tisdag, november 03, 2009

Formering av (kuperat) borgerligt landskap

Johannes Forssberg skriver idag på Expressens ledarsida ett försvar för en principiell, liberal hållning till rasism och högerpopulism. Det är glädjande läsning, i en tid då förbruningen av den traditionella borgerligheten – som pågått ganska länge nu, men som i Sverige hittills varit betydligt mer begränsad och påpassad än i många andra europeiska länder – nu börjar sippra igenom ytterkläderna inifrån. Det visar sig i den tilltagande önskan hos etablerade borgerliga politiker att piska och flyta på vågen av hets mot muslimer, det skiner igenom i fascinationen för högerpopulistiska partier i andra länder (som norska Fremskrittspartiet), och det visar sig i de av mellankrigstid doftande utspelen där vänsterns politik frammålas som ”lika illa” som, eller värre än Sverigedemokraternas fascism.

Forssberg skriver:
[N]är liberaler, i rasistiska tidevarv, jämställer vurmande för skattehöjningar med invandringshat är liberalismen illa ute. Skattesatser kan aldrig överordnas människors lika värde.
Det är en hedervärd och viktig deklaration. Dessvärre är det knappast huvudtendensen i borgerlighetens förnyelse. Och distinktionen mellan två politiska sfärer – en för grundläggande människorättigheter, en annan för ekonomisk politik och annat profant – har aldrig varit skarp eller stabil. Men likafullt. Att veta och förhålla sig till det senare, får inte hindra oss från att notera och värdesätta den liberala ståndpunkt Forssberg ger uttryck för.


PS. Läs gärna detta blogginlägg från 2007, på detta tema: Två snabba år och slutet på efterkrigstiden.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Förbruningen?

Här får du svar på tal från borgerlighetens nyaste och skarpaste bloggare:

http://jimmybaker.se/2009/10/konstig-tystnad/

Mvh Jimmy

Anonym sa...

jobbigt för borgerligheten att dess 'nyaste och skarpaste bloggare' är en idiot med högerextrema åsikter.

/j

Christian sa...

Liberaler står för liberal invandringspolitik, nämligen fullkomligt fri och oreglerad invandring. De som inte gör det kan rimligen inte benämnas liberaler.

Anonym sa...

liberaler står för pinochets liberala politik, nämligen privatisering av pensioner och fasthet mot politisk opposition. de som inte gör det kan rimligen inte benämnas liberaler.

/j

Lars Hultman sa...

Intressant påminnelse, länken till "Två snabba år och..." Där du refererar till firande av slutet på Hitlerfascismen och påpekar att det inte var Menige Ryan som räddade europa utan det var sovjetiska stridsvagnar. Tja, det ligger ju lite sanning i det. Men till det fruktansvärda priset att östra europa fick betala i form av ockupation av just det Ryska kommunistimperiet; som med förtryck, förföljelse och fruktansvärt lidande för medborgarna gjorde vardagen till till ett helvete. Så jag förväntar mig att du är med och firar på 20-årsdagen av berlinmurens fall och och med kraft fördömer det forna sovjetimperialistiska väldet och det som det stod för.
Och Jimmy Bakers motion om att lära skolungdomarna hur det var under kommunismens förtryck är bara bra och förtjänar att uppmuntras. Varför var de röda så tysta i den debatten?

Anonym sa...

Käre Lars Hultman. Låt dig inte luras nu va.

Det är inte meningsfullt att bemöte argument på sandlådenivå helt enkelt. När Jimmy Beker påstår att det är en koppling mellan lärarkåren och DDR så är det inte seriöst och dumheterna får stå för sig själva.

Dessutom är det inte kommunfullmäktige som ska besluta om politiska historiekampanjer i skolan. Skolan måste vara fri från politiska nycker som t ex "Forum för levande historia" bedriver. Det är vetenskapens och forskningens uppgift att stå till grund för hur historeundervisningen ska se ut.

För tydlighetens skull står Vänsterpartiet upp demokrati, yttrandefrihet, mänskoliga rättigheter och ett rättsamhälle värt namnet. ATt påstå eller insinuera något annat är förbannad jävla lögn. Tyvärr är det rent av så att vi ofta står ganska ensamma för demokratin numera.

Mvh
Petteri Louhema
Politisk sekreterare (v) Botkyrka

Hampus Eckerman sa...

Hultman, menar du på allvar att skolungdomar inte får lära sig att om förtrycket i Sovjet? På allvar? Du måste gått i skolan innan 2:a världskriget.

