fredag, juli 31, 2009

Sjukvården och kapitalismens realiteter

Paul Krugman försöker förklara hur det ligger till med det amerikanska sjukförsäkringssystemet:
[U]nregulated markets don’t work for health care — never have, never will. To the extent we have a working health care system at all right now it’s only because the government covers the elderly, while a combination of regulation and tax subsidies makes it possible for many, but not all, nonelderly Americans to get decent private coverage.

Men poängen är förstås att den dyrare, mindre effektiva, folkhäsofarliga och djupt orättvisa amerikanska systemet pumpar stora resurser genom de privata företagen. Därför vill de behålla det. Och därför arbetar den europeiska högern - med den svenska regeringen som en av duktigaste elverna i klassen - för att rulla tillbaka den offentliga sjukvården till det katastofala tillstånd som progressiva krafter i USA nu åter försöker ta sig ur.

10 kommentarer:

Hugo sa...

Huruvida sjukvården är privatägd eller offentlig skött är fullständigt egalt enligt min mening. Den är i vårt fall offentligt finansierad fast vi ser aldrig på våra skattesedlar hur mycket vi egentligen betalar för den ynka service med långa kötider som levereras.
Västra Götalands Landsting har 47 000 anställda varav 25 000 är administratörer. Det är alltså bara 22 000 sjukvårdsarbetare inklusive läkarna.
Skrota landstingen och effektivisera detta pengaslukande missfoster skapat och lett av inkompetenta politiker från alla partier. Västra Götaland kan med lätthet spara minst 15 miljarder om man rensar upp bland alla pärmbärare.

Jag ger blanka faen i om sjukvården skötts av det offentliga eller privata företag bara det är kostnadseffektivt. Det är ju mina o dina pengar som förslösas.

Hur sedan Ali och hans vänner kan anse 200 000 ytterligare personer skall anställas i det offentliga är för mig en gåta. Kan ni inte ens räkna?

Neoliberal Agenda sa...

Unregulated markets don’t work for health care — never have, never will.

Trams, det funkade utmärkt innan 1965 då amerikanska staten la sig.

Hugo sa...

Ali, du blundar alltid inför verkligheten styrd av en förlorad ideologi. Är det rimligt tycker du att Västra Götalands Landsting har 47 000 anställda varav 25 000 är administratörer o pärmbärare? 22 000 personer gör allt jobbet och du o ditt parti vill slänga in ytterligare 200 000 personer i offentlig sektor till meningslösa improduktiva jobb med negativ tillväxt. Censurera inte nu när det börjar brännas utan ge ett hederligt och motiverat svar. Det är vi skattebetalare som skall betala priset för all politisk idioti, höger som vänster.

Anonym sa...

gäsp

Anonym sa...

"Trams, det funkade utmärkt innan 1965 då amerikanska staten la sig."

Visst vettu. Man hade juveler som Walter Freeman.

Anonym sa...

Var får Hugot sina siffror ifrån? Gubben i månen eller Timbro?

Hugo sa...

Anonym, det är bara att kolla själv över alla de myndigheter som sorterar under Landstinget och vår korrupta sjukvård. Jag e vare sig Timbro gubbe eller sitter på månen, men blir förbannad hur mina o dina skatter förslösas på detta sätt.
Låt de som kan det sköta sjukvården, d v s läkare, skjukskötersker m m. Jag tror de är ytterst kompetenta att få den att fungera. Sedan om det är statlig eller privat regi det skiter jag fullständigt i, vill ha mest valuta för mina skattepengar. Är detta så konstigt,.....eller.

Anonym sa...

Så var sitter du då? I en bunker? För de där siffrorna drar du från skrevet.

Kurt sa...

DN skriver idag:

"Jacksons läkare hade stora skulder

Enorm press. Kan ha känt sig tvingad att lyda stjärnan."

Men det är naturligtvis bara dumheter, privata läkare har ju naturligtvis i själva verket mycket starkare integritet än allmänläkare. Priovata läkare skulle aldrig få för sig att t ex skriva ut antibiotika bara för att patienten ber om det, eller nu i dessa influensatider skriva ut Tamiflu i förebyggande syfte.

Péter sa...

Hugo: Du hittar på. Läs de riktiga siffrorna här: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/Organisation_och_verksamhet/Personal-i-Vastra-Gotalandsregionen/Yrken-inom-VGR/Vad-jobbar-man-med-inom-Vastra-Gotalandsregionen/

Knappt 4000 av 43 500 är administratörer. Det finns för övrigt inget som heter "pärmbärare" i den verkliga världen.

Jag vill också ha valuta för mina skattepengar. Jag vill inte att det ska finnas ett vinstintresse i den vård de bekostar. Inte heller vill jag se någon huggsexa om dem, där skenbar valfrihet gör allt krångligare och sämre för patienten.