Via Johan Norberg hittar jag en opinionsundersökning från USA, som visar att 53% av amerikanerna anser att kapitalism är bättre än socialism. 20% säger att socialism är att föredra, medan 27% är osäkra. Bland dem som är under 30, är det 33% som föredrar socialism, mot 37% som föredrar kapitalism.
Både Norberg och undersökningsmakarna gläder sig i brist på annat åt att fler – 70% - tror på den ”fria marknaden”, enligt en tidigare undersökning.
Samma institut finner att 75% av amerikanerna tror på Jesu uppståndelse.
lördag, april 11, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
16 kommentarer:
Vänta ett tag. 20 % anser att socialism är att föredra? I USA?
Måste vara veckans bästa nyhet. Tillbaks ut i solen med denna glada nyhet!
En annan sak som Norberg och den svenska högern kan glädja sig över är att folk här i USA nu hamstrar vapen som aldrig förr.
Så om tepåsrevolten mot Obama nu i veckan inte lyckas så kanske Norberg sticker över pölen och hjälper amerikanerna eller i varje fall Wall Street återfå sin frihet.
Stackars små socialistungar i Sverige.
Känner sig bara "sedda" om amerikaner erkänner att de finns.
Ingenting skriker "svag ideologisk grund" och "försenad post-pubertal utveckling" så mycket som svenska socialister.
Frågan är vad de som deltagit i undersökningen lägger i begreppet socialism. Stollar på högerkanten i USA ansåg ju att med Obama så kommer socialism införas i USA...
Den var bra :-).
Sedan kan man ju undra vad det innebär att si eller så många människor TROR det ena eller det andra.
Men visst, för en propagandist som Norberg så måste det ju vara bra att en massa folk tror det han har betalt för att få dem att tro.
Det betydligt intressantare frågan om vilket politiskt ett ekonomiskt system som är det bästa för de flesta befattar han och hans själsfränder sig inte med, av förklarliga skäl. De kämpar tappert vidare på maktens sida och för maktens sak, en alltid lika beundransvärd kamp.
Och jag undrar vad Norberg lägger i begreppet "idéhistoriker".
Och jag undrar vad Johan Norberg lägger i ordet "charlatan" och "författare".
omg, vad jag är trött på polemiseringen mellan socialism och liberalism. (Som om det vore nån jävla hockeymatch).
De venstrefascistiske papegyer har klappet og slikket for den patetiske hykleriske propagandist Ali Esbati , alle motforestillinger er sensurert bort.
For en feig og patetisk forsamling.
Pastey skriver:
Och jag undrar vad Johan Norberg lägger i ordet "charlatan" och "författare".
Gissar att han är mer intresserad av idéer och tro än av historia. I varje fall har jag aldrig lyckats se att han anstränger sig att uppnå historisk korrekthet i vad han skriver, eller med källkontroll.
Kerstin: Det var Condoren som undrade det.:P
Men jag undrar om idéhistoriker eftersom han helt plötsligt fått den titeln i medierna, men bara i vissa program verkar det? Antar att Sveriges idéhistoriker på högskolor och universitet inte skulle hålla med om att idéhistoriker = anställd på liberal propagandainstitution producerandes texter till förhärligande av liberalismen.
Pastey:
Han har faktiskt studerat idéhistoria vid något universitet, fast det kan man inte tro.
Ekonomisk historia har han uppenbarligen studerat på Timbro. Det här är en härlig sammanfattning.
http://www.liberalismen.com/historia.shtml
Jag är faktiskt, hur märkligt det än må låta, inte särskilt förvånad.
Dels kan man ju undra vad amerikanerna anser vara socialism. Det är ju trots allt ett begrepp som ständigt missbrukas av den ena halvan av den amerikanska högern(republikanerna) och inte minst av FOX News som påstår att allmän sjukvård=socialism.(t ex)
Att vanligt folk i USA vill ha stora sociala förändringar är inget konstigt.
Finns få "demokratiska" länder där skillnaden mellan vad politikerna vill och vad folket vill är så enormt stora.
Tycker Noam Chomsky förklarar det hela väldigt bra.
Demokraterna och republikanerna är bara två delar av samma parti. Dessa två väljer ut x antal frågor som de vill driva i sina valkampanjer och sen får folk rösta på den de tycker är minst ointressant. Oftast är det frågor folk inte bryr sig särskilt mycket om.(den här gången var det nog frågan om sjukvården som avgjorde valet. En fråga som vanliga amerikaner bryr sig mycket om.)
USA är ett enormt land. Med många folkrörelser. Tyvärr kretsar all medierapportering kring vad som sker i parlamenten och inte vad som sker ute på gator och torg.
Noam Chomsky:
http://www.youtube.com/watch?v=mk8pxyAWTBk
Vi kan ta en liten iakttagelse som Zbigniew Brzezinski gjorde när han undervisade på universitetsstudenter. Jag minns inte vilket universitet, dock.
Brzezinski berättade att han bad studenterna att diskutera demokrati och han fann till sin fasa att folk pratade om rätt till olika saker, som boende, studier och utbildning istället för marknadsekonomi. "In other words, socialism" enligt stackars Brzezinski.
Så kan det gå...!
Således borde kanske amerikanarna vara mogna för eventuellt socialliberala Broderskapsidéer?
Det måste vara chockerande för högern att det faktiskt finns en inte helt oförsumbar del av det amerikanska folket som anser att socialism är att föredra! Det trodde jag var mycket färre som gjorde där, med tanke på hur samhället ser ut. Konstigt att de aldrig tycks få det bättre där borta.
Skicka en kommentar