tisdag, mars 16, 2010

Tre artiklar med viktiga påpekanden

1. Det svenska socialförsäkringssystemet har skakats i sina grundvalar de här fyra åren med högerregering. Försämringarna är av en sådan omfattning att välfärden inte bara försämras temporärt – de har i hög utsträckning redan ändrat karaktär. Det visar sig till exempel när socialförsäkringsministern säger att sjuka människor, som drabbats av ett regeringsskapat moment 22, får söka sig till försörjningsstöd, alltså socialbidrag. Hon pratar om att ”komplettera upp” sin inkomst. Socialbidrag är inte en del av det inkomstrelaterade socialförsäkringssystemet. Det är något som ska träda in i nödfall, när människor av olika skäl faller utanför det som är socialförsäkringssystemet och som karaktäriserar den nordiska välfärdsmodellen. TCO:s Kjell Rautio påpekar detta i ett inlägg:
Ministern får det alltså att låta som att försörjningsstöd (socialbidrag) fungerar ungefär som en tilläggsförsäkring där man, om man uppfyllt vissa villkor, kan “komplettera upp sin inkomst”. Vad ministern dock inte berättar är att för att bli berättigad till socialbidrag måste man först ha “fattiggjorts” (en term som forskare ofta använder). Det handlar då om att man måste ha gjort sig av med sina besparingar, sålt sommarstugan, bytt ned sig när det gäller boende osv..
Det är ett fundamentalt systemskifte vi har att göra med, när socialförsäkringsministern önskar kasta ut människor ur socialförsäkringssystemet – ut i existensminimum.

2. Björn Johnson påminner om att förändringarna i sjukförsäkringen möjliggjordes av stora bluffar, och att de fortfarande skymmer sikten för den viktiga frågan: hur man ska få till en fungerande rehabiliteringskedja.

3. Kalle Larsson skriver en sammanfattningsartikel om EU:s flyktingpolitik. Läs den.

6 kommentarer:

Ia sa...

Sen måste man ju också söka ett visst antal jobb...

lasse sa...

Det är naturligtvis ingen tvekan om att de känslokalla och empatibefriade alliansen går fram med lien i socialförsäkringssystemen. Belastningen på dessa system är ett resultat av när Bildt, Wibble, Carlsson och Sahlin "räddade" Sverige med sk krispaket som slaktade jobben i offentlig sektor mitt i en den då värsta krisen sen 30-talet. 750000 arbetslösa och närmare 1,2 miljoner i utanförskap. Den ekonomisk idioten påstod sig budgetsanera och permanentade detta gigantiska utanförskap, förvisso trollades de officiella arbetslöshets siffrorna ner så smånig om men inget realt hände. Perssons sk budgetsanering torde vara en av des största myterna här i landet. Att det inte slutande med ekonomisk katastrof berodde på att export sektorn gick som en raket, vilket vi kan tacka den amerikanska expansiva politiken som drog i gång den internationella konjunkturen för överhuvudtaget inget som Persson hade med att göra.

Denna oöverskådliga mänskliga katastrof dras vi med än i denna dag, karln borde ställas inför riksrätt, det mänskliga lidande som denna politik helt i onödan skapat är oförlåtlig.

Med de jättelika exportöverskott som varit varje år sen 1993 har det funnits ett oerhört stort utrymme att bedriva expansiv politik som får folk i arbete utan att det i första taget skulle påverka handelsnettot.

Nu håller alliansen på med fullkraft fylla på utanförskapet med sedvanlig bisarr ekonomisk politik som driver ut ännu en omgång offentlig anställda och andra på den inhemmska arbetsmarknaden i arbetslöshet helt i onödan. Och de rödgrönas viktigaste trumpetande är om ett minimalt budgetunderskott och "oansvarig" hushållning.

Jag har aldrig säger aldrig hört Mona Sahlin på minsta sätt förstå vad de gjorde under 90-talet. Vad man hör är att hon och hennes allians inget förstått och tänker förmodligen göra om samma sak igen.

Vad tänker V göra för att en liknande mänsklig katastrof inte sker en gång till?

finns det några tillgängliga siffror på hur den katastrofala arbetslösheten fördelar sig på offentlig anställda, anställda på den inhemska marknaden och exportsektorn?

Anonym sa...

var det inte din hjälte GP som påbörjade allt detta elände Esbati lilla?

Anonym sa...

Ali, du måste börja moderera bort de här idiotmupparna ur dårhushögern som skitar ner här.

jag menar, titta runt på vilket vänsterforum/blogg som helst, du har den oförtjänt största andelen haverister och pojkrumsfascister och det beror mestadels på att du, till skillnad från andra, låter pissliberalerna hållas. Ta bort trollen och låt de som det går att diskutera med stanna kvar...

