torsdag, oktober 01, 2009

Förändring pågår

[Veckans ledare i Flamman]

Tidigare i år drev regeringen igenom en avreglering av apoteksmonopolet. Beslutet gynnar läkemedelsjättar och stora butikskedjor, på bekostnad av tillgänglighet och effektiv samordning av skattepengar. Nu har Göran Hägglund – i någon paus mellan sina högerpopulistiska utspel – sparkat styrelsen för Apoteket AB. Skälet är att den inte velat genomföra en pålagd självhejdningsstrategi. Regeringen vill aktivt missgynna bolaget för att kunna krysta fram en pseudomarknad. För det allmänna innebär det ytterligare kapitalförstöring.


Runt om i Sverige – särskilt i Stockholm – fortsätter utförsäljningen av allmännyttan och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätt.

Processen har kantats av hets och mygel. Det finns rapporter om förfalskade fullmakter, köpta röster, avlidna och avflyttade som räknas med i voteringar. Ofta har skojarbolag och dubiösa konsulter varit involverade. Att hyresgäster, som har försökt organisera motstånd mot ombildningen och informera om riskerna, utsätts för trakasserier tycks vara mer regel än undantag.

När aktiva boende tillsammans med Hyresgästföreningen förra veckan lyckades stoppa en ombildning, talade SvD om ”politisk huliganism”. Den socialdemokratiska politikern Teres Lindberg kritiseras för att ha ägnat sig åt politik, och det föreslås att styrelserna i de bolag som allmänheten äger genom Stockholms stad bör ”avpolitiseras”!

Upplösningen av allmännyttan är en av de viktigaste förmögenhetsöverföringarna bort från det gemensamma i modern tid. Inkomstskillnader bokstavligen cementeras fast i stadsbilden. Det är en självförstärkande process, vars effekter pekar decennier framåt. Det vet de borgerliga experimentmakarna och deras ideologer på ledarsidorna.


Ett tredje fält, där vi fått en del nya besked, handlar om medier. Regeringen har i förhandlingar med EU gått med på att tidsbegränsa presstödet. Dessutom har den själv varslat om att definitionen av kulturtidskrifter ska snävas in. För att få statligt stöd ska de hålla på med konstarterna, inte politik och samhällsdebatt. Det skulle innebära en politiserad innehållsstyrning och är ”ett effektivt sätt att tysta röster som inte sällan artikulerar samhällskritik i olika former”, för att citera GP:s Gabriel Byström.


Nu formeras ett rödgrönt samarbete för att utmana högerns regeringsinnehav. Det är bra. Men en sådan allians blir inte ett utan vidare ett hot mot högerns stärkta samhällsmakt.

Ställ det vi hittills hört, om de rödgröna samtalen, mot exemplen ovan. Finns där förslag som öppnar för användande av statlig ägarmakt för att uppnå sociala mål? Säg, en statlig riskkapitalfond för klimatinvesteringar, nya mål för pensionsfonderna, eller ett systematiskt arbete med att skriva om ägardirektiven för statliga bolag?


Finns det något fält där opposition skisserar bestående sociala och ekonomiska förlopp? Den gradvisa uppbyggnaden av ett inkomstrelaterat socialförsäkringssystem, eller införandet av ATP, är reformer som förändrade maktförhållanden och sociala relationer människor emellan. Planeras en enda reform som lämnar ett liknande avtryck?

Finns det ett enda förslag som ändrar förutsättningarna för debatt och opinionsbildning – förstärkt presstöd, bättre villkor för och satsning på studieförbund, eller, viktigast, en progressiv dagstidning?
Högerns systemförändring är inte någon plötslig frukt av parlamentariska förhandlingar. Den är sådd och bevattnad under längre tid. Vänstern och arbetarrörelsen behöver en motsvarande process. Den som inte har en strategi, kommer också att förlora taktiska bataljer i ställningskriget.

8 kommentarer:

kukelikuk sa...

Vad säger Vänsterpartiet i privatiseringsfrågan?

Ämnar man återkalla den gemensamma egendom som reats bort, tillbaka tiil demokratisk kontroll när man kommer in i riksdagen?

F.ö så kan borgarna lika gärna privatisera sig själva och riksdagen också och dela upp pengarna sinsemellan, skall det vara marknadsdiktatur så borde man spela fair play och kalla flaska för flaska

Johan Nyström sa...

