tisdag, januari 13, 2009

Israel informerar

Jag ser att Lisa Ambramowicz från desinformationsorganisationen ”Svensk Israelinformation” ”replikerar” på det jag skrev på SVT Opinion. Repliken består i att Abramowicz återupprepar ett stort antal israeliska propagandautrop som är lögnaktiga och/eller helt irrelevanta som svar på det jag tog upp.

Inget av det Abramowicz påstår berättigar att Israel aktivt svultit ut civilbefolkningen av Gaza, använt fosforbomber mot människor, skjutit sönder ambulanser och förhindrat Röda Korset från att hjälpa civila. Inget. Och inget av det är ”misstag” som ”har skett”.

Inget av det Abramowicz påstår förändrar heller det grundläggande faktum att det är Israel som ockuperar Gaza – inte tvärtom. Det kan vara bra att påminna om att Israels ockupation startade 1967, medan Hamas bildades 1987.

Jag noterar även att Abramowicz fortfarande upprepar att Hamas inte förlängde vapenvilan när den gick ut den 19 december. Men det israeliska angreppet mot Gaza som definitivt bröt överenskommelsen kom den 4 november.

Abramowicz artikel är i övrigt så fylld av absurditeter och spårbyten att den med fördel kan användas som övningsuppgift eller checklista för den diskussionsdestruerande propagandataktik, som jag igår tipsade om närmare läsning kring.

Jag vet förresten inte om Abramowicz försöker vara humoristisk när hon balanserar det faktum att Israel systematiskt saboterat ekonomin i Gaza och behållit full kontroll över alla gränser, med att man ”lämnade kvar värdefulla växthus för palestinskt bruk”. Förvisso bygger nästan all humor på upprepning, men det här är ett skämt som ändå inte blir särskilt roligt.

9 kommentarer:

alandalus sa...

Det i min åsikt svinigaste är hur Abramowitz försvarar de israeliska morden på civila med att det skulle vara "Hamas" som försöker "driva upp antalet civila dödsoffer". Argumentet är klassisk hasbara - dvs lögn.

Vi hörde det även under Libanonkriget 2006 då Israel bombade allt från mjölkfabriker till vattenreningsverk och vanliga bostadshus.

Israeliska talesmän säger numer att målet med sin operation är att "sätta skräck" i Hamas. Hur hänger det ihop med påståendet att Hamas skulle gilla det israeliska mördandet? Logik är inte hasbara-nissarnas starka sida.

Klas Sandberg sa...

Milde Himmel. Lisa Ambramowicz kör med den där sagan om växthusen igen.

Växthusnäringen på Gazaremsan byggdes upp och drevs av palestinierna med bistånd av VÄRLDSBANKEN inte av Israel.

Det skedde under Oslo-perioden och var en av flera projekt som Världsbanken, EU och andra biståndsgivare finansierade under 1990 talet i ett försök att bygga upp en ekonomisk bas i vad som förmodades skulle bli en palestinsk stat.

Jag har själv suttit med näsan i en hel del kartor över Rafah från 2003. Växthusdistriken fanns tydigt utmärkta på somliga av dem och de låg inte ens i närheten av de dåvarande israeliska bosättningsområdena. Att israelerna byggde upp växthusanläggningarna är ett rent påfund.

Däremot fann de israeliska militärerna dem mycket lättraserade. Det var bara att köra igenom dem med D9 bulldozrar eller stridsfordon. Sändningar av snittblommor från Gaza till Europa kunde uppehållas i två veckor vid gränskontrollen. Som någon uttryckte det ”Du kan ju föreställa dig värdet av två veckor gamla snittblommor så den marknaden torkade in”.

I början av förra året var sista budet att Gazaborna var hänvisade till att använda sina tulpaner till att utfodra arbetsdjuren.

Nåja en detalj i sammanhanget men en illustrativ detalj. Tesen om att de-snälla-israelerna-byggde-upp-växthusen-och-de-odugliga-palestinierna-sabbade-dem är med andra ord ytterligare en Talking point som dyker upp litet här och där. Troligen i förhoppningen att förvandla en tes till sanning genom att upprepa den igen och igen.

Klas Sandberg sa...

Jag kan inte låta bli att återkomma. Det finns ytterligare ett försök att skriva om historien i Lisa Abramowicz inlägg.

Det är till och med ännu fetare. Hon hävdar att Olmert vädjade till Hamas om att förlänga vapenvilan.

Hjälp.

Raka motsatsen mot sanningen.

Hon skriver på fullaste allvar att:

Både Israels Olmert och Palestinska myndighetens Abu Mazen vädjade till Hamas om att förlänga vapenvilan (om än bräcklig) när den gick ut den 19 december. Hamas svarade med ett ökat antal raketattacker mot civila mål i södra Israel.

