måndag, april 26, 2010

Fair and balanced

Det visar sig att nyhetsrapporteringen om Mona Sahlin är mer negativ än den om Fredrik Reinfeldt. Man ba’: No shit! Den svenska pressen har en extrem borgerlig övervikt på öppet opinionsbildande plats, samtidigt som den svenska högern har varit en av de mest framgångsrika i Västvärlden när det gäller långsiktigt dagordningssättande. Det påverkar förstås även nyhetsrapporteringen. Det är bra att detta faktum kan belysas ibland så att hyckleriet om politiskt neutral rapportering blir lite, lite svårare att marknadsföra.

Men jag tycker ändå att det mest intressanta med siffrorna är jämförelsen mellan statsminister Reinfeldt och statsminister Persson halvåret innan valet. (Man se dem om man klickar på bilden i artikeln). För Göran Persson, i en tid med stigande sysselsättning och goda ekonomiska makrotal i övrigt: 56% negativa omnämnanden. För Fredrik Reinfeldt, när välfärdssystemen kollapsar och socialbidragsbehovet skjuter i höjden, 19% negativa omnämnanden. Jag tror att man är rätt naiv om man tror att det är oviktigt.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Ali skrev: "den svenska högern har varit en av de mest framgångsrika i Västvärlden när det gäller långsiktigt dagordningssättande". Ja ni i vänstern dras med en hemsk otur.

/Kenny

Magnus sa...

Men alltså, både journalister och "vanliga" medborgare gillar att ifrågasätta den som uppfattas som maktfullkomlig, det är nästan en automatisk reflex i de flesta samhällen, särskilt demokratier. Man såg exakt samma sak med Tony Blair under hans senare år, och nu med hans efterföljare Brown. Eller med de Gaulle mot slutet av 60-talet. Oppositionen mot Blair handlade inte bara om Irakkriget, den fiock näring ur en utbredd käönsla av att han suttit för länge, att han uppträdde som en president och att han inte hade något att erbjuda dem som inte redan hade en karriär, en bra bostad och en halv årslön på banken. Samma med GP: tröttheten och oviljan fick en katalysator i tsunamin och efterdebatten där, men den var på väg redan innan dess, och den drevs på också av andra än Timbro, moderaterna och kvällstidningarna.

Visst kan man hålla med om att tsunamin och Danielsson var förfärligt dåliga frågor att *vinna* ett val på - om det nu var de som avgjorde. Den frågeknuten gav inga möjligheter till kontrafaktisk analys: vad hade de borgerliga partierna gjort i en liknande situation? varför har vi inte en stadigare krisberedskap (har det att göra med minnena av Palmemordet i den inre cirekln av politiker, och den delvis kaotiska uppstarten efteråt, som visserligen doldes av Ingvar Carlssons resoluta och lagenliga sätt att ta kommandot?) Några sådana jämförande eller prediktiva slutsatser var det inte många som försökte dra, och så fort valet vra vunnet försvann både Lars danielsson och frågan om ett självständigt arbetande kriskansli ur bilden. men det var inte bara partistrategerna som hade känt att Persson och hans gäng var något sönderregerade och att saker gick på trött rutin. Det var en utbredd uppfattning långt in i s-leden. för många sossar har varken Göran Persson eller Mona Sahlin varit den kandidat de ville ha, och det handlar inte bara om Wallström, många vill helt enkelt ha en mindre personfixerad politik.

Det paradoxala är ju att omkring 2002 *hyllades* Göran Persson av inflytelserika borgerliga ledarsidor - särskilt Sydsvenskan och DN - och han hade utmärkt press trots att det var lika stark borgerlig dominans på det fältet som nu. Han sågs som en stark och europeiskt orienterad politiker, enm svensk Tony Blair som skulle göra upp med gammelvänstern, en som man kunde leva med. Visseligen kan man fråga sig hur ärlig den där Sveriges-Tony-Blair-idealiseringen var, men den drevs i ala fall av folk som Per T Ohlsson och Hans Bergström. De såg hur hans politik såg ut och tyckte att okay, det här är inte illa. För många andra betydde samma politik och samma tuffa eller jovialiska stil att han inte var trovärdig som sosseledare.