Esbati, skarpa analyser!
Först vill jag kommentera det faktum att det inte finns vänsterpress, om man räknar bort AB. Detta är ett fundamentalt problem, eftersom att människor röstar efter vad de hör. Jag tror tyvärr inte vi kommer ha en vänstervåg på bra länge, och det har att göra med att de kanaler människor får reflektera kring verkligheten är genomborgerliga. Inte bara skolan, utan media, inta bara politiker utan journalister gör ett "bra" arbete för att förenkla världen och skapa konsensus vilket inte finns.
Konsensus kan inte finnas , eftersom att det finns olika intressen- de som vill spä på de ekonomiska skillnaderna vilket blir den omedelbara konsekvensen av mera kapitalism, de som har en tvetydig socialliberal attityd, som oftast klär sig i vänstern språkdräkt fast de i sitt tänkande har dominerande liberala principer. Och sedan en liten liten liten grupp som förgäves försöker peka på att mer kapitalism innebär mer ojämlikhet, som spär på klassklyftor, utan att man behöver göra avancerade sociologiska rapporter.
Problemet härrör från en självförtroendekris från vänsterkanten, man tror inte att man kan!! Om man inte vågar utmana rådande hegemoni så kommer ingenting att förändras ( det finns inte en chans i världen). Människor dras emot enkla sanningar, mera marknad är bra för "alla", även om mera marknad segregerar sociologiskt. Man privatiserar bostäder och det innebär som du skriver att man permanterar klassklyftor. Hur människor rör sig i det sociala rummet, är inte helt oviktigt i skapandet av handlingsmönster och värderingar. Innerstadsbefolkningen inser inte förortens problem, för de är aldrig i förorten. Kritiken mot kapitalismen som skapare av klassklyftor, är ju i hög grad en sanning om man går efter sociologi. Titta bara på vilka som får jobb på UD, vilka är företagare, vilka positioner har adeln? Hur många arbetarbarn pluggar på högskola och universitet?
Jag tappar inte hoppet, för hoppet är dött. Den nihilistiska politiken är total, anti-tänkandet och görandet innebär att all politik blir per definition revolutionär! Det som förut skulle klassas som liberalism, buntas ihop med vänster, när iden om att alla skall ha bra bostäder till exempel inte alls är revolutionärt. Varenda (s)ocialliberal fattar att det är viktigt med vettiga bostäder. Och att det finns bostäder, vilket det inte gör idag!

Den politiska anti-tänkandet vilket jag skrivet bla. en artikel som kommer i nästa Libertas ( S-Studenters tidning) skapar inte ens tanken, det föränderliga blir inte ens föränderligt, för det är inte ens tänkt!!

Nu P2 klassisk radio. Snart genomkommersialiserat. Då får jag väl låna skivor på bibblan, innan det börjar kosta. Då får jag väl köpa och bli en "glad" konsument.
Världen brinner..
Apatin är utbredande. Folk tror inte att politiker kan, och de själva tror inte att de kan. Och då kan man absolut inte.

Mvh,
Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu

Anonym sa...

"Finns det ett enda förslag som ändrar förutsättningarna för debatt och opinionsbildning – förstärkt presstöd, bättre villkor för och satsning på studieförbund, eller, viktigast, en progressiv dagstidning?"

Vad är det du föreslår egentligen? En statligt ägd tidning med en, påstått, progressiv redaktionell linje? Är det en svenskt Pravada du vill ha?

Kerstin sa...

Jag undrar jag hur man ska bedöma vad som är politik och vad som är kultur- och framför allt vilka som ska bedöma den saken?

Genomför de den här förändringen av kulturstödet så är vi inne i G:a Sovjet. Folk får attbörja skriva sagor, noveller etc. i kluturtidskrifter, med förtäckt kritik, för att ha en chans att komma ut med sin kritik och för att inte förlora sina kulturstöd. Kvar blir bara vår svenska Pravda, DN.

Det blir alltmer av fasicsm, mer än jag själv trodde när jag för några år sedan föreslog att liberalismen var ett förstadium till fascism. Men vi har tagit stora kliv i den riktningen sedan den borgerliga regeringen tillträdde.

Vänstern tror inte att den kan, skriver en person ovan. Vadå, den vill ju inte! Socialdemokraterna har skrivit under Lissabonfördraget, som bestämmer, i grundlag, att vi måste föra en nyliberal politik. Och det senaste jag hörde från Ohlys mun så var det att man övergett EU-motståndet. Och vilket parti har man nu kvar som fortfarande är EU-motståndare?
Tala om att servera SD röster.

