söndag, april 11, 2010

Blandad kompott

* Richard Wilkinson, en av författarna till boken Jämlikhetsanden, äger Stefan Fölster.

* Ida Gabrielsson skriver bra om debattprioriteringar och mediernas medansvar för en dagordning som glider iväg i rasistisk riktning:
I den massmediala besattheten av den påhittat så känsliga ”invandrarfrågan” försvinner de flesta andra frågor om människors verkliga problem. De viktiga diskussionerna om huruvida vi ska sänka skatten för de redan rika eller om vi ska göra om och bygga ut välfärden, portas ifrån debattsofforna och skolorna. Istället ska vi diskutera religiösa klädslar, om plötslig skäggutväxt har något med terrorism att göra och hotet ifrån förorterna. Media och politiker möter inte fördomarna, utan är i själva verket med och skapar dem genom sitt eviga ältande
Läs.


* Martin Ezpeleta skriver om Wikileaks och om att Sten Tolgfors är en cynisk mes:
Hur hade det låtit om det varit tvärtom? Om en irakier varit beväpnad, om det hänt i Amerika och de civila vore västerlänningar? Jag skulle vilja klämma Sten Tolgfors små kulor mellan tummen och pekfingret och fråga: Hade det låtit likadant då?
Läs.


* Påminner också om vad den amerikanske generalen Stanley McChrystal själv berättat om vad USA:s trupper – till vilka svensk militär agerar juniorpartern – håller på med i Afghanistan:
"We have shot an amazing number of people, but to my knowledge, none has ever proven to be a threat," said McChrystal during a recent video-conference with troops
Läs.


* Och så ett meddelande från Anslagstavlan:

10 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Vilka har gjort denna Anslagstavlan? Skitbra! Hur har man fått Rolf Skoglund att vara med med monolog? Gillar han inte heller Alliansen? Har alltid gillat Skoglund!

Anonym sa...

Skoglund-ljudspåret är väl från en film. Minns någon vilken?

Stefan Fölster, the hardest attempting but failing at working man in showbusiness!

Anonym sa...

Jag får inte Richard Wilkinson-länken att fungera..

Magnus sa...

Fantastiskt citat från McChrystal, lika bra som Lars Ramquists "Jag har sagt¨åt mina barn att sluta använda ordet rättvisa. Den som använder det ordet försöker bara snacka till sig något som det inte finns rationella skäl att han ska ha" - jo, han sa faktiskt så i en intervju strax efter 2000. Någon förklaring på varför just Ramquists m fl barn och polare var värda lyxrenoverade lägenheter i innerstan till vrakpriser fick vi dock aldrig.

Ali Esbati sa...

@ Anonym 12:58

Pröva igen. Det verkar inte vara något fel på den.

Micke sa...

I motsats till Svenskt Näringsliv, som är Fölsters arbetsgivare, har båda gediget rykte för akademisk opartiskhet. Större delen av forskningsresultaten i "The Spirit Level" publicerades först i akademiska, referentgranskade tidskrifter, däribland British Medical Journal.
Jag har knappast ägnat min tid åt "klasskampsmyten" utan i mitt arbete har jag till största delen sysslat med att söka förstå orsakerna till de stora skillnaderna i dödstal och förväntad livslängd mellan olika socioekonomiska grupper i rika länder och vidare att söka förklaringen till att hälsan i länder som Sverige, Norge och Japan är så mycket bättre än i länder som USA och Storbritannien


Der är bra att Wilkinson visar att människor som oupphörligt hävdar att fackligverksamhet utgör särintressen som idkar otillbörlig påtryckning och undertryckande av fri vilja , så gott som alltid själva tjänar särintressen.
Antingen mot betalning eller som troende.

Anonym sa...

Irrelevant och galen idé:

Efter en personligen mindre behaglig upplevelse med sjukvården, och i samband med PJ Linders insiktsfulla åsikter om effektivisering av offentlig sektor har jag suttit och funderat på om vi inte kan effektivisera verksamheten och samtidigt förbättra offentlig sektors personalvård, därigenom minskandes statliga och regionala utbetalningar till de många som förstör sina kroppar och blir långtidssjukskrivna.

Andelen kvinnliga anställda i offentlig sektor är hög. Andelen tunga lyft i flera sektorer av offentlig sektor är också hög. I sjukvård och på dagis eller i matbespisningar utför många kvinnor varje dag repetetiva, tunga lyft som man helt krasst inte är gjord för - för breda höftben. Strängt taget är jag inte säker på att mäns fysiologi i längden skulle skona dem heller.

Den uppenbara lösningen är japanska lyftassisteringsrobotar. Här kan den svenska, offentliga sektorn hjälpa till med investering i en framtidsteknologi och samtidigt skona sina anställda från yrkesskador. Kanske skulle man också kunna förhöja barns upplevelse av dagvården!

En engångsinvestering som betalar sig i längden! Och Vänsterpartiet skulle få en utmärkt startpunkt för att profilera sig som robotparti. It's the future!

Fredrik sa...

Fölstergate är ju lysande. Vilken pappskalle! 8)

http://fredrik-d.blogspot.com/2010/04/aj-aj-naringslivet.html

peace!

mohammed sa...

rent-a-mob

Om plötslig skäggutväxt har något med terrorism att göra och hotet ifrån förorterna.

Kan den etterhvert så berømte Goebbels-klone Ali Esbati fortelle hva slags rolle Talibansoldater som er skutt av Svenske og Norske styrker hadde .
Hadde de ikke åpnet ild mot de Norske og Svenske styrkene hadde hatt et bedre liv i dag .

Å ta dyden på " 72 Jungfruer " er hardt og blodig arbeide .

http://da.wikipedia.org/wiki/72_jomfruer

mohammed sa...

Takket være Islams store beskytter Saudi-Arabia , forstår vi forskjellen på ekte og falsk islam .

Demokratiet har ingen plass i islam, fordi islam forbyr menneskeskapte lover. Den eneste som kan komme med lover, er Allah.

- Ønsker du deg heller et diktatur?

- Nei, sharia er ikke diktatur. Det er de beste og rettferdige lovene. Men i dag er det ingen styrer etter Guds lover. De som påstår at de styrer etter sharia, gjør det ikke.

http://www.klassekampen.no/57185/mod_article/item


Backing a Dictator Always Backfires

I was waiting for somebody to point this out. Despite what the realists may say, it is ultimately not in U.S. interests to abandon values and human rights while kindly looking in the other direction in the face of conveniently oppressive dictatorships, such as Kurmanbek Bakiyev's recently toppled Kyrgyzstani thiefdom. (Update: there's another piece arguing the same in NYT). From the Los Angles Times editorial pages:

http://www.robertamsterdam.com/2010/04/backing_a_dictator_always_backfires.htm