onsdag, februari 11, 2009

10 år för och med Venezuelas folk

Det stora framsteget för den rörelse i Venezuela, som förknippas med och leds av Hugo Chavez, är dess i verklig mening demokratiserande betydelse för landet. Det korrupta politiska systemet i Venezuela, där statens angelägenheter var en angelägenhet för ett tunt, välbärgat och USA-beroende skikt, där politiken var reducerad till ett föraktligt sällskaps- och bedrägerispel omgärdat av halv- och helmilitärt våld, har ändrat karaktär under trycket av en organiserad folklig utmaning.

Men demokratiseringen har också fört med sig en fantastisk socioekonomisk utveckling. När den amerikanska tankesmedjan CEPR summerar tio år med Chavez-administrationen är resultaten slående. Här är några exempel:
• Sedan 2003, då regeringen tog kontroll över det nationella oljebolaget – de gamla eliternas ekonomiska maktbas och resurskran – har BNP (inflationsjusterat) nästan dubblats; en tillväxttakt på 13,5 % per år.

• Tillväxten har främst kommit utanför oljesektorn. Tillväxten i privat sektor har för övrigt varit snabbare än i offentlig.

• Fattigdomsnivåerna har sjunkit kraftigt. 2003 räknades 54 procent av hushållen som fattiga; 2008 var det 26 procent. Extrem fattigdom har sjunkit med 72 procent. I verkligen har förbättringen troligen varit ännu större, eftersom dessa siffror utgår från inkomster i pengar och inte tar med förbättrad tillgång till sjukvård och utbildning.

• Klyftorna har minskat kraftigt. Gini-koefficienten har gått från 0,47 till 0,41 mellan 1999 och 2008.

• Barnadödligheten har minskat med en tredjedel mellan 1998 och 2006. Antalet läkare i primärvården har tolvdubblats sedan 1999!

• Inom högre utbildning har antalet inskrivna mer än fördubblats.

• Arbetslösheten har sjunkit från 11,3% till 7,8%
Rapporten visar också hur viktiga förbättringar startade redan i början av perioden, men att ekonomin hamnade i djup kris i samband med kriserna 2002, då arbetsgivarorganisationen utropade generalstrejk (!) för att sedan delta i genomförandet av en militärkupp. Militärkuppen stöddes som bekant av USA och applåderades här i Sverige av Sydsvenska dagbladets ledarskribent Per T Ohlsson. Det blev senare också en ny högerledd strejk inom oljesektorn. Men ekonomin har därefter återhämtat sig med råge. De politiska och ekonomiska framstegen är tätt sammankopplade.

Ett land i Latinamerika som vågar bryta sig loss från USA:s hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora ekonomiska framsteg, blir naturligtvis också en utmaning, ett hot, för de ”liberala” västerländska eliterna. Räkna därför med fortsatt nedlåtande och/eller lögnaktig rapportering från Venezuela i våra mainstream-medier.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg!

Men CEPR är, namnet till trots, inget forskningsinstitut utan en tankesmedja på vänsterkanten. De erkänner det själva:

http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/cost-effectiveness-among-think-tanks-2007/

Ali Esbati sa...

Malin,

Jag hade faktiskt skrivit tankesmedja först. Fast det är lite mitt emellan - det är ju forskare som sysslar med rappporter som har en forskningsmetodik. Men det är nog mer riktigt att säga tankesmedja, så jag har ändrat tillbaka.

mvh
Ali

Anonym sa...

Ja, dagen för omröstningen i Venezuela närmar sig ju! Kommer vara lika många lögner som vanligt.

Jag skrev om en bild som dök upp i en Venzolansk tidning som skulle föreställa polis våldet i landet. Problemet var att det "fria" mediet använde sig av en bild tagen från polisvåld i ett demokratikst EU-land. Grekland.

När så många av våra medier inte får förstahandsinformation eller är primärkälla för den delen är risken mycket stor som du säger att vi ska förvänta oss rena manipulationer.

Manipulerar medier framför ögonen på folk, som i fallet jag tog upp, kan de lätt manipulera för omvärlden.

Anonym sa...

Broder!

