tisdag, juni 30, 2009

Honduras-länkar

Högerns militärkupp i Honduras ser ut att gå mot ett misslyckande. Situationen är dock ännu oklar, och under tiden har vi fått ännu några tillfällen att beskåda de västerländska mediernas inställning till demokratiseringsprocessen i Latinamerika – många gånger pendlande mellan skepsis och avoghet.

Flammans Dick Emanuelsson befinner sig i Honduras och skriver här.

Frasse har följt med via spanskspråkiga kanaler och har bloggat:
- Zelaya på väg tillbaka till Honduras
- Expressens journalist försvarar statskupp
- Order om att skjuta demonstranter – journalister från Telesur gripna
- Tusentals protesterar mot statskuppen i Honduras, flera döda
- Myter i media om statskuppen i Honduras

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman i riksdagen, Hans Linde, skriver här.

Läs också Anders Svenssons kommentar. Högerns våld: hatbrott och militärkupper.


[DN][DN][SvD][SvD]

12 kommentarer:

Anonym sa...

USAs fördömande klingar falskare än falskt. Ingen av deras återstående lydstater i Latinamerika skulle ta ett enda steg, och definitivt inte ett sådant här, utan att konsultera husse först.

Förmodligen var detta en testballong för återinförande av fascistdiktatur, då färgkodsrevolutioner knappast skulle fungera här.

Anonym sa...

Apropå statskupper, eller försök till sådana,Ali, en ny Bhadrakumar:

Obama faces a Persian rebuff
By M K Bhadrakumar

John Nyzell sa...

Vänstern äcklar mig. En makthungrig wannabe-diktator med enormt litet stöd som försökte använda sig av sin lilla hop anhängare för att bryta mot lagen i ett desperat försök att behålla sin makt har blivit avsatt i enlighet med landets lag av Högsta Domstolen och landets parlament som enhälligt fördömt presidentens handlande som olagligt och vad gör ni? Ni stödjer givetvis presidenten. Jaja, ni kommunister har ju en tendens att bli förälskade i maktgalna, totalitära ledare med med mustasch. Väx upp.

Anonym sa...

Fascistdiktaturvännen & Pinochetkramaren ovan sade:


"En makthungrig wannabe-diktator med enormt litet stöd som försökte använda sig av sin lilla hop anhängare för att bryta mot lagen i ett desperat försök att behålla sin makt"

Den beskrivningen stämmer till 100% på fascisthögerns och USAs kandidater i Venezuela, Honduras och snart sagt vilket latinamerikanskt land som helst.

För att avsätta en president som åtnjuter lika mycket fullt folkligt stöd som de bolivarianska ländernas representanter kräver, som vi nu ser, militärkupp, utbildning i tortyr och mördarskvadroner i School of the americas och undantagslagar.

Att ni liberalmuppar öppet hyllar vilken högerfascist som helst visar på ert mentala hälsotillstånd...

John Nyzell sa...

"Fascist" - jag tror inte det ordet betyder vad du tror det betyder. Jag har heller inte ens nämnt Pinochet i den här diskussionen, men det är väl härligt att det finns en marknadsliberal diktator alla ni Lenin-kramare, Mao-kramare, Pol Pot-kramare och så vidare här kan använda som skällsord.

För att återgå till det vi faktiskt pratar om här så är det väl klart att militären behöver gripa in när en maktfullkomlig galning som sätter sig över lagen använder sin lilla hop anhängare som en privat armé trogen honom och inte landets konstitution. Att säga att han har "fullt folkligt stöd" är att använda den tämligen fascistiska taktiken med "stora lögner". Välkommen till verkligheten, era Stalin-kramare.

Anonym sa...

jo john, du är fascist i ordets mer precisa betydelse. nu kan du dra åt helvete.

/j

John Nyzell sa...

Ja, det faktum att jag ogillar att människor försöker skaffa sig mer makt till vilket pris som helst, i strid mot lag och moral, gör mig onekligen lite brun rent politiskt. Eller?

Anonym sa...

Haha, visst är han för rolig när han är full, den där Nyzell? När han sitter hemma och piskar sina barbiedockor och internerar dem i koncentrationsläger. Sedan går han ut på stan och sparkar ned små barn som han kallar för maoistkramare.

Otäcka negrer som Obama ser han som de västa Pol Pot-kramare av de alla. De ska hängas av folk i vita kåpor när de inte accepterar militära skatskupper.

pelle sa...

/j brukar vara lite väl snabb att avfärda folk som idioter och fascister men här har han sannerligen en poäng.

Herregud John, skulle det inte vara skönt att slippa de där arga rösterna i huvet?

Erik sa...

FAKTA COMING THROUGH:

Följande institutioner kräver omedelbar och ovillkorligt återinställande av Manuel Zelaya som Honduras president:

FN, EU, USA, OAS, ALBA, Rio-gruppen.

Manuel Zelayas mandat som Honduras president upphör år 2010. Det har inte föreslagits något återval av honom som president, och jag hörde honom nyss säga inför FN:s generalförsamling att när en eventuell konstituerande församling väljs kommer han inte längre vara Honduras president.

Det man försökte genomföra var en konsultativ omröstning om huruvida folket ville att de skulle få rösta i höst om huruvida en konstituerande församling ska väljas. (Denna eventuella konstituerande församling skulle alltså isåfall väljas vid ett tillfälle då Zelaya inte skulle vara Honduras president).

Bosse sa...

Jag kan inte riktigt förstå varför man försvarar en militärkupp som någon mullimupp gör ovan, om man tror på demokrati???? Dessutom förstår jag inte varför "högern" känner sig så hotade av grundlagsförändringar som skulle ändras via öppna val, dvs genom folklig demokrati och sedan kalla detta för diktatur? Hur får man ihop detta? Mer demokrati betyder diktatur? Då var väl isåfall Hitler en riktig superdemokrat????

Anonym sa...

Mer information i frågan hittas här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3167515.svd

Det kanske inte är så enkelt trots allt med tanke på alla turer kring det hela. Konstitutionens begränsning av mandatperioden finns ju där av ett skäl. Likaså de begränsningar av makten som presidenten har att ta hänsyn till.

/Rickard