!

Anonym sa...

Vore kul om demokrati kunde slå rot i arabvärlden så att kreativiteten och framåtskridandet (kulturellt och vetenskapligt) kunde ta fart igen så här 1000 år senare.

Anonym sa...

Demokrati eller inte spelar väl ingen roll för västmakterna? Såvitt jag vet skedde ett väldigt kvalitativt val i Palestina för ett par år sen.

Jag tycker förvisso vinnarna representerar ondskan liksom Olmert och Livni men dess våldsanvändning sedan de slog sig in på den politiska banan på allvar är långt mindre än Israels.

Vilken demokratiskt vald makt vill nu väst föra samtal med? En president vars ämbetstid gått ut eller de demokratiskt valda?

Demokratier står tyvärr inte ofta upp emot diktaturerna vad gäller att passa in som lydregimer till väst. Varför förändring måste komma från våldets män, och inte demokratins män.

Mikael Engdahl sa...

Poängen är alltså att kristna är smutsiga och onda medan muslimer är rena och, gissar jag, goda?

Ali Esbati sa...

Mikael Engdahl,

Nej.

mvh
Ali Esbati

Vladi sa...

Mikael- Poängen som jag ser det är att du ska reflektera, tänka och kritiskt granska den dominerande diskursen som säger att arabarer pers se är terrorister och onda.

Vad beträffar Spanien så är det ett Faktum att det arabiska styret i Spanien var tolerant. T.ex. tillät man flera religioner samexistera, vilket tog slut 1492 i samband med att katolicismen segrade, då man tvingade både judar och araber att antingen förspanskas eller till exil.

De flesta turistattraktioner och sevärdigheter i Spanien är arabiska konstverk. Till och med den nuvarande Spanska huvudstaden grundades av araber, Madrid för att inte tala om den spanska nationalsångsmelodin som också är en arabisk melodi..

Araber är mer än bara terrorism.

Mikael Engdahl sa...

Vladi,

Du håller alltså med om min tolkning att poängen var att framställa muslimer i positiv dager?

Vad är din tolkning av andra halvan?

Anonym sa...

Munkarna var nog ganska obildade. I alla romerska städer fanns offentliga badhus och toaletter för allmänheten, också långt fram i tiden i de östromerska. Det var väl dem muslimerna/araberna lärde sig av?

Ska man slå historiska minnesmärken i huvet på varandra får jag rekommendera Pompeji:

http://www.flickr.com/photos/91393867@N00/1803584059/

MVH

Åsa-Nietzsche

Anonym sa...

"De flesta turistattraktioner och sevärdigheter i Spanien är arabiska konstverk."

Här är nån som aldrig varit i Spanien tror jag!!! ^^

Åsa-Niekisch

Bahlool sa...

Åsa-Niekisch
Faktiskt så är renlighet del av den Islamiska religionen. Tvättning innan att äta, innan man ber mm.
Det är lätt att tro att allt har någon grund i något annat land eller område. Förr hette tex arabiska siffrorna just arabiska siffror, nu läser jag att de börjar kallas indiska..visst hade de sitt urspring från indien, men vilka förbättrade och förmedlade dem till västvärlden?
Att ändra på namnet är bara till för att förminska den arabiska/muslismka influensen på västvärlden.

Vladi sa...

Mikael- Poängen är att ifrågasätta vedertagna sanningar som att "muslimer är onda". Ifrågasättanden innebär inte per automatik en skönmålning av dem. Finns inget samband.

Andra halvan trodde jag inte behövde kommentar. Hela medeltiden är ett uttryck för katolicismens bakåtsträvande och antiintellektuella hållning något som inte betyder att katoliker idag ALLTID är reaktionära, bakåtsträvande och antiintellektuella. Det finns intressanta krafter som frihetsteologin.

Men det betyder att vi inte kan överraskas över den katolska kyrkans (institution) historiska intellektuella inkompetens i jämförelse med den muslimska.

Det är först idag som flera muslimer blivit reaktionära, bakåtsträvande och antiintellektuella, något som en marxist inte förvånas över eller försvarar.

Det faktum i sig hindrar inte att vi kan se historiskt att det råder stor skillnad mellan katolicismen och islam vad det gäller kulturella efterlämningar för omvärlden.

Så åter igen, ifall du missar det även den här gången, poängen som JAG tror det är att ifrågasätta vedertagna sanningar och svartvita beskrivningar.

Anonym- Har varit flera gånger i spanien och spanska är mitt modersmål (också med mängder av arabiska ord som förspanskats! hör och häpna!)Förmodligen definierar vi "turistattraktioner" olika.

Bahlool sa...

Även svenskan har runt 200 låneord (ex socker, madrass, admiral mm) men just spanskan har tagit till sig mest av arabiskan pga att araberna hade makten i spanien, tom längre än vad spanjorrna har haft makten sen 1492

Anonym sa...

Kan vi vänta oss beundrande reserapporter från den brittiska imperialismens mästerverk i Indien eller de spanska storslagna katedraler som byggdes ovanpå aztekiska och andra tempel? Eller är det bara arabisk/islamisk imperialism som är bra...? ;-)

Bahlool: Klart araberna lärde sig bygga badhus av östromarna, som sysslat med sånt bra mycket mer än ett årtusende innan islam hittades på, med hjälp av de judiska och kristna skriftlärde som skapade denna efterantikens, eller den tidiga medeltidens egen Readers Digest-religion. Också formen på moskeerna övertogs från de tidigare folken och religionerna i regionen. Historia är väl inte en förolämpning mot någon hoppas jag.

Jag kan tillägga att all imperialism troligen är lika skadlig, den tenderar att utplåna folk, seder, religioner osv. Samt att kristendomen också är en märklig brygd av gamla mediterrana religioner... ;-) Men den historien pluggar vi ju!

Anonym sa...

Vladi: Det spelar ingen roll vad du har för modersmål. Du har fel om Spanien. Det finns exempelvis inget arabiskt/muslimskt öht i vare sig Katalonien eller Galicien. Du pratar möjligen om Andalusien, men det är bara en provins.

Medeltidshistoria har du också dålig koll på, det fanns åtskilliga framstående matematiker, filosofer, byggnadskonsten var extremt driven - sett Chartres? Varit i Venedig? Hört talas om Fibonacci och Fredrik II av Hohenstaufen?

Den islamiska kulturen blomstrade under medeltoden, det är sant, särskilt före år 1000 - men iom att turkarna fick överhanden tog blomstringen slut mycket snabbt, och sedan 1400-talet har mycket lite av vidare betydelse producerats under islams egid.

Anonym sa...

Det var alltså Åsa-Nixon som skrev de där två. Glömde signera. Förlåt.