torsdag, april 08, 2010

=:-o

Efter att i snart fyra år ha fört en politik som har varit inriktad på att gynna män med höga inkomster, visar det sig nu att de som har gynnats av regeringens politik har varit män med höga inkomster. Anders Borgs budskap är därför glasklart: de som gynnas av regeringens politik är kvinnor med låga inkomster.

”Vi måste väga in de långsiktiga effekterna när vi ska bedöma hur fördelningspolitiken slår. De stora effekterna på sikt ligger i att fler låginkomsttagare kommer in på arbetsmarknaden eller går från halvtid till heltid”, säger Anders Borg, vilket naturligtvis övertrumfar det faktum att fler låginkomsttagare har fallit ut från arbetsmarknaden samt gått från deltid till arbetslöshet.

SCB har tidigare konstaterat att inkomstskillnaderna är de största sedan mätningarna började för trettio år sedan. Det är en tendens som också bekräftades av Socialstyrelsen nyligen. Den rikaste procenten av befolkningen har fått lika stora överföringar genom regeringspolitiken, som de 25 procenten med lägst inkomster. ”Vi kan konstatera att i Sverige har inkomstskillnaderna inte ökat under senare år”, slår därför Anders Borg vidare fast, samtidigt som han och finansdepartementet konstaterar att inkomstskillnaderna har ökat under senare år och kommer att öka framöver med den förda politiken, om man ser det trendmässigt, vilket man enligt Anders Borg bör göra, om än inte just när det gäller denna specifika statistik. ”Det centrala är att vi gör en samlad bedömning av de totala effekterna som är så riktig som det går att göra”, säger han myndigt, utan att det egentligen framgår vad detta betyder.

Enligt Anders Borg är det mitt i all denna klargörande förvirring helt klart att ”arbetslinjen är avgörande på sikt för att inkomstskillnaderna inte ska öka”. Arbetslinjen, som alltså enligt regeringens politik innebär att inkomstskillnaderna ska öka, så att det ska "löna sig att arbeta", även när det inte finns några jobb att söka, inte minst på grund av regeringens politik. För att förstärka de långsiktiga effekterna av den misslyckade politiken har regeringen för övrigt beslutat dra in ett extra stöd till kommunerna, eftersom man menar att det inte längre behövs för att upprätthålla sysselsättningen – en beräkning som baseras på en rapport som räknar med att extra stöd ska ges för att sysselsättningen ska upprätthållas.

Genom alla dessa långsiktiga satsningar, förbereds Sverige särskilt väl för de långsiktiga utmaningarna i välfärden. Idag passade därför Anders Borg också på att slå fast att det inte är tänkbart att finansiera den framtida välfärdens behov med högre skatter. När vi blir rikare kommer vi inte längre att ha råd att betala mer skatt, är resonemanget. Vi bör då inrikta oss på att betala mer av välfärden privat, något som visat sig vara betydligt dyrare och givetvis också är mer orättvist. På så sätt kommer rättvisan inom välfärden att öka. Anders Borgs argumentation är glasklar: högre skatter är inte förenligt med full sysselsättning. Detta strider visserligen mot all historisk och internationell erfarenhet – Sverige hade högst sysselsättning när skatterna var som högst, och till skillnad från idag förde en politik för full sysselsättning – men det strider inte mot Anders Borgs ekonomiska teorier. Dessa har hittills, som väntat, fått rakt motsatt effekt än vad de utlovar, varför det är uppenbart att mer av detsamma på lång sikt kommer att få helt andra effekter, oklart vilka.

När så sambandet mellan retorik, politik och verklighet slutligen upplösts kan man helt enkelt lägga politiska bryderier åt sidan och istället rösta på Det Nya Arbetarpartiet for teh lulz:

23 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Återigen ett mycket bra avslöjande inlägg om högerns retorik. Det är ju detta som är det "nya" i Moderaterna. Politiken, ideologin (om man nu kan kalla det för ideologi?) är densamma men man har bara skapat ett nytt språk. Detta är det överdjävligaste som hänt i Sverige under min livstid. Ligger i klass med Palme-mordet och dess hantering. Dagens nyliberaler är att likna vid barbarer. Fullständigt obildade, vilket skrämmer mig. När blir det dags att sätta hårt mot hårt?

Björn Fridén sa...

Du. är. så. jävla. bra. Ali.

