fredag, mars 27, 2009

Från Roskilde till Gaza

Roskildefestivalens välgörenhetsfond donerar i år en miljon danska kronor till skapandet av ett hip hop-center i Gaza. Fint och betydelsefullt, tycker jag. Människorna i Gaza är visserligen i skriande behov av att få ihop till livets nödtorft. Men för att de ockuperade palestinska områdena ska kunna utvecklas som samhällen – exakt det som Israel noggrant och systematiskt försöker hindra – behövs det också stöd till mötesplatser och kulturverksamhet.


[Uppsnappat via Anna Wester]

13 kommentarer:

Anonym sa...

Varför villkorat stöd till just anglo-amerikanska kulturyttringar? Vad är det för j-vla kolonialfasoner?

Varför inte stöd egen kultur efter egna förutsättningar?

En av anledningarna till att Palestinierna inte är utrotade av rasstaten och västmakternas medlöpare eller assimilerade och oskadliggjorda i det nyliberala angloamerikanska globaliserade borgkollektivet, är just att man så hårdnackat bibehållit sin egen kultur sitt eget språk och religionsutövning.

Messias sa...

FYI. Hiphop är ingen "anglo-amerikansk kulturyttring", utan en "svart transatlantisk kultur". Läs Paul Gilroys The Black Atlantic så kanske du också kan förstå varför hiphop i sina bästa stunder kan artikulera olika förtryckta folks kamp för rättvisa, oavsett om det är i Sao Paolo, Johanesburg, Palestina eller Norrköping...

Anonym sa...

Du Messy, Om nu inte Palestinierna vill (och har råd att) skutta omkring i de senaste märkeskläderna och kalla sina tjejer för horor och luder får de inget då?

Låt Palestina få vara Palestina. De har en rik kultur och behöver definitivt inte depravera den till Nike-McDonalds-pajas-land.

De borde få stöd för sin egen kultur som en frisk oas mitt i den globaliserade sterilöknen...

Anonym sa...

några faktauppgifter

i. palestinierna har också rätt att ta del av kulturyttringar som utvecklats i andra länder. motsatsen är isolering.

ii. traditioner och kulturer förändras alltid.

iii. palestinska ungdomar måste också få ha skoj.

iv. du är en idiot.

/j

Anonym sa...

Till den fruktat intelligente /J-dioten:


Gaza är ett belägrat koncentrationsläger under ständigt hot om utplåning från inte bara rasstaten utan också dess medlöpare, västmakterna. israeliska vakter skjuter prick när de känner för det, ljudbangar och bomber hörs överallt när som helst, ungar mördas.

Då är det ett hån att i det läget försöka låtsas som att experimentdjurens yngre generation skulle vara mottagliga för assimilering och passifisering i skräp-mainstream-kulturen, genom att pracka på dem sådan skit istället för värdighet erkännande och mat.

Ingen Palestinier har bett oss om vare sig Hiphop Dödsmetall Kletzmer sexualparader eller vad för depraverad skit som helst som skulle göra det lättare för oss att förstå dem

"palestinska ungdomar måste också få ha skoj."

Det pågår ett krig mot deras bödlar och det överlever de inte genom att hoppa omkring i guldkedjor krimskrams Nikeskor och skrika Yo motherfucker till israelerna, dumjävel...

Ta seden dit du kommer och acceptera dem och deras kultur för vad den är.

Som jag sade tidigare,

"En av anledningarna till att Palestinierna inte är utrotade av rasstaten och västmakternas medlöpare eller assimilerade och oskadliggjorda i det nyliberala angloamerikanska globaliserade borgkollektivet, är just att man så hårdnackat bibehållit sin egen kultur sitt eget språk och religionsutövning."

Anna sa...

"Men för att de ockuperade palestinska områdena ska kunna utvecklas som samhällen – exakt det som Israel noggrant och systematiskt försöker hindra – behövs det också stöd till mötesplatser och kulturverksamhet."

Precis Ali, men inte på våra villkor och efter våra seder utan deras egna.

Sedan, kan inte Palestina "utvecklas som samhällen" utan att behöva slakta sin egen kultur först? Varför måste de vara som vi?

En del nordamerikanska indianer försökte, de flesta andra tvingades men aldrig att de vita accepterade dem och deras egen kultur.

Det är vi som måste ändra vårt sätt att tänka, inte de vars kulturer vi inte förstår.