Simsalablunder sa...

Här har man 2010 systematiskt gått igenom mängder med artiklar och kommit fram till att riktigt skeva förhållanden gäller.
Räcker det?
Givetvis inte.
Magnus godtyckliga minne om Per T Ohlssons och Hans Bergströms ledare runt 2002, de där det skrevs positivt om GP väger upp dessa skeva förhållanden mer än väl. Så fungerar det i högerns underbara värld.

Magnus sa...

Simsalablunder: utveckla gärna, eller var det där bara en reklamflyer för din egen blogg? Att Per T m fl 2001-02 faktiskt såg Göran P som framtidens man, och som ett *bättre* alternativ än både Lundgren och Leijonborg, kan vem som helst verifiera om man letar upp n'ärmaste bibliotek och vevar sig igenom några mikrofilmnade ledarsidor. Det var dessutom ovanligt: när såg man en borgerlig tidning uppmana sina läsare att rösta på Erlander eller Palme? Men om de ville ha en effektiv och medelklassbetond politik så framstår det ju som fullt logiskt, precis som med Blair som stod för en slimmad, avideologiserad medelklass och vars politik i praktiken följde upp Thatcher.

Sedan kan man ju undra hur ärligt det var att måla upp GP som en övertygelsepolitiker och europeisk visionär. 1912-1914 framställde den svenska högern Gustav V som en svärdsviftande Karl XII som skulle leda oss på slagfältet, trots att de ledande kretsarna visste att han i själva verket inte var någon iron man, utan en ganska kompromissvillig och fredlig man som helst ville syssla med broderi oich tennis. Gurra svarade inte privat mot bilden - det var, om någon, hans lungsjuka drottning som var stridisen - men han fick duga när man lobbade för en stark kungamakt och krig med ryssen. Mer om det i Jolos underhållande och insatta beskrivning i "1914". Bilder har sitt eget värde.

Anonym sa...

Magnus: Först, ge oss empiriska stöd för dina påståenden om Persson.

Sedan, Det du skriver är ingen invändning mot det Ali referar. Om borgerlig ledarpress, inklusive DN och SydSv, gör enstaka enstaka positiva uttalanden av Göran Persson så är det ändå fullständigt förenligt med att borgarpressens (dvs. nästan all press) huvudtendens är återkommande och starkt negativa uttalanden om vänstern. Göran Persson tillhör högerfalangen i partiet och rörde Sverige åt höger. DN:s "balansering" består i att ge S beröm när de bedriver M-politik och kritik när de inte gör det. Både beröm och kritik alltså. Mer balanserad kan man inte vara va?

Guest sa...

"den svenska högern har varit en av de mest framgångsrika i Västvärlden när det gäller långsiktigt dagordningssättande" ?! Finns det vatten på din planet också?! Det märks inte. Om inte det är så att du betraktar alla till höger om V som "Höger". I så fall har du en poäng men det är ju trots allt 95% av Sverige befolkning.

Magnus sa...

anonym: Jag har redan hänvisat till Sydsvenskans ledarsidor under en klång tid inför och över valet 2002, liknande inlägg förekom på framträdande plats i DN, i tidskrifter som t ex Moderna Tider och i radio. Jag daddar ingen med att leta uipp onlinehänvisningar, det finns något som heter bibliotek och de spoarar även sådant som kommit i tryck utanför det där vi kallar internet. Framfröallt när det gällde Sydan handlade det f ö inte om enstaka lovord utan om något som närmade sig en medveten kampanj, tidningen skrev faktiskt att GP var det bästa för Sverige och att han var den som skulle skuffa ut gammelsossar och kommunister i demn politiska öknen. och samma slags lovord ströddes över hemstadens starke man Ilmar Reepalu.

