söndag, februari 14, 2010

Parlamenterande

Igår fastställde vänsterpartiet Storstockholm sin riksdagslista inför valet i september. De första tio namnen är som följer:

1. Lars Ohly 53 år, Hägersten
2. Josefin Brink 40 år, Hägersten
3. Jens Holm 38 år, Hammarby
4. Amineh Kakabaveh 39 år, Skärholmen
5. Ali Esbati 32 år, Oslo
6. Ida Gabrielsson 28 år, Spånga
7. Francisco Contreras 38 år, Österåker
8. Hediye Güzel 32 år, Nacka
9. Dror Feiler 58 år, Södermalm
10. Pia Ortiz-Venegas 44 år, Salem

Listan i sin helhet kan läsas här. Vänsterpartiet fick in fyra mandat från Stockholmsregionen vid senaste valet. Det här är en ung och stark lista, som har stor möjlighet att bidra till ett starkare reusltat.

För egen del var det rörande att höra de många fina pläderingarna på valkonferensen, där det bland annat hävdades att den här bloggen är ”bättre än cipramil” mot borgerlig hegemoni. Jag tackar ödmjukast. Jag har alltid uppfattat politisk kamp som en livstidssyssla – därmed nödvändigtvis variabel i form och uttryck. Riksdagsarbete – som kräver förtroende i partiet och av allmänheten i val – är ett sätt att förändra. Jag har valt att stå till förfogande och hoppas så småningom kunna bidra till att dagens katastrofala högerregim kan ersättas av en rödgrön samarbetsregering med en stark vänster. Poängen är dock ett politiskt spårbyte – för det krävs betydligt mer än ett regeringsskifte.

Alldeles oavsett hur det blir kommer jag att vara politiskt aktiv varje dag, både före och efter valet, både och när jag är i Norge och i Sverige. Det kommer med andra ord inte att märkas någon större skillnad på bloggen. Jag lägger upp mina texter, tipsar om andras, diskuterar medierapportering och annonserar offentliga framträdanden.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vänstern kommer åka ur. Du skriver dåligt och kan inte argummentera.

Staffan sa...

Fan det blir svårt att välja ut vem man ska kryssa i år, mellan Jens, Josefin och dig.

Anonym sa...

Anonym:

Du är bara avundsjuk ;)

Anonym sa...

Det är roligt att Anonym 4:21 är så bra på att argummentera! Själv är jag mest glad åt att även stockholmarna ställer upp med en sådan fin riksdagslista. Laguppställning är verkigen gedigen och jag önskar er allt gott i det politiska arbetet.

/Urban

Anonym sa...

Vad är egentligen valbar plats? Verkar föga troligt att V skramlar tillräckligt med röster för att få in 4 riksdagsledamöter från Storstockholm... Eller?

Anonym sa...

Fyra är tvärtom rätt säkert. 2002 hade (V) 6 platser.

Anonym sa...

Man kan väl räkna kallt med att Ohly blir minister, så det är en till som kommer in pga det.

Anonym sa...

Svårt val. Jens eller dig. Huvudsaken är att det blir rött iaf!

R sa...

Tycker vikten på politiskt spårbyte är svinbra, i motsats till bl a Schymans röstfiske. Fortsätter man på det spåret så kommer även väljarna tids nog.

Ronny sa...

Men dette betyr jo at du sannsynligvis stikker til Sverige igjen etter valget? I hvert fall dersom det blir regjeringsskifte?

Det er jo litt trist nå som du begynner å få etablert deg som samfunnsdebattant her på rett side av gränsen.

Og hva skal Manifest Analyse gjøre da? JEg brukte jo å håpe på regjeringsskifte i Sverige jeg, men nå er jeg sannelig ikke så sikker lenger ;)

Johan Walan sa...

Hoppsan! Ali till riksdagen kanske. Det vore spännande. Även en sosse som jag tycker att Esbatis kommentarer är bland de intressantaste rösterna i bloggosfären. Lycka till!

Bengt sa...

Jag kommer att kryssa underbara Josefin Brink, men gillar er allihop!