Tobias Dahl sa...

Briljant.

Hugo sa...

Sjuk-vård-omsorg för 40-talisterna blir en dyrbar historia. För att möta Olle i grind borde anställningsstopp för byråkrater och effektiviseringar göras inom kommuner och landsting. Det är på tiden att denna skyddade verkstad saneras.

Wonder Warthog sa...

Hatten av för dig Ali! Lysande inlägg!

Anders Westrup sa...

Sovande folket: Håller inte med om att den sittande regeringen är fullständigt obildad. Alliansregeringen är den högst utbildade regeringen Sverige haft på länge...

Anonym sa...

jag röstar på alliansen för att FR är den i särklass snyggaste statsministermaka/make som finns att tillgå. kolla in hennes koketta leende. jag smälter

Anonym sa...

När ska skinnet spricka upp i deras stela ansikten och deras rätta reptilskepnad synas klart? Deras beteende avslöjar i alla fall att de är reptiler som enbart handlar efter reptilhjärnan, de har inte nått den nivå i utvecklingen där empati, tolerans och mer subtila egenskaper som fordras för ett mänskligt civiliserat samhälle hunnit utvecklas.

Helena Duroj sa...

perfekt tolkad förvirring!
men det nedersta fotot är väl ett tecken på ditt nyfunna religionsvurmande?

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Att köpa sig brevlådeutbildningar på Cayman Island är inte bildning.

Ante sa...

Ett tag trodde jag att inlägget kom från BadlandsHyena. Dvs en blandning av svart satir och dryghet, med ett lätt uppgivet anslag.

Men jag antar att Ali ibland avslöjar sin mänsklighet i texter som ovan, som ger en utloppsventil för den uppdämnda frustration han får när han skriver seriösa texter hela dagarna.

Anonym sa...

Mkt bra skrivet... men vad f-n gör Slavoj Žižek naken i djungeln med en hitler-haklapp? :)

Erik sa...

BAHAHA

Ali Esbati sa...

@ Anonym 1:30

Det är som med Anders Borg och hans grafer - jag förstår det inte själv, men jag tror att det förmedlar något viktigt, i alla fall på lång sikt.

Anonym sa...

Schlingmann är bäst i högern på att dansa.

Johan C. Svensson sa...

Säga vad man vill om Filippa, men beatmixa kan hon inte. Sen att Schlingman ser ut som Crazy Frog gör inte klippet bättre...

Bengt Nilsson, sosse sa...

Kan man inte föreslå Borg som kandidat för Nobelpriset i fysiskalisk ekonomi med den galanta lösning han har på att den ekonomiska verkligheten slutligen kan upplösas i ett svart hål av politisk retorik!

Anonym sa...

Observera hur Schlingmann inte bär slips och hur Filippa Reinfeldt inte har på sig pärlhalsband och hur de därmed bidrar till att minska klassklyftorna!

mohammed sa...

Kvakksalver ALI

Et tips til den gravalvorlige propaganderende fascist ALI ESBATI.

IKKE PRØV Å VÆR HUMORISTISK


Du avslører deg selv totalt som et misslykket islamistisk immam .

Josef sa...

Zizek har Stalin på haklappen. Han har ju en bild på Josef i sitt arbetsrum, och de som blir upprörda släpps inte in eftersom de inte erkänner Stalin som subjekt. Han har en sorts humor...

Christian sa...

Alla som arbetar har blivit rikare. Vänstern är sur för att inte alla har ökat sina inkomster lika mycket, räknat i kronor. Inget nytt under solen.

För övrigt, jag ÄLSKADE Jesus-bilden. Ali, var hittade du den? Jag vill ha den dockan (?) på mitt skrivbord.

Fredrik sa...

För övrigt skulle jag vilja slå håll på den idiotiska myten att folk på vänsterkanten skulla ha något emot att tjäna pengar. det är ett lumpet och faktabefriat argument som används av hjärndöda högerdebattörer.

Jag står längst till vänster här och skulle fan vilja vara stenrik!

vi kan liksom inte välja att leva utanför samhället, även om expressens ledaredaktion anser det.

Anonym sa...

Den där j-vla Ssschhhlingmannn ser både så läskig ut och verkar vara den sortens överklassig halv-figur som kan få en vanlig förhärdad gråsosse att bli kommunist vid blotta anblicken! Usch!