Och tyvärr, det går inte att sortera in kritiken - öppen eller halvuttalad - mot Göran Persson då enbart efter några partimönster. Runt 2002 var han hyllad och ibland mer uppskattad utanför sitt egte partis press än inom s eller v, några år senare fanns en strid ström av kritik men denna var inte enbart partibuinden, den bpottnde också oi trötthet och i en reell känsla av att han gjort statsministerposten alltför autokratisk. Båda sidorna av saken är intressanta.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Det kanske är så att media måste ägas till 100% av borgerliga intressen för att media ska uppfattas som balanserad!? Det räcker nog inte med 85-90 som det är idag. På detta område kan Sverige mäta sig med vilken diktatur som helst! Det alla borde fråga sig är om det är bra att folket får en så ensidig bild av verkligheten? Och för vem är detta bra?

Anonym sa...

bloggförfattaren idisslar. varför blir inte flamman läst? fÖr att dina väljare hellre lÄser om JOnas och Madde. eat that and cry.

Anonym sa...

"För Göran Persson, i en tid med stigande sysselsättning och goda ekonomiska makrotal i övrigt" Precis som i alla andra länder i världen just då, varför skall han få poäng för det? Svenskar är inte idioter. Sedan behöver man bara se vad som händer i Grekland för att förstå att Sverige klara sig RELATIVT mycket bättre än andra länder i dessa svårare tider och det får Reinfeldt poäng för. (Visst, handlingsrummet har hjälpts av att GP höll hårt i statsfinanserna och det skall han få beröm för.) Sedan spelar en annan faktor in, GP hade suttit länge vid makten och folk tröttnar på sina politiker. Han såg dessutom väldigt trött ut vid slutet, han ville dra sig tillbaka till sitt gods. För övrigt tycker jag detta med välfärdssystemets kollaps sedan alliansen tog över är lite överdrivet. Offentliga utgifterna har gått up c 10% sen alliansen tillträde, allt det kan väl andå inte ha gått till städbidrag till rika djursholmare!

Hampus Eckerman sa...

Å, det skrevs faktiskt mycket positiva saker om Göran Persson. Inför EMU-valet vill säga, då skulle han ju leda oss till en ny valuta. När omröstningen var över handlade det om ett vanligt val. Då rullade smutskastningen på som vanligt.

Anonym sa...

det har ju aldrig varit en smutskampanj mot Bildt eller Lundgren???? hallå???och den där barnflickan hos Reinfeldt? hallå?? och TV-radio licensen? och skatteplanering?

problemet hos vänstern är att högerskandaler sällan avslöjar dubbelmoral. moderater gör som de lär: dvs undviker att betala skatt och avgifter och anstâller billigt eller inom famlijen. eller investerar i groteska bolag. eller är mer eller mindre nervärderande mot fattiga, icke-assimilerade invandrare etc.

vänsterns ledare "kan inte leva i vakum" och har en fallenhet att göra tvärtom mot vad de lär.
alltifrån Sahlins affärer till Samuelssons gatlopp.
därför de kvarstående negativa skriverierna.

toblerone-politik. spin that biatch :-)

Anonym sa...

@Anonym 5:08 em:
Så det är ok att vara ett rövhål bara man är ärlig med det eller vad vill du ha sagt?

Magnus sa...

Anonym 5.08: det brännbara med Stegö och Borelius, deras barnflickor och tv-licenser var inte straffvärdet i det dom gjort, inte heller hur pass mycket pengar det handlade om. Det som verkligen fällde dem var
1) att det krockade med just de områden de skulle ta sig an som statsråd. Stegös licensfusk kunde ses som en misstroendeförklaring mot public service-tv/radio, men det ville hon inte erkänna utan pudlade och skyllde på slarv. Borelius framstod som mindre trovärdig i en av de hetaste frågorna inrikes - RUT-avdraget skulle hamnat på hennes bord.

2) att de visade upp bilden av de gamla bunkermoderaterna precis när partiet ville inskärpa att det var de *nya* moderaterna som vunnit, att man inte var arroganta miljonärer längre. Då passade det ju rätt dåligt med en näringslivsminsiter (Borelius) som bluffade om sina inkomster och försökte ljuga till för att visa att hon inte hade råd med en vit barnflicka. Plus att det väckte frågan: om inte *du* hade råd i nuläget, och då väljer svart au pair, vem har då råd eller lust att köra vitt även om ni subventionerar? Det var där det brände till - och det förklarar också varför Billström klarade sig: det berörde inte hans departementsområde på samma sätt.

