onsdag, februari 11, 2009

Israels val

Det finns inte så mycket att säga om det israeliska valresultatet. Fyra av de fem största partierna måste räknas till extremhögern, varav ett är ett bisarrt fundamentalistiskt och ett annat öppet rasistiskt och fascistiskt, medan det femte – socialdemokraterna – också är sionistiskt och gav sitt oförblommerade stöd till det av valrörelsen inspirerade massmordet i Gaza. Men det hjälpte ändå inte. Det under decennier dominerande partiet i israelisk politik har gjort ett historiskt katstrofval.

Israels politiska dynamik bestäms idag i mycket stor utsträckning av det rasistiska vålds- och kolonialprojekt som ockupationen innebär. Inre ekonomiska och sociala motsättningar kan på sikt bidra till en förändring, men kanske viktigare är det palestinska motståndet som nu mer än någonsin behöver enas, och internationellt tryck. Precis som Sydafrika en gång, måste representanter för staten Israel ständigt påminnas om att omvärldens folk inte accepterar institutionalisering och normalisering av Apartheid, folkfördrivning och rasistisk samhällsdestruktion.

För en närmare genomgång av och kommentar till valresultatet, se Gaza; peace n’ freedom.

PS. Israelisk-arabiska journalister utestängda från valmöte med Yisrael Beiteinu, som alltså blev tredje största parti i valet.

PPS. Angry Arab:
My position on the Israeli election is akin to Henry Kissinger's position toward the Iran-Iraq war.

[DN][DN][SvD][SvD][AB][AB][AB][Dagbladet]

2 kommentarer:

Jussi sa...

Enligt VEM hör 4/5 största israeliska partierna till "extremhögern"? Hamas?
Du lyckas ju bara nämna Liebermans parti, vars beryktenhet ingen förnekar.

Anonym sa...

Herr Esbati.

Jag har skrivit ett inlägg om SvD:s lögner. Du hade nog varit intresserad skulle jag tro.

mvh

Ehsan Fadakar

http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/10/svd-ljuger-om-tragedin-i-gaza/