onsdag, maj 26, 2010
Är du pålitlig lille vän?
Expressen rasar på ledarplats mot att de rödgrönas stöd till USA:s kärnvapendoktrin, folkrättsbrott samt världsherraväldebyggnade genom militärbaser på andra länders formellt eller reellt ockuperade territorium, kan bli "opålitligt". Med en mer självständig utrikespolitik som förs utifrån internationella rättsprinciper "riskerar Sverige att förlora sin roll som seriös partner på världsarena". Man kommer att tänka på den Robert Nyberg-teckning där chefen säger något i stil med "Johansson måste förstå att han saknar den rätta kompetensprofilen", och får svaret "Nä, man är ju ingen rövslickare precis".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Expressen håller samma pajasnivå som Svenskt Näringslivs kommunrankingbroschyr. Skillnaden är papperskvalitet och att Expressen kommer ut varje dag istället för en gång om året. Det senare är definitivt till nackdel för Expressenläsaren.
Ja, det vore ju verkligen bra för världsfreden om USA drog tillbaka sina styrkor från Sydkorea.
Leif, jag vet inte om du är ironisk men om du menar allvar håller jag inte med om det du säger. Av historiska skäl misstror Kina Japan (inte så konstigt vid tanke på vad japanerna gjorde i landet på 30-talet). Garanterat skydd från USA:s kärnvapenparaply är vad som avhåller Japan och Sydkorea från att utveckla egna kärnvapen som svar på Nordkoreas kärnvapenprogram. Kina gillar absolut inte USA:s globala maktanspråk, men man föredrar ändå att ha amerikanska kärnvapen inpå knutarna än japanska sådana just för att den historiska misstron är så stark. Finns en väldigt bra artikel om det i tidsskriften global security studies, ska leta upp den och posta länken. Ali din säkerhetspolitiska analys, om du nu har någon sådan, ger jag inte mycket för.
Mattias, din ironiradar verkar ha pajat. Men det är klart du har rätt. Vad jag undrar är detta, om sydkoreanerna vill ha en USbas hos sig (vilket du kan vara säkert det vill så länge Nordkorea beter sig som en galning) är det inte okej då. Eller får de inte det på grund av att den rödgröna röran anser att de vet bättre? Kommmer en framtida SVMP utrikesminnister förklara för sydkoreanerna att de borde skjicka hem UStrupperna för sitt eget bästa och lyda moraliska supemakten Sverige?
Är du lönsam lille vän?
Leif, Mattias og Anonym:
Om Sør-koreanerne vil ha amerikanske militærbaser eller ikke, er jo ikke det eneste som betyr noe. Et like viktig spørsmål er jo om amerikanerne vil ha dem. Tror nok mange i USA heller vil bruke pengene på andre ting enn å holde seg med militærbaser over hele kloden, og slett ikke ønsker å bli dratt inn i en nabokrangel i en annen verdensdel.
Sør-Korea er mer enn sterkt nok (over dobbelt så mange innbyggere, mange ganger større økonomi) til å forsvare seg mot Nord-Korea. Og ennå viktigere i denne sammenhengen: Nord-Korea er definitivt ikke en trussel mot Sverige.
Jag var sarkastisk.
Om Sydkoreanerna vill ha en amerikansk militärbas hemma hos sig så är det inget som på minsta vis angår Sveriges regering, rödgrön eller ej. Så följaktligen förstår jag inte på vilket vis detta skulle vara ett problem.
Ta det för vad det är - inrikespolitik, inte utrikespolitik. Röstfiske bland vissa grupper som ser USA som 'den store satan' helt enkelt.
/Rickard
Om nu de rödgröna vinner valet kan man kanske misstänka att S tar hand om utrikesministerposten. Kan vi då förvänta sig att S kommer att i internationella fora driva denna ståndpunkt? Troligen inte, denna skrivning är förmodligen bara ett meningslöst köttben till V som får vika ner sig på områden som rimligen borde vara mycket viktigare.
Dessutom har väl Sverige ingen utrikespolitik att tala om längre, den sköter EU numer. Förmodligen kommer väl världen och USA att ta detta med en gäspning om ens så mycket. Man kan väl även förmoda att det inte innebär några reala implikationer för vapenexporten eller de delar som sålts ut till imperiets intressenter.
Det mest underhållande är är ju inte frågan om koreanska halvöns DMZ, utan det faktum att inte bara Ali utan hela oppositionen tror att exempelvis Tyskland, Italien och Storbritannien är "formellt eller reellt" ockuperat av USA.
1975 ringde och vill ha tillbaka sin utrikespolitik...
Notera att Obama-doktrinen inte går emot den rödgröna inställningen, snarare tvärtom, då man vill satsa på ekonomiska/diplomatiska framgångar, snarare än kärnvapen/militärt.
Inte särskilt underhållande men fullt i linje med allt annat tillskrivningsdravel som Ingerö byggt hela sin "karriär" på är även Ingerös postning i denna tråd.
Nu får du ge dig Simsa,.....ur naiv får man bli på vänsterkanten.
Världens stora samvete är Sverige, vi kan allt, ser allt,..... asfalt.
Skicka en kommentar