Anonym sa...

"den svenska högern har varit en av de mest framgångsrika i Västvärlden när det gäller långsiktigt dagordningssättande."

Jaså, hur kommer det sig då att landet ser ut som det gör? Världens högsta skatt och en av de största välfärdsstaterna i världen. Högern sätter dagordningen i Sverige? Ha ha ha!

Hemlige sa...

Alliansen lånar Sverigedemokraterna retorik, och det är ju inget konstigt med det. Alla i ledande ställning inom alliansen är ju trots allt mycket väl medvetna om att alliansen kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna om möjligheten/behovet uppstår, och man har redan formaliserat detta samarbete efter förhandlingar.

Pelle sa...

"Världens högsta skatt och en av de största välfärdsstaterna i världen."
Källa till det? Jag har hört det här påståendet under många år, men det är aldrig någon som presenterar siffror på att så faktiskt är fallet.
Faktum är ju att vi under den senaste tiden fått kraftiga skattesänkningar och tiotusentals förlorade jobb i offentlig sektor, så jag tvivlar starkt på att påståendet är korrekt idag.

Angående det som blogginlägget faktiskt handlar om:
Här presenteras en undersökning som visar att socialdemokraterna beskrivs mer negativt i media. Vad jag ser så är det ingen som påstått att de alltid beskrivs negativt, så att slänga fram några enskilda exempel där Göran Persson har omnämnts i positiva ordalag motbevisar inte på något sätt resultatet av undersökningen.

Simsalablunder sa...

"Högern sätter dagordningen i Sverige? Ha ha ha!"

Det innebär ju givetvis inte att gemene man håller med eller vill ha den av högern satta dagordningen. Det bör inte vara så svårt att förstå.

Simsalablunder sa...

"Att Per T m fl 2001-02 faktiskt såg Göran P som framtidens man, och som ett *bättre* alternativ än både Lundgren och Leijonborg, kan vem som helst verifiera om man letar upp n'ärmaste bibliotek och vevar sig igenom några mikrofilmnade ledarsidor."

Magnus ställer sin egen 8-9 år gamla minnesbild som sägs omfatta ledare i Sydsvenskan och DN mot en mätning om hur ofta och på vilket sätt de båda partiledarna medverkat på nyhetsplats i de 8 största medierna: Aktuellt, Rapport, TV4 Nyheterna, Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen.

Vi ombeds dessutom själva veva igenom dessa mikrofilmade ledarsidor för att verifiera Magnus minnesbild.
Vi kan veva oss till en tennisarmbåge, Magnus jämförelse förblir en dimridå och en löjeväckande sådan.

Staffan sa...

Kollar man på borgarpressens hantering av GP så finner man säkert, föga förvånande, att han fick en mer ömsint behandling när han adminstrerade omfattande nedskärningar av den offentliga sektorn och förespråkade en högerlinje. Liksom när han tog det som en personlig uppgift att missionera EMU-medlemskapets väsignelser (och tacka de högre makterna för att svenska folket inte lyssnade). Det underminerar väl knappast Alis tes: svenska massmedia är sorgligt tendentiösa, favoriserar borgerligheten, lyfter upp extremhögern på piedestal, och släpper ogärna igenom alternativa röster från vänster. Det finns gott statistiskt material att luta sig mot om den egna subjektiva uppfattningen inte räcker, och det visar att slagsidan åt höger förekommit ett längre tag, och blivit mer accentuerad över tid.

Ett par borgare drygar sig här över att människor int vill läsa Flamman eller annan vänsterpress. Det är knappast den hela sanningen, exempelvi ETC har en hyfsad upplaga. Men högerpressen har ju onekligen en fördel: Pengar. Redan sossetidningarna som gick i graven fick känna på vad det betyder att annonsörer hellre finansierar borgerliga tidningar. Inte så konstigt eftersom borgerliga tidningar gynnar de som har mycket pengar och kan annonsera.

