fredag, februari 20, 2009

Otack är världens lön

Folkpartiets försvarstalesman Allan Widman arbetar hårt för att Sverige ska gå med i den militära angreppspakten Nato. I praktiken har det såväl under socialdemokratiska som borgerliga regeringar under lång tid pågått en anpassning av svensk försvars- och säkerhetspolitik i allmänhet och den svenska försvarsmakten konkret, till Nato. Många entusiastiska generaler och underordnade i försvaret har för länge sedan snappat upp signalerna – förstärkta av folkpartiet och Allan Widman. Detta har varit en pågående process. I februari förra året skrev Widman att Sverige ”redan är med i Nato” (som svar på en debattartikel av Lars Bergqvist, Carl Björeman och Erik Lagerlöf).

Nu visar det sig att överentusiastiska stridskamrater inom försvarsmakten rationaliserat bort möjligheten för Sverige att ha ett eget kommunikationssystem i flygvapnet. Sverige har därmed ingen möjlighet att självständigt leda sitt eget flygvapen i händelse av konflikt. Detta är tydligen inte något problem ”till vardags”, enligt Torgny Fälthammar, utvecklingsansvarig vid flygvapnet.

Allan Widman är upprörd i dag. Men Flygvapnet har ju uppenbarligen bara tänkt som Widman – vi är ju ”redan med i Nato”. ”Ansvar måste utkrävas”, säger Widman till Sveriges Radio. Ja, kanske bland annat av de folkpartistiska Natoevangelisterna?

Inga kommentarer: