tisdag, september 01, 2009

Om vikten av att inte bagatellisera antisemitismen - och hålla ögonen på verkligheten

Mattias Gardell är som vanligt effektiv och klargörande när han sammanfattar Boström-rabaldret och de rutinmässigt avfyrade rökgranaterna om antisemitism. Som Gardell understryker, är antisemitismen en ohygglig historisk realitet i Västvärlden, som vi alltid måste ta på stort allvar. Därför blir det särskilt cyniskt när debatten kortsluts av dem som "försöker dribbla bort berättigad kritik mot israelisk kolonialpolitik genom att spela ut antisemitismkortet".

Och apropå israelisk kolonialpolitik - som fortgår brutalt och målmedvetet medan smutskastnings- och omtolkningskampanjerna trappas upp - kan man i norska Dagbladet läsa om läkaren Mads Gilbert som är tillbaka i det sönderbombade Gaza. Nu kan han träffa några av dem som han arbetade med att rädda livet på under det brutala israeliska angreppet tidigare i år.

I samband med besöket kunde Gilbert också överlämna en check på två miljoner norska kronor till en protesverkstad i Gaza. Pengarna har samlats in i Norge på konsterter över hela landet, där många stora artister ställt upp i soldaritet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste bara påpeka att en av grundförutsättningarna i Mattias Gardells artikel bygger på en missuppfattning varför stora delar av hans argumentation bygger på felaktiga slutsatser.

Jag citerar från artikeln: ”Boström tog fasta på att en av de åtalade, Levy Izhak Rosenbaum, erkänt att han under många år köpt organ billigt i Israel och sedan sålt dem dyrt till kunder i Förenta staterna.”

Detta är naturligtvis en beskrivning som bara delvis överensstämmer med verkligheten. Vittnesmålen från FBI finns tillgängliga på Internet och beskriver en drastisk annorlunda verklighet. Den illegale verksamhet Levy Izhak Rosenbaum har bedrivit är att han har förmedlat kontakt mellan donatorer och mottagare av organ på kommersiella grunder vilket är förbjudet enligt lag. I upplägget har ingått att hitta lämpliga donatorer, dikta upp relationer mellan parterna för att övertyga amerikansk sjukvård om att betalning inte är grunden för donationen, ge råd om hur betalning skall ske via ’gåvor’, ordna med inresetillstånd för donatorn samt ta hand om donatorn efter donationen i det inte allt för ädla syftet att undvika onödiga risker för avslöjande.

Hanteringen är naturligtvis förkastlig men har inget med den ursprungliga ’frågan’ som Donald Boström lät trycka i AB då organhandeln som sådan kräver levande människor som reser över till USA där själva transplantationen sker i den amerikanska sjukvården.

/Rickard

Seamus sa...

Nollan Rickard´s patetiska försök att bagatellisera och vifta bort rasstatens mengelefasoner är häpnadsväckande löjliga och en grov underskattning av bloggläsarnas intelligens, säger ganska mycket om "rickard" och hans anhang dock...

Richard (en annan än ovanstående) sa...

Seamus: Trist skrivet av dig, kan du inte försöka argumentera istället?

Hampus Eckerman sa...

Rickard (som inte ens vet hur han stavar till sitt eget namn) har missar att Rosenbaum också tvingade människor att genomföra operationer under vapenhot. När stackars fattiga från Moldavien visade tveksamhet dök pistolen upp.

Annars stämmer hans beskrivning mycket bra med den som Gardell formulerade. Stämmer också nästan exakt med vad Boström skrev i Aftonbladet:

"Rosenbaums matchmaking handlade allltså inte om romantik, utan om att köpa och sälja njurar från Israel på svarta marknaden. Enligt egen utsago köper han organen från mindre bemedlade människor i Israel för 10 000 dollar och säljer dem till desperata patienter i USA för 160 000 dollar."

Sedan kan tokstollar försök tolka om texten och låtas som om det stått något annat.

Anonym sa...

Kvarstår fortfarande det faktum att Boströms anklagelse i AB's artikel har noll och intet att göra med Levy Izhak Rosenbaum verksamhet.

/Rickard

Simon sa...

Hampus, det handlade om israeler som flög till USA och gjorde operationen där (frivilligt).

Ingen koppling alltså.