måndag, mars 23, 2009

Starx före stängningsdags hittar Svenskt näringsliv nya marker till kasinot

Avgrundshögerns angrepp på det svenska biståndet, baserat på hårdnackad vägran att nyanserat diskutera föreliggande fakta och ett lika hårdnackat spridande av lösryckta funderingar och allmänt båg, går oförtrutet vidare. Hans Linde skriver idag om en rapport från Svenskt näringsliv, som bland annat lanseras via en godmodig intervju på SvD:s ledarsida.

Intressant är att rapportförfattarna hittat en sorts bistånd som man gillar. Som Linde skriver:
Men samtidigt som Fölster och Ivarsson hyllar Swedfund så rapporterar Omvärlden (ej på nätet) att Swedfund utnyttjar fonder i insynsskyddade finanscentran för transaktioner i mångmiljonklassen. Bara under 2008 slussade Swedfund 98 miljoner svenska biståndskronor via fonder i skatteparadis, bl.a. Caymanöarna, vilket motsvarar 20 % av Swedfunds totala utlåning. Men Fölster hyllar Swedfund och säger att ”efter de riskkapitalsatsningar som Swedfund genomför kan man i alla fall slå fast om verksamheten klarar sig på egna ben och hur mycket inkomster och jobb fattiga människor har fått.”
Särskilt i dessa dagar har det ju understrukits hur fonder i skatteparadis verkligen bidragit till ”valuta för de fattiga”, för att fortsatt hålla sig till näringslivstänkarnas evangeliska ordval.

3 kommentarer:

Serhat Daran sa...

Högern gör gällande att skatter inte ska avkrävas bolag och förmögna människor. Men staten får gärna skjuta till med pengar under etiketten "bistånd" och "efterlängtade skattesänkningar".

Johan Nyström sa...

Det här med skatteparadis är en intressant grej. För ett par år sedan var den en i SAP som var välldigt intresserad av detta, tyvärr samtalde jag inte mera med honom. Någonting säger mig att skatteparadis är nödvändig olja för att systemet skall gå runt? Hur mycket slussar egentligen genom skatteparadisen? Finns det någon chans att stänga dem?
Mvh
Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu

Anonym sa...

"Någonting säger mig att skatteparadis är nödvändig olja för att systemet skall gå runt? Hur mycket slussar egentligen genom skatteparadisen? Finns det någon chans att stänga dem?"

Världens enklaste sak att stänga ned skatteparadisen. Det är bara för de stater som nu håller dem under armarna att lyfta sitt skydd från dem och ockupera. Det är väl främst britterna som håller skatteparadisen under armarna. I eget intresse då det gynnar London som finansiellt centrum.