onsdag, mars 17, 2010

Rituell rapport

Idag har jag skrivit i Klassekampen om ritualiserad ekonomisk analys, och OECD:s politiska rekommendationer baserade på det.

6 kommentarer:

lasse sa...

Det hade ju varit önskvärt att OECD, WB, IMF et al hade avvecklats som nyleberala politiska kampanjorganisationer och allra minst som en början att de hade fått en etiketterats i debatten och nyhetsflödet för vad de är. Sen kan man förstås fråga sig vad förment vänster och socialdemokratiskt styrda länders representation i dessa organisationer gör för att åtgärda detta problem att förment objektiva och opolitiska internationella organisationer håller på med partiska politiska kampanjer. Vad jag vet har väl t.ex. Sveriges representanter aldrig sagt bu eller bä om den nyleberala politiska ideologi som världsbanken och IMF tvingar på fattiga och svaga utvecklingsländer.

pelle sa...

Jättebra analys. Det är otroligt hur lätt analys det egentligen är att se att de Skandinaviska länderna är bäst på nästan alla mått för att de har höga skatter. Men tydligen väldigt svåra slutsatser att dra för ekonomiska "forskare".

På slutet nämner du finansministern. Var det bara valresultatet som gjorde att SV-Halvorsen petades som finansminister eller fanns det andra skäl?

Ali Esbati sa...

Tack, Pelle.

Det är en bra fråga om finansministerbytet. Det är förstås svårt att säga exakt vilka taktiska bedömningar Stoltenberg gjorde när han satte ihop den nya regeringen. Men Sigbjørn Johnsen var finansminister under Gro Harlem Bruntland på 90-talet, och skulle väl i en svensk parallell kunna sägas ha tillhört "kanslihushögern"; lite en norsk Kjell-Olof Feldt. Och från dag 1 efter valet har regeringssocialdemokratin, med Johnsen i spetsen, propagerat för en stramare politik.

På Manifest Analyse har vi förresten idag publicerat ett PM om skattepolitiken och eftersatt offentlig konsumtion: http://origo.no/-/document/get/993/PolitiskAnbefaling2-2010.pdf

mohammed ali sa...

Ali Esbati har en feilaktig og farlig oppfatning av hvem Sigbjørn Johnsen er .

Ali Esbatis venner i godhetens akse gjør kort prosess .

En av lederne for kommunistpartiet i Nord-Korea er blitt henrettet . Bakgrunnen skal være fjorårets nordkoreanske valutareform, som angivelig endte med katastrofe.

I motsetning til SV-bandens sløsaktige drømmere har Sigbjørn en
"Track Record " som en seriøs balansekunstner med pragmatisk tilnærming til nasjonaløkonomiske problemstillinger .
Da Gro Harlem Brundtlands tredje regjering ble utnevnt den 3. november 1990 ble Johnsen statsråd i Finans- og tolldepartementet, og ble et fåtall statsråder som ble sittende helt frem til regjeringen gikk av den 24. oktober 1996. Johnsen måtte snart hanskes med bankkrisen i 1991, da Den norske Bank, Kreditkassen og Fokus Bank var nær en konkurs. Finansminister Johnsen sørget da for opprettelsen av Statens Banksikringsfond og Statens Bankinvesteringsfond. Bankene ble til slutt reddet, men aksjonærene mistet sine verdier, og staten satt igjen med eierskap i bankene.

Hugo sa...

"Government big enough to supply everything you need is big enough to take everything you have. The course of history shows us that as a government grows, liberty decreases."

— Thomas Jefferson

pelle sa...

Jefferson, samtida med Gustaf III...