tisdag, september 01, 2009

Putting the mental back into fundamentalism

Högern har kört bostadsbyggandet i botten genom medveten misskötsel – ibland även kallat marknadsanpassning. Subventionerna är bortdragna, allmännyttan säljs ut, de som sitter på redan dyra hus premieras med skattesänkningar. Det har gett önskad effekt: ökad segregering och ännu längre steg bort från bostaden som social rättighet, mot bostaden som en renodlad vara och spekulationsobjekt. Samtidigt har regeringen vägrat höja studenternas studiemedel, så de fortsätter att leva under socialbidragsnormen.

Vad ska man göra åt det då? Stödja bostadsbyggandet? Höja studiemedlet? Nej, nej, din kommunistiska virrhjärna. Man ska naturligtvis sluta bygga handikappanpassat. Istället för några få lyxbostäder i Hammarby Sjöstad med gigantiska elithandikapptoaletter skulle vi då få massvis med lämpliga och incitamentriktiga studentbostäder, dit alla dem som, för att säga det med Maud Olofsson, ”lär bra med huvudet” i kontrast till dem som ”lär bra med händerna”, kan samlas och någon gång när det ska vara extra festligt dricka köpkaffe som de fått som personalförmån på SevenEleven, och nätverkshurra för att de inte svälter. Där kan de också sluta snusa, och istället, när de är färdiga med läsningen, röka sina Ayn Rand-böcker så att de kan fortsätta komma på alla goda och glada CUF-idéer.

10 kommentarer:

Terje sa...

Er ikke den "sosiale" boligpolitikken en årsak til at Stockholm er mye mer etnisk segregert enn Oslo? Så vidt jeg forstår er ennå "penger under bordet" et stort problem i det svenske boligmarkedet.

En kommentar til dine gjentatte påstander om "boligbrist" i Sverige. Bristen skyldes åpenbart at vanlige markedsmekanismer er satt ut av spill. Hvis politikerne bestemte at biff skulle koste 10kr kilo, hadde vi ganske snart hatt "kjøttbrist".

Jeg er ingen markedsfundamentalist, men et liberalt boligmarked er bedre på å skaffe folk et tak over hodet enn politikerne. Bare se på Norge.

Clapham sa...

Underbar text! Tack!

Nicklas Eriksson sa...

Terje: snacka skit. Oslo är precis lika segregerat som Stockholm. Att underklassen bor mitt i stan i stället för runt om ändrar inte på det faktumet.

Pelle sa...

Tvärtom Terje så hade boligbristen varit än större om marknadsmekanismer fått styra. Det är helt enkelt inte lönsamt att bygga bostäder utan subventioner.

Anonym sa...

Magnus Andersson är ett av dessa stolpskott som jämt och ständigt kommer med den ena dummare förklaringen än den andra påhejad av ett fåtal med liknande verklighetsuppfattning.Denna gången handlar det om handikappanpassning och förra gången vill jag minnas att vederbörande ville slopa lagen om anställningstrygghet.Ja ja , vilka knasluvor man tydligen möter i livet utan att ibland ha en aning om det.Detta är som tur var inte fallet när Magnus Andersson mer än gärna stoltserar med sina förslag med bild och allt. :)

Ha en bra dag.

Pelle

Per sa...

Om nu Magnus Andersson har så korkade åsikter borde det vara enkelt att motivera varför alla studentlägenheter ska vara handikappanpassade. Nån som kan bidra med en sån motivering?

Anonym sa...

Och hur får du in Ayn Rand i sammanhanget? Kan det vara det gamla knepet att han ju har fel åsikter och alltså är anhängare av någon som du avskyr?

ugh sa...

Tycker också det var väldigt onödigt att blanda in Ayn Rand. Det är väl ändå ganska tydligt att CUF inte är randianer. Ali förargar sig ju med rätta när högern börjar svamla om Lenin och Stalin när (v) diskuteras.

Jan Wiklund sa...

Skälet till att "social bostadspolitik" infördes i början av 1900-talet i nästan alla utvecklade industriländer var att det i en växande storstad alltid lönar sig bättre för privata fastighetsägare att höja hyran än att bygga nytt.

Social bostadspolitik kan dock se väldigt olika ut. Att bara hålla nere priserna leder givetvis till köer. Om det kompletteras genom att kommunala bostadsbolag får order om att bygga utan att tänka på vinstmaximering (utan bara på att det ska gå ihop) kan man hålla nere hyrorna och samtidigt korta köerna.

Tyvärr avskaffades de kommunala bostadsbolagen (i den meningen) efter debaclet med miljonprogrammet. Så då fick vi bara köerna kvar.

ia sa...

Jag tyckte verkligen om stycket som började med "Nej nej, din kommunistiska virrhjärna" och slutade med "glada CUF-idéer".

Och jag followar dig litegrann på Twitter också! I princip den enda jag followar.