onsdag, november 18, 2009

Kajsa Ekis Ekman om Venezuela: "De svenska medierna missar allt"

Läs!

23 kommentarer:

Anonym sa...

va spelar det för roll när inflationen är hög och det råder brist på basvaror?

Ali Esbati sa...

Inflationen är hög men lägre än på 90-talet. Fattigdomen har minskat dramatiskt. Det spelar ganska stor roll.

http://www.venezuelanalysis.com/indicators

Hultmans blogg sa...

Ali, Kajsa m.fl. missar även att Venezuela tillsammans med en del andra stater i regionen inför en gemensam, än så länge digital, valuta efter eruropeisk förebild. Inte ett ord om det. Inte föregick det av någon folkomröstning heller.

Pelle sa...

Menar Hultman att införandet av euron föregicks av folkomröstningar (jo, faktiskt röstade man om Maastricht i 2 av 11 länder...tack wiki)? Eller Lissabonfördraget? Sen när omhuldar högern folkomröstningar?

lasse sa...

Problemet med rapporteringen om Venezuela är inte att något "missas" eller egentligen om det som inte missas värderas dåligt eller bra, problemet är att man fullt medvetet ger en bilda av att landet är en diktatur och Chavez är en diktator.

Kan man inte spanska är det rätt svårt att försöka skaffa sig en objektiv bild om hur de olika reformerna fungerar, den rapportering man kan ta till sig är som det ser ut polariserad. Å andra sidan spelar det mindre roll hur det ena eller andra fungerar, demokratiska länder blir inte hux flux diktaturer för att de inte skulle prestera på topp i allt de gör.

I många länder i Syd och Latinamerika som efterhand demokratiserats finns det olika saker som man skulle kunna tycka behöva lite mer demokratisk reform, det märkliga är att det är bara i Venezuela som det förvandlat landet till "diktatur". Att högeroppositionen inte är speciellt demokratiskt "sinnade" nämns aldrig.

Avlo sa...

Hultman kanske menar att vi i europa är en förebild på så sätt att vi är så generösa med folkomröstningar att vi låter folket rösta om och om igen tills folket röstar rätt... Komiskt.

Anonym sa...

Hultman är ett skämt och ett typexempel på de havererade liberalmuppar som väsnas på Alis blogg.

Han borde vara glad att Ali ger honom så frikostiga möjligheter att skämma ut sig själv och de andra i dårhusparaden...

R sa...

Kort sagt kan väl alla hålla med om att det vore oerhört skönt om propagandan från alla håll kunde minska. Sjukt svårt att bilda sig en rimlig uppfattning om bl a Venezuela i det här virr-varret av desinformation. Värre än kalla kriget...

Hugo sa...

R, egentligen inte. V sitter nedskitet med olja som enda tillgång, inflationen skyhög och kooperativen som skapats i Alis gulliga anda är en följd av prisstopp i syfte att stoppa en galopperande inflation. Vänsterns sista hopp, liksom Cuba, kommer att misslyckas å det skändligaste. Köer i mångfald om än så för en limpa bröd. Länge leve socialismen och planhushållningen. Nord-Korea är ju ett föredöme för alla troende.

Vart skall ni vänsterhulliganer ta vägen när även Chavez havererat som modell för lyckad socialism?

Har ni inget lärt av historien?

Simsalablunder sa...

Hittar Hugo sin Venezuelainformation i sina kalsonger eller i blöjan?

Igelkotten Sonic sa...

Men varför ser Hugo Nordkorea som ett föredöme? Och varför vill han ha tillbaks den skyhöga inflation som Venezuela hade på 90-talet?

R sa...

Hugo: Vad snackar du om egentligen, du adresserar först mig men sen kommer inget som kan anses vara ett svar på det jag skrivit. Bara ytterligare desinformation.

Oleg sa...

Korrupte svin Ali Esbati.

Hva i helvete tror du at du kan oppnå ved å lyve og sensurere ?

http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009/cpi_2009_table


Venezuela er rangert på 162 plass.

Den Lille ynkelige neo-Stalinistiske tufs vil gjerne styre informasjonsflyten gjennom sin blog .

Du vil bli en arbeidsledig
mislykket forsker om du ikke tar skjen i en annen hånd.

Ali Esbati
"Att leva är att ta ställning. Jag hatar likgiltiga människor" /Antonio Gramsci

Hugo sa...

Simsa,.....kan du inget annat än kasta menlösa invektiv omkring dig? Kliv upp ur sandlådan någon gång.

Simsalablunder sa...

"kan du inget annat"

Visst kan jag det. Men när Hugo pekfingervalsar sina jättebäbisalster på tangenterna tar jag mig tiden och kliver ner till Hugo och talar till Hugo på Hugos vis.

Hugo sa...

Svara på frågan istället eller är du totalt hjärndöd.
Skall jag tala på ditt vis Simsa får jag väl krypa ner i sandlådan och slå en spann sand över skallen på dig. I bästa fall fyller den upp tomrummet i huvudet,....sanden alltså. Vad mer kan man begära?

Hugo sa...

Du Simsa,...jag har vare sig urodom eller sitter i sandlådan som dig.

Eddie sa...

"Att leva är att ta ställning".
Samtidigt så tillåter socialismen inte att folk lever,eftersom de inte tillåts ta ställning själva,det gör kollektivet åt dem.

Nils sa...

Eller så kollar du bara på Alis länk, Hugo?

"The current economic expansion began when the government got control over the national oil company in the first quarter of 2003. Since then, real (inflationadjusted) GDP has nearly doubled, growing by 94.7 percent in 5.25 years, or 13.5 percent annually."

"During the current economic expansion, the poverty rate has been cut by more than half"

"The labor market also improved substantially over the last decade, with unemployment dropping from 11.3 percent to 7.8 percent."

"Inflation is about where it was 10 years ago, ending the year at 31.4 percent"

Så, visst, fortfarande problem, men arbetslösheten och många andra indikatorer har förbättrats när högern kördes ut (efter demokratiskt val). Varför vill du vända på denna förändring?

Jens sa...

Nyliberalerna har ingen koll på Venezuela och andra auktoritära demokratier. De förstår inte drivkrafterna som får ledare som Chavez att bli både valda och omvalda. Istället tittar de på sin karta och försöker göra om verkligheten.

Problemet med vänstern är att de inte lyssnar efter stöveltrampet. Detta är som sagt ett ganska auktoritärt system och korruptionen är en tydlig indikator på att något inte är bra.

Vad som ändå hjälper vänstern att göra en något bättre analys är att de har med sig klassbegreppet vilket ger ett verktyg att förstå kontexten.

Men måste man gilla Chavez för att nyliberalerna smutskastar honom med falska argument? Måste vi leta upp det "vackra" Venezuela när vi vet att problemen är enorma och att Chavez kanske inte är någon vidare demokratisk ledare?

Anonym sa...

Det gick visst inte så bra det här? Så pinsamt för er...

Ali Esbati sa...

Ja om man är helt ointresserad eller direkt fientligt inställd till fattiga människors villkor kan man ju tycka att det "inte gick så bra".

Petter sa...

Ali: Måste man fortfarande vara ointresserad eller direkt fientligt inställd till fattiga för att inte tycka att det går så bra nu? Skulle gärna höra dina tankar om Maduros kamp mot oppositionen, inflationen, brist på basvaror, etc. Har de fattiga det bättre än innan även nu?