fredag, januari 09, 2009

"Inte en bestraffningsåtgärd"

Den “aktion” som genomförs i Gaza är inte en bestraffningsåtgärd, skriver Knessetledamoten Shai Hermesh i en märklig artikel i SvD i dag. Artikeln avslutas med att det är palestiniernas val att göra om det val de gjorde tidigare, när de valde Hamas. Annars kommer palestinierna att fortsatt bestraffas i en aktion som inte är en bestraffningsåtgärd. Nåväl.

”Ingripandet har syftet att återställa lugn och stabilitet” skriver Hermesh. Och det stämmer i och för sig att över 700 palestinierna hittills har blivit lugna och stabila när de träffats av israeliska raketer. De som överlever kan det förstås bli lite kinkigare med.

Här är några av de senaste facts on the ground (rapporterat av Aljazeera på plats):

• Israels armé har stängt ned in- och utfarterna till Västbanken i 48 timmar
samt skickat tusentals poliser till det ockuperade östra Jerusalem.
• FN rapporterar vittnesuppgifter om att israeliska soldater evakuerade 110
palestinier in i ett hus som 24 timmar senare artilleribombades flera gånger – med 30 döda som resultat.
• Röda korset begränsar tills vidare sin verksamhet i Gaza City sedan en ambulanskolonn blivit beskjuten av Israel.
Också FN-organet UNRWA har ju tidigare ställt in sitt hjälparbete sedan två av deras medarbetare mördats av israelisk militär. (Läs en längre artikel om det i Guardian)

Israel bedriver här en effektiv form av precisionsangrepp. Man vet att de internationella organen tvingas begränsa eller avbryta verksamheten om de tilldelas den typen av ”kirurgiska” skador. PR-förlusten av att döda eller skada enstaka FN- eller Röda korset-medarbetare (som dessutom kan vara lokalanställda palestinier och därför egentligen inte räknas) blir – särskilt med de obligatoriska lögntwister som kan bifogas – klart hanterlig, medan effekterna för den palestinska befolkningen och för Israels framtida ”handlingsfrihet” gentemot världssamfundet blir stora.

Det är utstuderat, kompetent och fullständigt vidrigt.


[SvD1][SvD2][DN1][DN2][Aftonbladet][Dagbladet]

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Artikeln avslutas med att det är palestiniernas val att göra om det val de gjorde tidigare, när de valde Hamas. Annars kommer palestinierna att fortsatt bestraffas i en aktion som inte är en bestraffningsåtgärd. Nåväl."

Nå´t för €U kanske? Istället för att gömma undan impopulära fördrag mot en fascistisering av unionen, för att sedan ta fram dem som "nya", kan man ju s.a.s spränga bort icke önskvärda medborgare med rösträtt i Borgkollektivet som röstar "fel"...

Staffan V sa...

"Never ascribe to malice, that which can be explained by incompetence."

Det är mycket möjligt att kommunikationen inom IDF inte funkar så bra som den kanske borde.

Att man medvetet skjuter på ambulanser är däremot svårare att förklara på det sättet utan där beror det nog snarare på spelteori. Eftersom vissa ambulanser kan användas av Hamas anser IDF det är lika bra att anfalla alla ambulanser för säkerhets skull. Man vet ju att man inte kommer få några märkbara negativa konsekvenser om man har fel.

Bahlool sa...

Enligt sjukvårdspersonal i Gaza några dagar sedan så dog 21 personer som jobbade för sjukvården i Gaza under attackerna. När jag tittade på al jazeera så såg man hur spanska människorättsgrupper filmade en ambulansförare, som med stora röda kors på ryggen, skulle iväg se till en skadad palestinier och plötsligt ven över 13 skott mot honom. Han skadades bara men de fick lämna den skadade palestinierna på marken (som nog var död vid det laget)
Krigets lagar gäller alla, men inte Israel. Jag förstår inte hur folk vågar ens tänka tanke på att hjälpa skadade när de är hotade till den graden i det ockuperade Palestina.

Erik sa...

I all denna tragedi och vansinne, så finns det händelser utanför Gaza som är så bisarra och sinnesförvirrade att man måste få skratta. "Joe the Plumber" är tillbaka, mediamardrömmen från oktober, som då föklarade för oss vad socialism stod för, nu i krigskorrespondentförpackning. Jon Stewart är som vanligt den ärligaste personen i amerikansk media och förklarar vilka som verkligen behöver en rörmokare, de som inte har vatten!

http://www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=215322&title=burger-at-1600

Anders S sa...

Mycket märkligt! Kommunikationen är så varierande beroende på vilken media man använder sig av! Hittar aldrig själv vettig bekräftad fakta någe vidare bra..tipsa mig!

Alexandra sa...

Var läste du att in och utfartera till västbanken ska stängas? Kollade på aljazeera men hittade inte något. så att ingen kan resa ut ur Västbanken nu på 48h?

Ali Esbati sa...

Aljazeera twitter:

The Israeli army has locked down the West Bank for 48 hours with no movement in and out of the area except for emergencies and special cases about 19 hours ago from web

Anonym sa...

Hur många demonstrerade i Oslo på torsdagen?

manschettknapp sa...

jag har oxå tittat på al jazeera och såg hur spanska människorättsgrupper filmade en ambulansförare, som med stora röda kors på ryggen och plötsligt ven över 13 skott mot honom. Otäckt värre, det borde inte få hända. I vissa fall kan de tycka att det är legilasierat men helt sjuk. De länder är helt omöjliga. rätt eller fel. ta det på allvar.

Anonym sa...

http://personligassistans.blogspot.com/

Anonym sa...

superitressant, låt kolla... mvh johan