måndag, februari 16, 2009

Dokument utifrån: Spelet om Iran

Om du missade första delen av Irandokumentären som gick på Dokument utifrån, rekommenderar jag varmt tittande via nätet. Väldigt välgjort och intressant. Något som kommer fram tydligt är hur beroende den korrupta, från folkets villkor isolerade Shah-regimen var av USA. Att USA som mest ska ha haft 2000 anställda på ambassaden i Teheran var nytt för mig. Det är, om siffrorna stämmer, visserligen bara hälften av antalet som jobbar på ”ambassaden” i Baghdad idag, men säger en del om hur betydelsefull regimen var för USA:s Mellanösternpolitik.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det fanns en jäkla massa folk på ambassaden, men jag såg senare en notis i amerikanska Science som upplyste om att bara någon enstaka person där talade farsi. Nästan alla ambassadanställda kunde alltså inte konversera på landets språk med lokalbefolkningen!

Vladde sa...

Det löjligaste och kanske största beviset på att hans höghet var en marionett var när han tålmodigt och oroligt väntade på instruktioner från USA om vad han skulle vidta för åtgärder.

Martin sa...

Onekligen förbluffande att ambassaden inte hade bättre militärt skydd (av amerikanerna själva) men det är ju uppenbart att varken shahen eller amerikanerna räknade med att den folkliga vreden skulle brisera.

Även BBC World News minns shahen, de sände i helgen första delen av en snygg dokumentär om hans regeringstid. Andra delen, om de sista två åren, Khomeiny och monarkens fall, kommer om två veckor (kan alltså ses på kabel-tv).