torsdag, mars 25, 2010

2 x Lindgren = mycket god läsning

Lindgren d.ä. (Anne-Marie) dissekerar högerns arbetslinje:
I dag är det däremot övertydligt att moderaternas ”arbetslinje” inte alls handlar om att få fram nya jobb (utom några starkt skattesubventionerade hushållstjänster för välavlönade grupper). Den handlar om att långtidsarbetslösa blir gratisarbetskraft på arbetsplatser de själva knappt tillåts ha synpunkter på. Den handlar om att sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringen för att i stället gå på ”introduktionskurser” av det slag, som arbetsförmedlingen själv menar ha den sämsta effekten av alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Den handlar om att sjuka och arbetslösa ställs under myndigheternas förmyndarskap och beskrivs som arbetsovilliga fuskare.
Läs!

Lindgren d.y. (Marika) skriver också utmärkt och tänkvärt som vanligt, om regeringens totalfloppade ”jämställdhetsbonus”. Läs henne: ”Morotspaternalismen eller Somligt kan inte köpas för pengar”. Och börja följa bloggen!

3 kommentarer:

lasse sa...

Att det handlade om att pressa lönerna för folk med ökat arbetskraftsutbud etc helst då sockrat med lite subvention för att sätta extra press neråt har vi ju vetat hala tiden. Man har ju samtidigt dragit in konsumtion från andra grupper, att det inte skulle bli fler jobb är väntat inte oväntat. Vad man dock blir förbluffad över är att förmenta motståndare överhuvudtaget tar dessa absurda teorier som seriösa diskussionsunderlag.

I EU:s senaste översikt av ländernas ekonomi påstår de att effekterna av Borgs förmenta stimulans av ekonomin i stort uteblivit pga att svensken är en sk "Ricardian consumer", alltså att svensken avstår att konsumera "stimulansen" och sparar den för att ha till kommande skattehöjning som de tror skall komma pga stimulansen. Man har sällan hört maken till stolligheter de flesta svenskar har inte en susning om landets makroekonomi. Hur jan man på fullt allvar klämma ur sig sådant nonsens.

Man bör snarast ta skydd när dom tillsätter någon som bas för finansen med någon förment ekonomutbildning i botten, Brünning, Wibble och nu Borg spåren förskräcker. Det som hittills "räddat" Borg från samma moras som de förstnämnda är hans passivitet, de yttre omständigheterna i denna kris har varit relativt milda mot oss. Borg har ju "bara" suttit på händerna och låtit krisen rulla upp sig, jag har en känsla av att vi skall vara mycket tacksamma för denna passivitet Gud vet hur det kunde gått om han varit mer initiativrik.

Man blir dagligen förfärad över den socialdemokratiske ekonomgurun Assar Linbecks omstöpning/ utrensning av minsta tillstymmelse till verkligt försök till vetenskap i den svenska ekonominstitutionen. Nu senast är där en som skriver på Newsmill som heter Dick Kling fil dr i nationalekonomi fd stabschef på Svenskt Näringsliv och statssekreterare på finansdepartementet.

Man frågar sig vad det är för fel på det svenska utbildningsväsendet när nötter av sådan kaliber produceras. Vi har ett stort problem i att hela den svenska ekonomkåren nu är skolade i den miljö som skapat Kling.

Men där var en utmärkt träffande kommentar klings artikel:

"Om du går en tur och hjärnan ramlar ut, så hittar du nog inte hem igen för då klarar du inte att tänka klart. "
- Caroline 6 år –

Och nere i EU pågår galenskaperna för fullt, nästan så dårarna i Versailles 1919 verkar lite tafatta i jämförelse.

Thomas E sa...

Själv har jag sparat största delen av det jobbskatteavdrag jag fått för att i någon mån kompensera för de försämringar i A-kassa/sjukförsäkring som gjorts och som jag kanske får uppleva. Undrar vilken sorts konsument jag är, Ior Consumer kanske.

Undrar hur många som reagerar som jag, det måste finnas en och annan som har mer inkomster än som behövs för livets absoluta nödtorft, tror att det finns en chans att de kommer att bli arbetslösa eller långtidssjuka nån gång i framtiden och handlar därefter.

Anonym sa...

Den bakomliggande anledningen till vänsterns traditionella försök att avskaffa arbetslösheten ligger i den kollektiva kraft som vi får när många av oss har jobb: om många har jobb är det svårt för arbetsgivare att sänka löner, det är lättare att organisera sig fackligt och vara offensiv i sina krav kring maktfrågor i arbetet eftersom det helt enkelt inte finns lika många som står utan arbete som kan hoppa in och ta ens jobb om man blir sparkad för att man kämpar.

Om man som moderaterna gjort försöker sänka arbetslösheten genom att skapa jobb som inte är jobb så får man inte den effekten.
Och när det dessutom misslyckas (fler arbetslösa nu än innan moderaterna tog makten) så är det ju katastrof.

Det är därför som det är viktigt att de fackliga organisationerna börjar visa framfötterna och faktiskt tvingar arbetsgivarna att backa i maktfrågor som bemanningsföretagen. Det handlar inte bara om att vinna ett val, det handlar om att bygga ihop en offensiv arbetarrörelse som måste vara grundad i folkets egna aktivitet.

Av denna anledning borde man göra rent hus i de större fackföreningarna, i riksdagen och överhuvudtaget bland partiernas av olika myndigheter betalda medlemmar: en vänster att räkna med kan inte ha frontfigurer som lever i en annan värld än de som de skall företräde.

Facklig kamp utan pamp helt enkelt.
Och politisk kamp utan skyhöga riksdagslöner. Om ni har som vallöfte att sänka riksdagslönerna kommer ni göra dubbel vinst eftersom det också kommer utarma högern som ofta har välbetalda personer i riksdagen som är vana vid höga löner och knappast skulle gå in i riksdagen utan det.