Jens J sa...

Jag tror inte, jag vet att man är förbaskat naiv, eller möjligen medveten demagogisk och manipulativ, om man bortser från omvärldsfaktorer när man uttalar sig kring saker som dessa. Eller du kanske tror att Göran Persson var ensamt ansvarig för den globala högkonjunkturen?

Anonym sa...

Magnus, jag genomled DN:s ledarsida dagligen hela den tidsperiod du beskriver och delar inte ditt intryck. Så känn dig grundligt motbevisad! (Det eller släpp din puckade anekdotmetodologi)

I sakfrågan kan undersöknings resultat förklaras av att media ägs av högerintressen. Välbekant, men vad göra åt det? Idén om en stor dagstidning med vänster-ledare förs fram ibland. Jag undrar varför det inte händer mer för att pressa tillbaka högersörjan på befintliga tidningar. S och LO vet att DN överlag redan förhåller sig fientligt. Varför då inte mana medlemmar och sympatisörer till bojkott av DN tills dess att tidningen inför två ledarredaktioner, en vänster en höger som får halva veckan var?

Magnus sa...

anonym 6.55: vad som är puckat är att inte kunna analysera. Nästan lika puckat äratt inte kunna lämna ett namn när man kommenterar, som om ni skulle behöva vara byxis här för att FRA skulle hitta er om ni uppgav ett namn. Sånt har man ingen respekt för när man lämnat ungdomsklubben bakom sig, den må vara MUF eller KU.

Simsalablunder sa...

"vad som är puckat är att inte kunna analysera"

Sysslar Magnus med självrannsakan? Tråden visar nämligen att det är det som fattas Magnus.

Magnus sa...

Ja, du Simsala är ju känd här på bloggen för att komma med smarta och initierade kommentarer (vilket vem som helst kan verifiera genom att googla ditt nick mot sajtnamnet, då får man upp ett axplock av dina stilblommor). Jag noterar att du har kallats både AFA-tomte och "hjärntvättad fjortis" här i kommentarältet tidigare, att det var från personer pö högerkanten betyder inte att de inte insåg vilken slags debattör du är. "Dumheten aldrig hjälpt någon enda människa" sa gamle Marx och det gäller även om den kombineras med stöddigt och tomt poserande.

Apropå ledarsidor kan jag upplysa dig om at DN ändrade adresstruklturen på stora delar av sin sajt förra året, vilket innebär att många av derasgamla artiklar inte längre finns på sina gamla adresser, coh tvärtemot vad debattörer av din sort brukar tro är Google inget idiotsäkert fulltextindex över allt som finns på webben eller som stått där (gäller generellt, huga huga). Att söka på "Göran Persson" site:dn.se ger inget användbart resultat. Men du är ju för ung för att inse att det finns källor som inte snabbt visar sig online. Typiskt filibustrerande från din sida; gå hem och sov nu så du åtminstone är vaken på första maj.

Simsalablunder sa...

"Jag noterar att du har kallats både AFA-tomte och "hjärntvättad fjortis"

Jag noterar att Magnus letar argument för sin hållning och landar i ovan.


"Apropå ledarsidor kan jag upplysa dig om.......det finns källor som inte snabbt visar sig online."

Och? Den där harangen hjälper ju inte Magnus ett dugg.
Ställ Magnus minnesbild, den där Magnus hänvisar till _LEDARSIDOR_ på Sydsvenskan och DN mot mätningen gjord av medieanalysföretaget Infopaq, där man mätt hur ofta och på vilket sätt de båda partiledarna medverkat på _NYHETSPLATS_ i de 8 största medierna: Aktuellt, Rapport, TV4 Nyheterna, Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen så förstår ju var och en att Magnus inte har mycket att komma med förutom då en stor mängd dimma i form av pladder.

Simsalablunder sa...

Apropå filibuster. Istället för att förlita sig på sitt godtyckliga minne kan Magnus använda sig av denna sida:

http://www.wordcounttool.com/

Resultatet är talande.
Lycka till!