Den 14 december 2008 hölls ett möte i Kairo mellan en Hamas delegation och Egyptens underlättelseminister Omar Suleiman. Vid det mötet föreslog HAMAS att vapenstilleståndet skulle förlängas.. på villkor att Israel gick med att gränspassagerna skulle öppnas för varuinförsel.

Gareth Porter från IPS har berättat och fått det bekräftat folk från Jimmy Carter centret som var med på ett hörn av medlingsförsöket.[i]

Det bekräftas också av Jimmy Carter själv i Washington Post.[ii]

Svaret från Israelisk sida blev av allt att döma iskall tystnad.

Och den 27 december inleddes bombningarna.


Nåja Ali, om du känner för att räta ut hotande krokigheter i historieskrivningen nästa gång du fäktas med Lisa Abramowicz så har du här ytterligare ammunition.

Och det handlar dessutom om ammunition som inte skadar någon.
______________
[i] “Israel Rejected Hamas Ceasefire Offer in December” av Gareth Porter, IPS, 9 januari 2009

[ii] ”An Unnecessary War” av Jimmy Carter i Washington Post, 8 januari 2009

Kurt sa...

De här växthusen brukar ofta dyka upp, de finns tydligen med på någon lista med argument som Israel skickat ut. Det brukar heta att Israel lämnade efter sig en massa växthus som skulle ha kunnat gjort Gaza självförsörjande, men att Hamas slog sönder dem eller lagrar vapen i dem!

Petter sa...

Anledningen att Israel inte anser sig brytit mot vapenvilan är bara för att de inte anser att deras markoperation 4 november var en överträdelse av vapenvilan utan att de svarade på ett omedelbart hot. Israeliska myndigheter menar dock att det var denna händelse som bröt stilleståndet och eskalerade situationen svårare än så är det inte. Livni menade flera veckor innan vapenvilan officiellt gick ut att den inte längre gällde och att de inte skulle acceptera en ny vapenvila.

Sen är det en lögn att Israel inte skulle agerat mot raketbeskjutningar förut som det nästan låter som, perioden våran 08 var värre och den operationen de hade då (Operation Hot Winter) dödade 112 stycken och skadade 150. Den minskade dock inte raketbeskjutningarna de slutade först vid vapenvilan. Kollektiv bestraffning finns ju reglerat i lag i Israel så att de inte skulle syssla med det ter sig ju tämligen konstigt. Det rekommenderas nämligen klart och tydligt helt öppet av Shin Bet. På bland annat deras engelska webbsida. Och då riktat mot civila icke kombattanter.

Petter sa...

Gradraketer från Syrien/Libanon har för övrigt funnits flera år i Gaza och det var Islamisk Jihad som sköt den första 28 mars 2006. Qassam har alltid varit deras effektivaste vapen. Irankortet är överspelat och överdrivet, de har fått miljoner och åter miljoner Euro från Iran till palestinska myndigheten i Gaza som de bärt över gränsen i väskor. Skulle dessa använts av de palestinska myndigheterna (innan Hamas tog över med våld) till att smuggla vapen skulle det finnas betydligt mer och skulle de fått vapen direkt av Iran som militärt stöd skulle de ha tusentals grad och andra raketer att skjuta istället för sina Qassams de använt.

Att mörda ens politiska fiender borde vi lämnat bakom oss efter att kalla kriget tog slut. Europa har visat att inkludering är bättre än exkludering.

Hampus Eckerman sa...

Lite andra roliga tillägg. Bosättarna själva förstörde hälften av växthusen i Gaza när de drog sig tillbaka:

http://www.nytimes.com/2005/07/15/international/middleeast/15mideast.html?_r=1

Sedan stängde Israel av vattnet till de återstående så skörden dog:

http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=46011

Bulten i Bo sa...

Måste dock uttrycka min besvikelse av att högstaplaceringen på tioitopp-listan av hasbara-argument INTE fanns med i Abramowicz:s replik.

"Israel har fler hi-techföretag på Nasdaqbörsen än hela Europa tillsammans", vad svarar man då:-)

Eric sa...

Det tragiska med människor som Lisa Abramowicz är att de gått så djupt in i psykosen att de inte längre kan se sanningen för vad den är. Jag kan inte tro att denna människa är vid sina sinnens fulla bruk av döma av hennes uttalanden och det är skrämmande hur långt en människa kan gå för att hålla fast vid en dröm som så uppenbart är falsk. Kära Lisa, ditt älskade Israel styrs av människor som utan att tveka medvetet och kallsinningt mördar tusentals vanliga människor för att visa sin styrka och makt, och du försvarar dom utan att blinka. Vet då även att du, Lisa Abramowicz, också har alla dessa tusentals döda människors liv på ditt samvete, efter att ha fört den israeliska regeringens talan i svenska medier. /Eric