måndag, september 14, 2009

Om kollektivt släppta hämningar

Jan Guillou måste läsas angående behandlingen av Mehdi Ghezali:
De västerländska medierna har helt enkelt blivit tokiga när det gäller terrorism, släppt alla hämningar och övergett alla vanliga kontrollrutiner. Precis som våra lagstiftare.
Hela!

Pierre Gilly skrev också en grej på samma tema häromdagen.

6 kommentarer:

Johan Nyström sa...

Jag läser historia och är ganska säker på att man i framtiden kommer prata och filosofera om hur det kom sig att västerlandet fick "pippi2 på terrorism efter 9/11? Terrorism är gammalt, den som tror att terrorism bara har funnits ett par år, bör kanske uppdatera historiekunskaperna...

Det sorgliga i det hela är att mänskliga rättigheter bryts, för att minska terrorismen. Detta är för mig ologiskt. Det är lite som att dämpa hat genom hat.

Låt mig ta ett ex. CIA sägs det har använt sig av tortyr för att få fångar att prata. Ok, för det första så är det så att om du genomför tortyr på rätt sätt, så kan du få personen att uppriktigt säga att han/hon tror på gröna troll. För det andra triggar tortyr av terrormisstänkta igång mer terrorism - eller frihetskämpar som en del kallar dem för! Det ökända fängelset på Cuba, har antagligen skapat fler terrorister än något radikalt budskap från någon dåre. Man säger, se hur de behandlar oss, är det inte rätt att vi gör motstånd?
Svaret jag, ligger nära till hands om du i övrigt är fattig och har få mediakällor.

Att bryta mot mänskliga rättigheter, för att skydda mänskliga rättigheter, är alltså inte bara i strikt logisk mening stolligt, utan även i det längre perspektivet ekonomiskt och humanistiskt kostsamt. Det är kostsamt för att västerlandet måste lägga än mer pengar på kontraterrorism (vilket ofta är dyrt och inneffektivt) eftersom man genom sina handlingar just indirekt spätt på terrorismen - genom att peka ut den "okände" som en potential terrorist.
Istället för att inkludera omvärlden, skapar EU och USA fort som blir ointagliga. Detta skapar ett förstärkt "vi" och "dem" ( vi kan sedan fundera på om det måste finnas ett "dem" för att skapa ett "vi" men det har jag inte tid att skriva om...) tänkande som förstärks av media och politiker.

Vi kommer i framtiden, att se konsekvenserna av en liten rik del i världen, som försöker stänga ute den stora delen. Den som tror att Kina och Indien samt mellanöstern, och Afrika, och Syd Amerika skulle vara förstående i framtiden, lever nog i en skön bubbla. Rent historiskt så försvinner imperier, och USA+EU med sin lilla befolkning kommer få smaka på konsekvenserna, när Ryssland, Kina, och Indien bestämmer att västerlandet har bestämt nog.
Vi bör alltså i väst, skapa dialog med omvärlden istället för att isolera oss- för det kommer vi att ångra i framtiden. USA har redan börjat "smöra" för den inom 50 år kommande stormakten Kina, tyvärr räcker nog inte "smöret" till..

The 9/11 high fivers sa...

Vissta har han rätt. Minsta lilla varningsklocka om rasstatens organhandel och hela papegojmediamaskinen rullar ut om "antisemitism" och "bloodlibel" dag och natt tills saken lämnat rubrikerna, men att fortsätta kampen mot islam det kan man, det är ju rasstatens högsta prioritet. Med karikatyrer tortyrgulag och ockupationer.

Fy fan, man spyr på dem..

Anonym sa...

Myrdal:

"Sveriges riksdag och regering. De skapade med grumliga motiveringar såväl den myndighet, Levande Historia , för vilken teologie doktor, docent Eskil Franck utsetts som chef som en gång det Statens institut
för rasbiologi för vilken medicine doktor, professor Herman Lundborg blev chef. I båda fallen skapade regering och riksdag av politiska skäl ideologiskt styrande institutioner. (Fast Herman Lundborg och hans medarbetare hade vid sidan om sin ideologiska rasföreställning faktiskt mer solida kunskaper om ärftlighet än Eskil Franck och hans stab om historia.)"

Oleg sa...

Ali Esbatis fascistiske venner sipper som vanlig gjennom demagog Alis DDR-sensur.

Den motbydlig ekle propagandist tror at gode Goebbels-metoder kan tjene de primitive blodtørste jødehatere.

Du vet at jeg har sendt inn 2 komentarer tidligere som du har sensurert din feige snik.

Vanligvis lar den barnslige propagandist og islamofobimarkedsfører innlegget inn om han selv kan fremstå med martyr-glorie ,som utsatt for grov rasisme.

Saudiaraberen bin Laden omtaler Palestina som vårt land.
Arabernes imperialisme har ingen grenser.


http://www.ft.com/cms/s/0/aa1b6cfa-a106-11de-a88d-00144feabdc0.html

Osama bin Laden holder en ny ti minutters tale i anledning åtteårsdagen for 9/11, der han gjør Israel til ur-forbrytelsen som USA og amerikanerne må bøte for. Ledemotivet nå er at USA er forført og forledet til å kjempe for jødiske interesser. Hvis USA innstilte sine kriger ville USA kunne få fred og amerikanerne slapp å dø.

Opprinnelig gikk bin Laden til frontalangrep på USA, som garanten for den hedenske verdensorden, og den største hindring for opprettelsen av et kalifat. Nå appellerer han til amerikanerne: de ofrer livet forgjeves, og behøver ikke føre krig. Budskapet er endret.

Walle sa...

Angående den västerländska lagstiftningen kan man konstatera att den funkar. Ett flertal fångar har släppts fria från Guantanamo, flera misstänkta terrorister släpptes ju inför rättegången i England. I enlighet med lagarna.

Sen vad svensk lag har med Ghezalis situation att göra förstår jag inte. Han togs hem och frigavs (i enlighet med svensk lagstiftning), nu är han inplockad i Pakistan på basis av pakistanskt lagstiftning. Och förhoppningsvis döms han också i enlighet med lokala lagar.

Dvs - han har haft exakt den lagstadgade frihet som både Guillou och Esbati anser att han ska ha.

Pelle sa...

Jag tror Walle skämtar med oss. Enligt "västerländsk" lagstiftning (är det svensk, amerikansk du menar?) kan man sitta häktad utan att anklagas för brott i 24 timmar. Detta kan väl förlängas till 3 dygn typ i speciella fall. Ghezali satt i 3 år utan att åtal väcktes. Hur kan du mena att det är i enlighet med lagarna?