Anonym sa...

Ali, du måste börja moderera bort de här idiotmupparna ur dårhusvenstern som skitar ner här.

VG Nett Mohyeldeen Mohammad (24) sier at han er utvist fra universitetet i Medina og venter på å bli kastet ut av muslimenes hellige by. han han nok blitt sett på som en belastning etter alt oppstyret han var årsak til her i landet. Det islamske universitetet i Medina vil nok ikke gi legitimitet til såpass utrerte personer som denne avvikeren Mohyeldeen Mohammad, det finnes vel grenser der også. Og nå er fyren fratatt passet og venter på deportering, i følge han selv. Den formelle grunnen til utvsningen er at Mohyeldeen har drevet med politikk.

Nå kan mye tyde på at oppholdstillatelsen i Saudi-Arabia blir trukket tilbake for ekstremisten. Vi husker at da antihelten for ei tid siden dro for å studere, uttalte han at han aldri mer ville sette sine bein på norsk jord. Dette betyr vel at han må finne seg et annet land en vårt å bo i. Vi ønsker da ikke at han skal komme tilbake og bosette seg her i landet? For han har gjennom sine uttalelser vist med all tydelighet hva han mener om blant annet homofile, ytringsfrihet og demokrati.

Derfor håper jeg at norske myndigheter nekter han innreise, om han skulle ønske det. Man bør bruke gjeldende lovverk, og finne en måte å nekte han innreise til landet på. Vi må også huske at ekstremisten er en terrorfare, og derfor ikke bør kunne oppholde seg her i landet. Mohyeldeen Mohammad har selv brent alle broer til Norge gjennom sine hatefulle uttalelser, og eget ønske om aldri mer å sette sine bein på norsk jord. Dette foruretter jeg at han holder seg til.

Det er vel neppe tvil om at Mohyeldeen Mohammad har opparbeidet seg mye forakt i den norske befolkningen på grunn av hans menneskefientlige og heslige uttalelser. Han har vel derfor neppe noen fremtid her i landet. Han bør nå finne seg et nytt land og bo i som er mer i pakt med hans egen verdier og religion. Vi kan vel si at muslimer med ekstreme standpunkter som bryter radikalt med våre verdier, er uønsket her i landet. Så denne ufyselig personen ønskes vel ikke velkommen til landet av særlig mange.

Anonym sa...

Islamofobi- Ali, du måste börja moderera bort de här idiotmupparna ur dårhusvenstern som skitar ner här.

Ja, nå har selveste homohateren, ytringsfrihetsmotstanderen og muslimen Mohyeldeen Mohammad blitt utestengt fra universitetet i Medina. I følge artikkelen godtar ikke skolen elever som er aktive politisk. Men at de tar avstand fra Mohammads synspunkter står det riktignok ingen ting om. Uansett, hvis vi kjenner Islam rett gjør de neppe det.

Men dette er jo flotte greier. Norge vil jo stå med åpne armer for å ta han imot. Ja, vi skal til og med BETALE han for å bo her! Så snille og gavmilde er vi. Men ikke nok med det, han skal få lov til å kjempe for henging av homofile, knebling av ytringsfriheten og til og med sharia-styre, på VÅR regning. Det stemmer! Vi skal faktisk BETALE han for dette også! Alt han trenger å gjøre er å starte et parti og et livssynssamfunn. Da skal han få godt betalt, ca 1000 kroner for hvert medlem han skaffer, PER ÅR. Det kan komme godt med i markedsføringen av hans tolerante og fredelige ideologi, ikke sant?

Så gjelder det da bare å kjempe for saken helt til flertallet er med på hans side, eventuelt raske opp prosessen ved å ha innvandring som en kjernesak som presses igjennom.

Ja, er det ikke godt å vite at vi kan være litt rause sammen for å støtte det fargerike fellesskapet? Hvem har vel ikke drømt om å få sharia-styre her i Norge også, det må vel være drømmen, eller hva? Kvinner er jo ikke verdt like mye som menn, så de kan vi sette tilbake bak oppvasken, med burka på selvfølgelig. Ja, da er det godt å vite at skattekronene går til slike gode saker :)

Denne Mohammad virker jo som en skikkelig kjernekar han, jeg lurer på hvor mange av muslimene som er som han egentlig? Det kan bli interessant framover!

ADVARSEL: For de som ikke skjønner ironien i innlegget trykk ALT + F4.