måndag, januari 26, 2009

Hö hö

Att rasism är en bärbjälke i entusiasmen för Israels massmord i Gaza är självklart. Ändå är det noterbart, om inte annat som en tydlig lägesrapport, att Per Gudmundson på SvD:s ledarblogg rekommenderar en Der Stürmer-inspirerad pro-israelisk video, komplett med anspelningar på arabers ohämmade sexualitet, svettiga folkmassor, MEMRI-översättningar samt getter.

Allting blir förstås extra humoristiskt när man vet att den här typen av förfinad rasistisk propaganda är en förutsättning för att man ska kunna bomba skolbarn med kemiska vapen och sedan få delar av sin befolkning att komma på picknick för att fira det.

Det finns förstås många historiska exempel på varför det är viktigt att kunna vara ”komisk på exakt rätt nivå”.

11 kommentarer:

Jussi sa...

Ali,
Der Stürmer sysslade inte med videomaterial. Deras medium var endast begränsat till stilla bilder och ord, så Din tes brister t o m i din liknelse av det tekniska. Der Stürmer hade inte den makten att kunna lägga fram liknande uppgifter.
Och visst är kontexten propaganda, den videon som Gudmundsson länkade till! Ingen har nåt intresse av att föneka det.
Men bilderna, orden och ljudet säger tillräckligt... Till skillnad från Der Stürmer är denna video tillräckligt bevisbärande material.

(Hoppas att jag åtminstone får denna kommentar publicerad.)

Bahlool sa...

Kanske de inte hade samma tekniska förutsättningar, men de hade samma tankegångar. Man demoniserar araben/muslimen, för att rättfärdiga mordet på barn och kvinnor.
Det är märkligt att SvD valde att tala om Halal-tv och sen blandar in denna video. Så alla muslimska yttringar i Sverige, är negativa. Man visade inte bilder på de sionistiska soldater som mördar stenbeväpnade ungar, eller de sionistiska barn som skrev sina namn på missiler som snart skulle föröda arabiska städer.
Hycklerit är hemskt, med tanke på den skillnad i döda som konflikten visat. Vad är värre? En Demokratisk stat som mördar tusentals, eller en "terrororganisation" som mördar några hundra?

Anonym sa...

"Der Stürmer sysslade inte med videomaterial. "

förutom att det var något av det mest fyrkantiga jag läst på länge så missar du dessutom att det står 'der stürmer-INSPIRERAD'.

Bulten i Bo sa...

Per Gudmundsons rasism är tydligen god humor där på redaktionen, men tydligen var hans kollega inte riktigt på humör att uppskatta andra typer av skämt!

Röde Condoren sa...

Nä, det är sant att Der Stürmer inte producerade videos, men det står Der Stürmer-INSPIRERAD som en annan har uppmärksammat och anmärkt. (Förstnämda har gjorts av alla förutom Jussi)

Däremot, om jämförelsen med Der Stürmer frångår en, kan man alltid jämföra filmen med annat som nazisterna producerat. Vissa delar ut "Der ewige jud" verkar ha inspirerat israelen som gjort den.

Tuomo sa...

En panikslagen Gudmundsson och SvD:s ledarsida blottar sin grova rasism på bästa sändningstid.
Kan inte vara lätt när det oundvikliga självtvivlet rider mara om natten.

Glöm inte rasismen när Svd ringer och vill sälja prenumeration nästa gång.

Oldtimern sa...

Me dNix telefoni slipper man alla telefon försäljare..en självklarhet i dessa dagar..

Jussi sa...

Huruvida ett videoklipp har gjorts med inspiration av Der Stürmer är tillräckligt dumt sagt. Det är som om jag säger att min katt inspirerade mig till att skriva inlägget.
Videoklippet ifråga har tillräckligt många dimensioner för att framhålla tillräckliga uppgifter om Hamas, och går ej att avvisas som lögner. Detta gör dock inte Ali, han kallar det enbart för propaganda (vilket ej är felaktigt). Att inslaget enligt honom har rasistiska undertoner (vilket endast ytligt och osammanhängande redovisas) räcker dock heller inte att tysta videoklippets huvudsakliga uppgifter.

Coco sa...

Gudmundson inte bara rekommenderar den rasistiska videon, utan publicerar den, vilket gör det ännu värre.

Så OK. Mana fick presstöd, skrev något påstått antisemitiskt och en borgerligt styrd subjektiv kulturkommitté sneade ur totalt. Svenska Dagbladet får presstöd, publicerar en uppenbart rasistisk antiarabisk video och --- ja, inget kommer förstås att hända.

Videon är uppenbart rasistisk inte för att den vänder sig mot Hamas - absolut inte, det vore i mitt tycke ett legitimt mål för denna hasbara-attack - utan för att den hånar muslimer generellt för deras tro och anspelar på rasistiska stereotyper om deras levnadssätt (ja, man får väl anta att sekvensen med mannen som röker vattenpipa och skrattar inte tjänar något annat syfte?).

Tänk er nåt liknande fast om judar, tänk er att en svensk dagstidning publicerar en "satirisk" video som påstås handla om Likud eller Kach men som istället hånar judar för deras religion och för deras levnadssätt (stå och vaggande läsa talmud-verser vid klagomuren, fira sabbat osv). Det skulle bli ett jävla liv.

Anonym sa...

"Huruvida ett videoklipp har gjorts med inspiration av Der Stürmer är tillräckligt dumt sagt."

nej, det är inte dumt alls.

vad som däremot är dumt är att tro att man inte kan kalla ett videoklipp der sturmer-inspirerat för att der stürmer var en tidning.

"Det är som om jag säger att min katt inspirerade mig till att skriva inlägget."

det skulle ju i så fall förklara en del.

Anonym sa...

Jösses vad smaklöst att lägga upp en sån video på deras ledarblogg. Saknar totalt takt och ton.