söndag, mars 15, 2009

Amerikansk fredsaktivist skjuten på Västbanken

Icke-våldsaktivisten Tristan Anderson från USA har blivit skjuten i huvudet med en tårgasbehållare när han tillsammans med palestinier demonstrerade mot Israels markstölder i byn Ni’lin och fått livshotande skador. Israel fortsätter sin medvetna politik med att då och då beskjuta och skada - eller, som i fallet med Rachel Corrie, mörda - även dem som solidariserar sig med den palestinska kampen. Syftet är att skrämma och visa sin övermakt. Men det visar samtidigt att det internationella solidaritetsarbetet är ohyggligt viktigt, för att skydda, dokumentera och ge hopp.

Jag lägger upp det chockerande pressmeddelandet från International Solidarity Movement:
En amerikansk medborgare har livshotande skador sedan israeliska styrkor sköt honom i huvudet i Ni’lin i dag.

37-årige Tristian Anderson från Kalifornien, aktivist i International Solidarity Movement, har nu förts till det israeliska sjukhuset Tel Hashomer nära Tel Aviv. Anderson är medvetslös och har blött kraftigt från näsa och mun. Där en tårgasbehållare träffade honom slogs ett stort hål upp i hans framhuvud.

– De israeliska soldaterna stod på en kulle och såg ut över oss när de sköt tårgasbehållare rakt in i folksamlingen. Tristan träffades och föll ihop på marken. Han hade ett stort hål på framsidan av huvudet och hans hjärna syntes. Jag försökte stoppa blödningarna, men han blödde ymnigt från huvud, näsa och mun, berättar svenskan Ulrika Andersson.

Attacken riktades mot en civil, fredlig demonstration mot bygget av muren på Ni’lins mark. Byn har under lång tid kämpat för att behålla sin mark genom veckovisa demonstrationer, där ISM-aktivister från bland annat Sverige och USA deltar.

Tristan sköts med de nya tårgasbehållare som den israeliska armén använder och som kan nå upp till 500 meter. Jag sprang fram när jag såg att någon blivit skjuten, medan de israeliska styrkorna fortsatta att skjuta tårgas mot oss. När en ambulans kom vägrade soldaterna att släppa fram den genom vägspärren utanför byn. Efter tio minuters diskussion kunde ambulansen till slut passera, säger Teah Lundqvist, också från Sverige.

Såväl Ulrika Andersson som Teah Lundquist har tidigare sårats under demonstrationerna i Ni’lin. Andersson har träffats av skarp ammunition i benet och Lundquist av en tårgasbehållare i magen. Vid dagens demonstration skadades även en palestinier från Ni’lin av skarp ammunition i benet.
Här kan man se en video från händelsen. (Varning: man ser Tristan Anderson blodig)

Följ uppdateringar hos ISM, ISM Sverige.

[Anna Wester][AW][KABOBfest][Gaza Pn'F]

1 kommentar:

Serhat Daran sa...

Så ser den israeliska ockupationen ut.