Det må vara förträffligt med ökad välfärd, livslängd och demokratisering, men glöm icke att djävulen gömmer sig i detaljerna: Som du själv noterar ökar den privata sektorn snabbare än den offentliga.

Detta innebär i prakitken en rask promenad på väg från socialismen, knappast mot.

Väger du detta tunga bakslag, och i praktiken krypskytte gentemot arbetarbröder i syd, mot den marginella vinsten i form av minskad spädbarnsdödlighet och ökad utbildning så framstår det med all önskvärd tydlighet att de sistnämnda reformerna endast är mutor från borgarklassens bord.

Fokusera broder, fokusera!

Per

Anonym sa...

Sjukt med ett land med en Gini-koefficient på 41, det är alltså 41 gånger maxvärdet då gini-koefficienten mäts mellan 0 och 1.

Bisarrt land på så många sätt.

Anonym sa...

Har dessa siffror justerats för inflation?

Anonym sa...

"If we vote, we win." The only way to win is to get out the vote next February 15.

The constitutional amendment proposed by the National Assembly, dominated by the ruling party for unlimited reelection of our President is unconstitutional. This proposal was already rejected by the popular vote, during the Dec. 2, 2007 elections over the Constitutional Reforms, which were proposed by the President to perpetuate his rule.

This electoral campaign is the most unequal battle we have ever had in Venezuela: David, the citizen, confronting Goliath, the State. The government of the Bolivarian Republic of Venezuela wants to crush and stomp upon the citzenry, and they've come bearing all of the state's resources, the courts and institutions, to win this electoral contest.

But with determination and the good aim of David, which is the popular vote, we can win this next February 15th.

Voting for the No means living in a democracy, with tolerance and respect for a Constitution in which everyone is equal before the law.

Remaining in one public office for a long time limits creativity. The renewal not only of the leadership but also the staff and work teams is an important point, giving life to Democracy and to the better development of every state and municipality.

What we must make clear here is that this is not about being for or against the amendment, it goes beyond that. This is about who defends the constitution, and who kicks it aside. We must invite all citizens to defend the Constitution as a meeting place for all Venezuelans.

Anonym sa...

..Till anonym 12:53 PM.

Du är tyvärr okunnig, Ginivärden skrivs alltid ut med heltal. USA har ett Ginivärde på ca: 46 vilket innebär att inkomsterna är mindre ojämt fördelade i Venezuela än i USA, för första gången någonsin bör kanske tilläggas.

Anonym sa...

Sydamerikanerna börjar tack och lov kunna kosta på sig att skita i vad vi tycker.

Se http://fbc.binghamton.edu/248en.htm

Anonym sa...

Även om jag sympatiserar med Chavez politik för utjämnade klassklyftor har jag väldigt svårt för personkulten kring honom. Ali vad anser du om att Chavez vill ändra i grundlagen så att han och även andra förtroendevalda kan väljas om på nytt hur många gånger som helst? Varför måste revolutionen stå och falla med en person?

Ali Esbati sa...

Caveman,

Jag hoppas att grundlagsförslaget går igenom i dagens folkomröstning. Det är både principiellt riktigt att man ska kunna VÄLJAS om utan begräsning (som i Sverige) och det är även i den konkreta situationen av värde att de som leder den svåra revolutionära processen i Venezuela kan omväljas OM de har folkligt stöd.

Självklart ska inte revolutionen stå och falla med en person, och gör det inte heller. Men lika självklart att Chavez person är exceptionell I DEN KONKRETA VENEZOLANSKA KONTEXTEN idag. Därför är det inte avgörande, men troligen positivt, om grundlagsändringen går igenom.

OAVSETT resultat måste de progressiva krafterna i Venezuela arbeta hårt med att bygga nya kadrer, utveckla såväl partiväsendet, folkmaktsstrukrurerna som den statliga byråkratin och fortsätta fördjupa arbetet med att få med många människor i de politiska processerna. Det är också ett arbete som faktiskt pågår, även om det naturligtvis alltid kan uppstår problem och bakslag.

/Ali

Ali Esbati sa...

Vill förresten varmt rekommendera den här mer principiella artikeln av Aron Etzler:

http://www.flamman.se/huvudledare.php?id=5468

Anonym sa...

