tisdag, maj 05, 2009

Ansvar!

De nya moderaterna fortsätter att excellera i arbetet med att tömma orden på politiskt innehåll. Att ”ta ansvar” har som bekant kommit att stå för en politik som struntar i arbetslösheten och kör landets ekonomi i botten. Nu kompletteras begreppet. Ett ”brett ansvarstagande från svensk sida”, betyder enligt Fredrik Reinfeldt att oppositionen håller käft i ett halvår.

Vid en första anblick skulle man kunna tro att kravet på nationell enighet beror på att Reinfeldt ser ordförandeskap i EU som ett slags krig mot ockupanter. Svenskar är ju inte palestinier eller irakier gudskelov, så i en sådan situation skulle nog de nya moderaterna stödja motstånd. Men att döma av andra signaler från regeringens sida, tycks ordförandeskapet inte ses som en nationell katastrof, utan som något ganska trevligt.

”Brett ansvarstagande” betyder därför att oppositionen under ett halvår ska ansluta sig till regeringens försök att utsträcka sin ”ansvarsfulla” politik, som med fast hand låter Sverige drabbas extra hårt av den globala krisen, till EU-systemet, samt använda det senare till att baxa den inhemska politiken i fortsatt ”ansvarsfull” riktning.

Vi noterar också att detta karvar ut ny praxis för när man ska ”lägga en del av det inrikespolitiska bråket åt sidan”. Det ska göras inför viktiga politiska beslut, i den mån sådana dessvärre ännu måste fattas i politiska fora. Den gnagande lusten att opponera kan man dock med fördel spara till omfattande naturkatastrofer i andra världsdelar, där det bör vara fritt fram att hålla regeringen, well, ansvarig.


[DN][DN]

6 kommentarer:

Pastey sa...

(M)ärkligt att inte skattesänkningar räknas som en reform men att höja A-kassan gör det? Men det låter fantastiskt ansvarsfullt att sänka skatten med 15 miljarder och samtidigt säga att kommunerna får nöja sig med 7.

Anonym sa...

Hahaha...

Kerstin sa...

Jag reagerade också starkt när jag hörde om det här på radion, för att inte tala om Sahlins ödmjuka tillmötesgående. Men det förstås, de var ju i maskopi redan inför EU-omröstningen, där Ingvar Karlsson satt och bräkte som ett får bredvid Bildt i den sista propaganda- och övertalningssändningen i TV någon dag före omröstningen:
"liiihiihiiihiiita på miihiiig".

Moa sa...

Vad som störde mig mest var Fredrik Reinfeldts hänvisning till att Göran Persson fick minsann en lydig opposition under EU-toppmötet. Och det är ju jättebra med en lydig opposition, så kan man ostört skjuta skarpt på demonstranter (EU-toppmötet i Göteborg) utan att någon annan än just demonstranterna opponerar sig.

Riktigt pinsamt att oppositionen gått med på det.

David Linden sa...

Du är så roligt bitter och du måste alltid förlämpa och raljera. Det finner jag komiskt
/David

Hampus Eckerman sa...

Jodå, David, visst finner vi din kommentar skönt bitter och komisk. :D