Chri$ sa...

kulturer "är" aldrig någonting för alltid utan påverkas och förändras. hiphop är den musikform som globalt sett lyckats etablera sig på flest håll, ofta genom att uttrycka visioner om samhället och ta upp problem. jag ser fram emot fler palestinska grupper! (det finns ju förstås redan en del t.ex DAM)

Anonym sa...

Anna med flera,

Ett samhälle som isoleras kommer aldrig att utvecklas och orättvisor har begåtts av samtliga folk från samtliga världsdelar genom historien, även om det är mer politiskt korrekt att enbart fokusera på "västvärldens skuld".

Varför är människor på liknande forum snabba med att påpeka västvärldens (helt klart stora skuld) angående slavhandeln, men ignorerar den mer omfattande slavhandeln med främst afrikaner men även européer som såldes som slavar till mellanöstern fram tills 1900-talet?

Intressant att notera analogin med vad som hände med indianerna när Européerna kom. Hur går det för de invånare som finns i Europa med en ökad invandring? Ska vi få fortsätta leva "på våra villkor och efter våra seder" precis som du gärna ser att man gör i Palestina, eller ska vi ändra på oss? Det känns som viss dubbelmoral så tag vänligen tänk igenom ditt nästa inlägg innan publicering.

Trevlig helg!

Micke sa...

Behöver palestinierna svenska advokater som talar om för danskar vad dom ska skicka och inte skicka till Gaza?

Låter rätt mycket tropikhjälm i mina öron.

Helt klart.

D sa...

Till den anonyme efterblivne jäveln: vad fan vet du om hip hop?
Uppenbarligen ingenting - det är de förtrycktas musik och har alltid varit, sen att den värsta kommersiella hip hopen ser annorlunda ut är en annan sak.
Sen finns det hip hop grupper och artister i Palestina redan nu så det är inte som om man startar nånting som ingen vill ha
Alltså det låter mer på dig som "man ska inte störa de fina vildarna" - bitch please palestinsk och arabisk hip hop allmänt är ett faktum och kommer så förbli.

Anonym sa...

Tropikhjälm låter ju rätt träffande i dessa sammanhang, och bärstol.

Klart att de obildade vildarna skall öppna upp, inte bara för kapitalet utan för våran angloamerikanska överlägsna globaliserade kultur!

De måste ju utvecklas de efterblivna satarna...

Men faktum kvarstår: De har inte bett om skiten och tycks vara nöjda med sin egen kultur som de utvecklar själva utan "hjälp" från Bronx.

Vad de har bett om däremot och som alla flinande kolonialfascister här tycks vara oförmögna att förstå är först och främst erkännande värdigt bemötande och katastrofhjälp.

D sa...

Ja herregud vad skulle hända om de rena arabiska ungdomarna blev besmittade av det hemska negerdunket?
Att du önskar dig att palestinerna vore någon slags heliga froma beduiner på en kamelrygg istället för moderna människor där alla spektrum finns från den traditionella arabiska kulturen till hip hop till hårdrock är ju ganska uppenbart men va fan om ingen vill använda sig av roskilde grejen så kommer det ju bara stå - det som får dig att skita i präktiga brallan är ju att det troligtvis inte kommer bli så utan vi kommer få asmånga grymma MC:s från Gaza och hur skulle det gå om arabiska ungdomar beblandade sig med zinjis? Arabisk rasism är inte finare än någon annan rasism.

Ingen av oss med hip hop i hjärtat tror hävder ju något annat än att annan katastrof hjälp också behövs men överallt där det finns förtryck finns det dom som kommer greppa micken oavsett vad man tycker om det.

Anonym sa...

Vadå dom har inte bett om skiten. Vilka dom? Myndigheterna, religösa ledare, polisen? Måste det hållas en folkomröstning, kvartersråd, statlig informationskampanj angående musik? Musiksmak är individuellt och om 10 pers i Gaza finner Hip Hop tilltalande så har övriga Gazabor ingen som helst rätt att förhindra dom att producera, köpa eller sprida musikens budskap. Att börja gilla Hip Hop innebär inte att man automatiskt förkastar palestinsk musik som vissa tycks tro. Man kan faktiskt uppskatta flera olika musikstilar.

Tänk om vissa av debattörena här hade haft makten i 50- och 60-tals Sverige = adjöss med Elvis och andra amerikanska influenser. Inget Beatles eller Rolling Stones eftersom dom inte spelar "enligt våra seder". Inga utländska artister hade släppts in i landet och vi hade fått nöja oss med Snoddas, Kalle Jularbo Lapp-Lisa och Harry Brandelius. Hade vi velat ha det så?