lördag, februari 28, 2009

Pierre Gilly: Förstatliga bilindustrin!

Pierre Gilly skriver en skarp krönika om den ineffektiva och destruktiva marknadsfundamentalistiska synen på näringspolitik:
Även i USA har industrin ofta haft nära band till staten i sin begynnelse. Internet och IBM är resultatet av militära projekt.

En bransch som den amerikanska staten länge låtit sköta sig själv är den konkursmässiga bilindustrin. De tre stora amerikanska biltillverkarnas problem är också delvis ett resultat av att politikerna i Washington lyssnat på biltillverkarnas krav på långa bensinskatter.
Läs hela!

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Och om staten sedan kunde använda sitt ägande till att montera ner bilindustrin och bygga upp en industri för effektiv kollektivisering av trafiken, åtminstone i och mellan städer, vore det ännu bättre.

Volvo och Saab har i femti års tid hindrat en rationell trafikpolitik i Sverige, det vore skönt om de försvann. Men kapaciteten bör kunna användas till nåt bättre!

Anonym sa...

Ja,....låt oss börja bygga förstorade Trabanter i pressat papper med 2-takts mopedmotor. Leveranstid 5 år för den lycklige ägaren och betalning i förskott givetvis.
Lägg därtill 500% ökning av av bensinskatten så blir detta säkert en lönsam industri i vänsterns inskränkta sinnesvärld.