Mattias: "Ginikoefficienten har ett värde mellan noll och ett"

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gini

Anonym sa...

Hehe. Det ska bli kul att läsa alla dessa Chavez-inlägg om några år, när oljeberoendet i omvärlden minskat, inflationen (som förra året låg på ca 30%) ätit upp levnadsstandarden för folket och den framtunga offentliga sektorn kollapsat. Fast när det händer är det väl förstås USA:s fel...

Anonym sa...

Hej Ali!

Du kan läsa vad socialisten som skriver i oilwars.blogspot.com har att säga om Chavez ekonomiska krispaket. Oilwars finns med som länktips på Hands off Venezuelas hemsida i Sverige, så den är godkänd läsning för dig.

Anonym sa...

Ali din pajas. Hur gick det för Venezuela? Dags att följa upp med ett nytt inlägg?

Anonym sa...

Jay-D besatt tydligen profetiska förmågor :-O

Anonym sa...

Så gick det som det gick. Vänsterpajasar.

mikaeluman sa...

2016 och Venezuelas folk lever i misär. Chavez arv var ett luftslott som totalt krossat landet. Socialism lyckas igen

Rickard sa...

Alla lever inte i misär och Chavez arv var inte alls ett luftslott, i alla fall inte för hans dotter. Hon sägs ju nu, by far, vara Venezuelas rikaste person.

Jonas sa...

Ali, du borde vakna upp ur din drömvärld för du är en total pajas!

När du skrev denna artikel så var läget i Venezuela riktigt dåligt.
Din analys av hur Venezuela var då är sjukt bristfällig. Allt du gjort
är att refererat till manipulerad statistik. Dock har du inte fattat
detta själv då dina våta vänsterdrömmar om det socialistiska paradiset
varit för starka så de har förblindat dig totalt.

Idag svälter folket i Venezuela. De äter och avlivar hundar, katter, osv
som går på deras gator eftersom de inte har nån mat! De har ingen ström heller, inget vatten. De har fan ingenting.

Att du sitter i Sveriges riksdag är ett skämt! Om du och ditt parti
skulle få makten i detta land så skulle Sverige förvandlas till samma
soptipp som Venezuela. Tack och lov så är dessa korkade vänsteridéer
inte lika utbredda här i Sverige!


Anonym sa...

CEPR verkar ju ha tort på føtterna & inte alls ideologiska skygglappar (obs - ironi) -
September 2012, Mark Weisbrot and Jake Johnston
"Venezuela’s current growth is generally described as unsustainable, with various negative scenarios put forth, including spiraling debt, inflation, and balance of payments crises. However, these pessimistic forecasts have been far off the mark for most of the past decade. This paper looks at the available economic data to see if Venezuela’s economic recovery could be sustained, or even accelerated. It finds that Venezuela’s current economic growth is sustainable and could continue at the current pace or higher for many years."

Neoliberal Agenda sa...

En annan värld var inte möjlig den här gången heller.

Det slutade som jag sa och andra nyliberaler sa det skulle göra för 10 år sedan

Samtidigt har Chile varit det mest ekonomiskt fria landet i Sydamerika och de har högst BNP/capita (PPP), lägst spädbarnsdödlighet och längst medellivslängd.

När ska myntet trilla ner?

Unknown sa...

29.000 mord per 100.000 innevånare..... Du ljuger asbra...... Ingen mat.... Inflationen mäts i tusental... Diktatur.... Men klart att ni kommunister hyllar det..er politik är döden för alla demokratier....läs expressen i Venezuela... Kanske du vaknar upp... Inte troligt då du ör hjärntvättad marxist leninist.....fullt jömförbara med Islamister o Nazister

Unknown sa...

https://www.expressen.se/nyheter/qs/svalten--diktaturens-vapen-klar-vi-oss-inte-rott-far-vi-ingen-hjalp/

Jan Andersen sa...

Internettet glömmer aldrig, Ali.

Patrik sa...

Typ nu? :) De är aldrig riktiga socialister när det barkar åt helvete, för det gör det alltid.

Anonym sa...

Venezuela slutade i...korruption och misär...vem hade kunnat ana att något sånt skulle inträffa i en kommunistdiktatur?