För min del lutar jag alltmer mot sofflocket, för första gången i mitt numer rätt långa liv. Det finns inte en enda politiker jag litar eller tror på idag och det är hur som helst för sent redan. Det som rivs nu kan inte byggas upp igen. Och nu har Alliansen bråttom, om de inte skulle bli omvalda, så att de ska hinna bestjäla oss allt och alla möjligheter och skapa de rikas verkliga Shlaraffenland.

Den här regeringen är helt enkelt en katastrof för Sverige och katastrofer är idag alla regeringar i det som tidigare kallades "Den fria världen".

Kurt sa...

I samband med att kulturpropositionen presenterades så valde regeringen också att lyfta ut radio och TV-avtalet, den nedskärningen kommer nästa år.

Hugo sa...

Vänta nu lite, om jag inte minns fel är SVD en av de tidningar som är mest beroende av presstöd. Det vore väl bra för vänstern om tidningen försvann.......eller?
Sedan kommer ingen att sakna diverse blaskor som Proletären etc, där skrivs samma saker som 1968.

Vad beträffar a-monopolet vill jag ha större tillgänglighet o kunna köpa albyl på en söndag, är det så märkligt.

Alla bör ges möjlighet att äga sin bostad, det är en rättighet. Ohly har ju en så varför skall inte vanliga arbetare ges chansen? Allmännyttan överförs ju bara till dem som äger den, d v s folket är det så märkligt.

Beträffande nya mål för pensionsfonderna är jag enig med Ali. Inga stölder om 250 miljarder från fonderna skall få ske som under Ringholms tid.

Sedan en progressive tidning kan väl LO och övriga med socialismen knutna organisationer finansiera själva. Det saknas ju inte pengar.

Generellt tror jag tidningsbranschen går mot sin egen död. Det är både dyrt och miljöförstörande att dagligen trycka tidningar och distribuera dem. Där kan inte ens vänstern påstå något annat.

Däremot ger internet oändliga möjligheter för alla aktörer att på ett kostnadseffektivt sätt sprida sin information. Jag ser fram emot den digitala ultratunna dagstidningen i A-4 format som enkelt laddar upp den tidning du är intresserad av. Det kan dessutom ske kostnadseffektivt och ALLA ges samma möjlighet. Höger som vänster. Prenumerationsavgiften blir låg då distributionskostnaden nästan försvinner. Pappersbruken blir förstås sura, men so what. Tekniken måste gå vidare och finns redan framme.

Hälsningar idioten Hugo

Staffan sa...

"Var är vänsterns chockdoktrin? Arbetarrörelsens? Jag ser mig omkring men märker inte många spår av den. Den debatterande vänster som finns kvar tycks för länge sedan ha släppt intresset för de tunga ekonomiska frågorna, för socialpolitik och till och med för idépolitik."

Så skrev Göran Greider för ett tag sen i Aftonbladet och jag håller med. Vänstern verkar ha tappat suget. Man hukar när man borde gå till offensiv. De stora ideologiska frågorna diskuteras inte, på sin höjd kommenterar man dagspolitik och kritiserar regeringen. Handlar det kanske för vänsterpartiets del om att man försöker undvika mer interna bråk genom att inte prata ideologi överhuvudtaget?

Den nuvarande kapitalistiska krisen borde rulla ut röda mattan för vänsters kritik mot den antidemokratiska kapitalismen som i slutändan sågar av grenen den sitter på genom hämningslöst vinstbegär. Istället är det Anders Borg som skamlöst plockar poänger på att kritisera bankdirektörer och bonusar.

Visst tror jag att en del av problemet består i avsaknaden av en bra vänstertidning som når ut. Att arbetarrörelsen och vänstern inte skaffat sig en sån, eller en riktig tankesmedja som motvikt till Timbro, är direkt tjänstefel. Men en del av problemet är också rädslan för debatt. Inte ens i bloggosfären, där vänstern ändå har kontaktytor med varandra och utåt, pågår några egentliga debatter där olika åsikter ventileras med entusiasm. Om jag har fel och det finns en sån livaktig vänsterdebatt någonstans kan ju någon vänligen hänvisa mig dit.

Hugo sa...

Jag måste hålla med Staffan i hans kommentar. Det ligger mycket sanning i dessa ord.
Visst behövs en motvikt mot Timbro, det vore bra för debattklimatet även om jag som bekant jag inte delar den socialistiska värdegrunden och dess kollektivism. Vad väntar ni på?

Gör som Staffan säger ös på och sätt igång för bövelen.

Idioten Hugo