tisdag, september 15, 2009

"Ljuset kommer från väster"

Peter Gustavsson (socialdemokrat och medförfattare till boken Sälj hela skiten) har skrivit en lång analys av det norska valet, med särskild fokus på slutsatser att dra för svensk socialdemokrati. Intressant läsning:
Så här är mina ord till det fåtal i mitt parti som fortfarande inte riktigt verkar ha förstått vad timmen är slagen: Den nu så bejublade Jens Stoltenberg lyckades inte ens samla var fjärde väljare i sitt första val som Arbeiderpartiledare år 2001. Med 24,3 % av väljarna blev Ap för en tid uträknat som politisk kraft och Stoltenberg var starkt kritiserad som ledare. Det rödgröna samarbetet var inte Jens Stoltenbergs projekt, tvärtom, det drevs av fackföreningsrörelsen och av grupperingar bland de yngre inom de tre partierna som funnit varandra inom Nei til EU. Men Stoltenberg insåg med tiden att detta var Arbeiderpartiets möjlighet att hitta tillbaka till makten, och bet i det sura äpplet. Jag tror inte att han har ångrat sig.
Läs hela.


[DN][SvD][Expr]

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag trodde att katt och möss inte lekte med varandra

jag minns att du under väldigt lång tid spytt galla över MP och kontinuerligt hävdat att det är ett borgeligt parti (minns hur du bemötte unga MP:s som kom till söderfesten - historien upprepar sig, en gång som tragedi och en andra gång som fars). När du nu ser att partistödet i pengar räknat för Ohly riskerar att blåsa bort försöker du övertyga sossarna att ta med V och MP i en desperat regeringskoalition.

KPMLr är det enda som gäller. Ni andra är sell-outs

Anonym sa...

Peter Gustavsson tycker alltså att det nya politiska projektet ska formuleras av "människor som befinner sig mitt i den politiska bubblan, mitt i det Stockholm som förståsigpåarna dömt ut som förlorat land". Vad menar han med detta? Tycker du, Ali, att det här låter vettigt?

Andra lärdomar att dra:

"Dessutom bekräftar det norska valresultatet en klassisk erfarenhet i politiken. Det är det största partiet som tjänar mest - i sympatier räknat - på regeringssamarbete. Ledaren för Sosialistisk Venstre, Kristin Halvorsen, har fört sitt parti till ministerposter och inflytande. Väljarna tycks dock inte imponerade. Partiet förlorade nästan en tredjedel av platserna i Stortinget."

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/article5800650.ab

Så klart sossarna är nöjda med det. Vi har dock anledning till oro.

-- Anonym v-medlem

Anonym sa...

Det neo-Stalinistike sleipe gliset til folkemordsympatisøren Ohly er meget provoserende

Armin Bahrami sa...

Armin Bahram

Det er ikke så mye værre enn oss. I Norge blir uønskede elementer, politiske dissidenter og globaliseringskritikere utsatt for elektromagnetisk stråling.