tisdag, augusti 04, 2009

Enn Kokk om Kjell Olof Feldt

Från ett inlägg som egentligen handlar om Anne Sofie von Otter:
Både Kjell-Olof och generationskamraten Bo Södersten hade hos oss yngre laboremiter nimbus av att vara radikaler, och under en lång period fick alla nya medlemmar i föreningen som inträdesgåva en artikel av var och en av de här herrarna; Kjell-Olofs artikel hette ”Socialismen förtvinar i dag”, vill jag minnas. (Södersten pläderade i sin artikel för planhushållning.)
Läs hela.

[Apropå Feldts tröttsamma artikel på DN Debatt idag]

4 kommentarer:

Anonym sa...

Feldt, ja det känns aktuellt och fräscht.

Roligt att Ali inte med ett ord nämt sin gamle kamrats (Odell) rådiga ingripande :-)

http://www.dn.se/nyheter/sverige/marianne-samuelsson-avgar-1.924524

Heder åt Sverige, Alliansen och som vanligt skam åt S, MP och V som spyr över näringslivet men som i själva verket alltid är snabba på att "ta ansvar för landet, länet och kommunen" när det behövs.

Anonym sa...

Men ärligt, var kommer alla de här idioterna från??

lasse sa...

Vad skulle unga strebrar göra på den tiden när S makthegemoni som statsbärande parti var totalt. Vill man armbåga sig fram vid köttgrytorna gäller det att ha de rätta åsikterna i tiden.

Få personer har väl ställt till så mycket i det här landet som den koleriske och maniske Feldt. Landet befann sig alltid i KRIS och Feldt såg som sin uppgift att piska upp fruktan och krismedvetandet hos svensken.

Som enda land i Europa infördes bensinransonering på 70-talet när Feldt var handelsminister.

Feldt genomförde en obehövlig sk superdevalvering, om inte Sträng och någon till bromsat honom skulle den ha varit mycket större. Kommentarerna ute i Europa var om man säger syrliga över denna bisarra obehövliga ”konkurrensdevalvering”. Men de förstod väl också att sådant inte fungerar i ett modernt industriland och blir först och främst en inhemsk omfördelning från de många till de få. Det var ju dessutom parat med en regressiv konsumtionsskattehöjning om nu inte devalveringen skulle slå tillräckligt hårt mot det arbetande folket.
Krisministern arbetade hårt för att svensken i gemen inte skulle få ta del av den långa internationella högkonjunkturen på 80-talet, något år före den tog slut gick det inte att stoppa och svensken kunde hämta upp sitt reallönetapp till 80 års nivå. Detta kallade Feldt för den stora köpfesten och överkonsumtionen, att det inte finns några sådana belägg i statistiken bekymrar inte Feldt och landets fria journalister.

Feldt har förstås förberett för nästa kris med en huvudlös och synnerligen illa reglerad sk avreglering av kredit och valuta marknaderna. Den sk avregleringen låg i tiden och problemet var hur den reglerades och inte själva avregleringen.

För att riktigt hälla bensin på brasan inför Feldt en illa genomtänkt skattereform där man chock höjer regressiva konsumtionsskatter, timingen var troligen ”perfekt”, en våldsam konsumtionsskattehöjning precis när vi går in i den värsta internationella lågkonjunkturen i mannaminne. Konsumtionsskattehöjningen parat med huvudlös allianspolitik gör naturligtvis krisen mycket värre här med TRE år i rad med sjunkande BNP.

Som om man inte tyckte Feldt gjort nog skada så gör man honom sen till ordförande i riksbanken. Där han ännu en gång medverkar till att svensken skall skyddas mot den uppåtgående internationella konjunkturen, han har förstås god hjälp av Persson på finansen och senare som statsminister.

Ledande sossar som Feldt och Eklund tilldelades framträdande befattningar i näringslivet efter sin tid i regeringen Feldt i olika styrelser, Eklund som chefsekonom på Wallenbergägda SE-Banken.

Fattas bara med 82-års devalvering och åtstramning gavs exportindustrin, bankerna och aktieägarna kraftiga vinster, samtidigt som löntagarnas köpkraft urgröptes genom den inflation och konsumtionsskattehöjningar som följde på devalveringen. En rejäl omfördelning från löner till finansiella vinster – reallönerna sjönk samtidigt som Stockholms fondbörs fick den starkaste uppgången i världen.

Hoppas att också Göran Persson lönats väl (i sitt elitkonsultande) av de som tjänat på hans politik, det skulle ju se illa ut om de rika och mäktiga här i landet inte gjorde rätt för sig.

Undrar om de rika och mäktiga här i landet blir byxis inför att Sahlin ev kan bli statsminister här i landet och föra en sk "vänsterpolitik"?

Bryt lagen med högern! sa...

Vad anonym syftar på är att han stödjer byggherren på Gotland som olagligt och olovligt byggde en golf- och tennisbana på sin tomt enligt klassificeringen "jordbruk".

Heder åt våra näringsidkare som står över lagarna!