Hultmans blogg sa...

Jösses! Jo, skolungdomar får lära sig om förtrycket i skolan. Och jag erkänner att jag inte kan turerna hur skolundervisningen och dess innehåll bestäms. Men jag har, efter att ha läst detta, begripit att ett visst mått av frihet borde de enskilda skolorna få ha. Eller på lokal, kommunal, nivå.
Att påstå att "Forum för Levande Historia" en en politisk nyck är kul. Mycket kul.
KOmmunister har aldrig stått för demokrati, mänskoliga rättigheter och ett rättsamhälle värt namnet. KOlla Kuba, Nordkorea, det numera förfallna Sovjet som ni hyllat genom alla år.
Och hur blir det? KOmmer kommunisterna att fira 20-årsdagen av murens fall? Knappast troligt...

Anonym sa...

...och där såg vi Hultman komma med den ultimata idiotförklaringen av sig själv.

En sista grej bara. Det jag menar med att Forum för levande historias "nycker" är att det är regeringsbeställda historiekampanjer. Det är farligt coh fördummande och många liberaler håller med om det. Jag vill t ex inte ha en regeringsbeställd upplysningskampanj om kapitalismens och liberalismens brott. Även dessa vill jag lämna till den oberoende vetenskapen och forskningen.

Men jag vet inte varför jag bryr mig om att svara på ditt skit. Du är ju ändå bara en simpel propagandist som pratar en massa skit.

Petteri

Hultmans blogg sa...

Fortfarande inget svar om firandet av murens fall. Att idiotförklara andra människor som inte delar den kommunistiska läran känns igen från det gamla sovjet; då spärrades man in. Tack och lov förekommer inte det här. Vi lever i ett fritt land där man kan säga vad man vill. dessutom under eget namn. Det är väl därför du är anonym...

Anonym sa...

Hipp hipp hurra för murens fall!

Ditt påstående om min anonymitet bevisar ännu en gång att du faktiskt inte bryr dig om att du är oseriös och inte läser inläggen.

Petteri

David Linden sa...

Hej Petteri Louhema,

Är det inte så att historieundervisning i princip är propaganda och att den svenska skolan skall främja demokrati och därför upplysa om totalitära regimer?

Sen är det ju så att man får läsa om "kapitalismens och liberalismens brott" exempelvis i form av kuppen i Chile. Det har ju gjorts film om Harald Edelstam och Eduardo Peredez son Raymond Peredez-Ahlgrens bok "Hur många gånger kan man döda en man?" finns i skolbiblioteken. Att forum för levande historia producerade den verkligt bra boken "Om detta må ni berätta" utgår jag ifrån att du inte har någonting emot?

Eden i bollhuset finns ju också med i historieundervisningen och när Ola Larsmo skrev boken Djävulssonaten hyllades den på alla kultursidor inklusive av Åsa Lindeborg. Men när man gör en utställning om resan till Kambodja är det att bedriva häxjakt mot medborgare. Vad är skillnaden när det gäller Hedin, Gustav V och Leander som var nazister? De levde ju faktiskt i en tid då Tyskland var moderlandet för all kultur och trodde att allt gott kommer från det landet? Som maoistvänstern på 1970-talet dit mina föräldrar tillhörde. Det var en revolt som är värd att läsas om, precis som att Bergman en gång i tiden var nazist. Boethius har ju skildrat detta i "Heder och Samvete", varför inte en lika dan om Soviet eller Kina?

/David Linden
Doktorand i historia vid Newcastle University i Storbritannien.

Simsalablunder sa...

"Men när man gör en utställning om resan till Kambodja är det att bedriva häxjakt mot medborgare. Vad är skillnaden när det gäller Hedin, Gustav V och Leander som var nazister?"

Menar du att du inte sett reklamen för utställningen?
Det torde dessutom vara svårare att bedriva häxjakt på döda såsom som Forum för levande historia gör på levande.

Simsalablunder/
Professor i pösmunkeri och vid Stropp University på Månen.

Anonym sa...

Till David Linden:

All form av regeringsbeställd nischad historekampanj är fel. Myndigheter ska inte hålla på med sånt.

Klart slut.

Mvh
Petteri

Hultmans blogg sa...

Petteri, köp dig en gunghäst.

Simsalablunder sa...

Och Hultapöjken vill bli tagen på allvar? Då är det bara för Hultapågen att leverera bättre än så.

Anonym sa...

Jag hade en gunghäst som barn. Det var kul.

Petteri