tisdag, augusti 18, 2009

Den välfinansierade reaktionära hatkampanjen vinner framgångar, Obama på väg att överge sjukvårdsreform

NY Times rapporterar det som har legat i luften - att Obama nu öppnar för att urvattna den föreslagna hälsoreformen i USA så mycket, att den inte längre vore att betrakta som en meningsfull förändring. Ja, egentligen är det som Jonas Sjöstedt skriver:
[D]enna reträtt är något av spiken i kistan för alla de som vill ha en verklig reform på området. Utan att skapa ett offentligt alternativ med låga kostnader för dem som idag saknar försäkring så är förslaget till reform mycket begränsat. Det riskerar till och med att tvinga amerikaner i händerna på de bolag som idag är grunden till problemen på området. Det ska endast gå att välja mellan olika privata profitörer för att få sjukförsäkring. Om det blir förslagets innehåll kanske det är lika bra att förslaget faller helt.

3 kommentarer:

Gordo sa...

Jag tror personligen att det kan vara klokt att slappa iden om sjukvardsplan i USA. USA ar ett enormt land, med valdigt lite tradition av effektiv byrakrati. Sverige ar valdigt duktiga pa byrakrati och effektivisering i densamma.

Om du nagonsin anvant US Post forstar du nog skillnaden.

Att ha en statsfinansierad sjukvard i USA ar ungefar lika omojligt som att EU skulle kontrollera varan sjukvard fran Bryssel. Det skulle kosta en helvetes massa pengar och troligtvis vara totalt oanvandbart...

lasse sa...

En mycket intressant föreläsning av Elizabeth Warren Professor of Law Harvard om den sk medelklassens läge i USA, från början av 2008 har jag för mig. Den handlar inte explicit om sjukvården men det berörs även som en del av den betydligt försämrade och osäkra situation som den amerikanska medelklassen upplevt över en generation.

Hon vederlägger idéerna om medelklassens ohemula konsumtionsökning. Den typiska medelklassfamiljen har mindre kvar att spendera på 2000-talet än man hade 1970 när de fasta stora kostnaderna är betalda. Detta trots att 1970 var det fråga om en ”bread winner” i familjen och på 2000-talet två, oftast ganska likvärdiga, ”bread winners”.

För de som har lyckan av att ha ett arbete där arbetsgivaren betalar hälsoförsäkring har den inflationsjusterade kostnaden ökat för arbetstagaren (familjen) med 74%. Skatterna har ökat för familjen med 25%. Osäkerheten och svängningarna i inkomsterna har ökat betydligt.

1970 kunde en nybliven mamma stanna på BB i en vecka täckt av försäkring, vid kejsarsnitt 10 dagar, idag 24 timmar och då är det lag reglerat i en del stater föra att sjukhus/försäkringsbolag vill slänga ut dem snabbare. Samma sak med annan sjukvård folk skickas hem för eftervård som folk får sköta själv.

För att inte tala om alla de hälso/sjuk-försäkringar som har så många undantag att de knappast kan kallas för hälso/sjuk-försäkringar i någon rimlig mening.

lasse sa...

En del av protesterna mot Obamas modesta förslag till sjukvårdsreform verkar en aning förvirrade.

one woman wrote to Obama:
I don’t want government healthcare. I don’t want you meddling in the private marketplace. And keep your hands off my Medicare.