lördag, augusti 15, 2009

"Flexibilitet": vanligt folk får betala krisen (också) med dåliga anställningsformer

Diagrammet nedan (hämtat härifrån) visar utvecklingen för andelen som arbetar ofrivillig deltid i USA. Det är redan i utgångspunkten en konjunkturberoende fråga - det vill säga att de inneboende kapitalistiska upp- och nedgångarna förutom (bland annat) arbetslöshet också hanteras genom att fler tvingas dra ned på arbetstid. Men det tydligaste med diagrammet är att betydligt fler av dem som blir kvar vid denna kris, som måste betala notan för finanskapitalets glada dagar med neddragen arbetstid - en utveckling som drabbar många människors livskvalitet och som sätter spår i livsinkomster, pensioner, möjligheten att få tillgång till sjukvård, med mera. (I det här fallet är det troligt att det också handlar om påtvingad oavlönad "extrasemester")Högerpartier i Europa - till exempel de svenska regeringspartierna, eller Frp i Norge - har gjort det till sin sak att låta arbetstagare (i praktiken framför allt kvinnor) lättare kunna utnyttjas i ofrivillig deltid. De vet vilken sida de står på, när det kommer till att fördela kostnaderna för krisen.

1 kommentar:

Micke sa...

Facket sviker anställda med dåliga anställningsformer. Jag har länge kritiserat LO för att deras metertjocka väggar mellan de olika fackförbunden förhindrar LO att växa eller åtminstone behålla de medlemmar som de har.
Om man hoppar mellan olika anställningar så hoppar man också mellan olika fackförbundsavtal. Varje gång jag bytt arbete så kräver mitt nuvarande fackförbund att jag byter fackförbund. Efter 1-2 år är jag tillbaka i det fackförbund som resan började i.
Jag har efterlyst att man kan bli medlem i LO centralt för att slippa alla dessa byten av fackförbund, om man saknar anställning. Fast LO:s kvarnar mal långsamt, väldigt långsamt. Under tiden tappar de medlemmar och får svårt att få nya medlemmar bland ungdomar, pga av byråkratiskt krångel. LO lever kvar i den gamla världen där alla hade fast anställning och aldrig bytte arbete.