torsdag, juli 08, 2010

Debatt: Sverige i Afghanistan

Paneldebatt med riksdagspartierna, om Afghanistan och Sveriges deltagande. Jag var med från Vänsterpartiet. Tycker att högerns krigsnaivism och obekymrat koloniala utgångspunkt stundtals är häpnadsväckande.

13 kommentarer:

R sa...

Gillar när du gör denna Ali:
http://raoworld.files.wordpress.com/2009/01/facepalm.jpg

Anonym sa...

Ja, den tydliga men omedvetna koloniala attituden var skrämmande hos dessa riksdagsmän.
Men jag la märke till att när ordet gick till dig, Ali, vreds halsarna så att alla vände sig och lyssnade uppmärksamt. Kan det vara att de innerst inne ville höra motargumenten mot vad de annars alltid anser så självklart rätt. Centerpartisten reagerade ju hysteriskt - är det rentav bevis på undertryckta tvivel?
Sixten

mkk sa...

Adaktusson alltså, han är så jävla dålig.

Anonym sa...

BRAVO ALI,
Du är en mycket duktig och sakkunnig person. De borgerliga hade inget argument med sig att övertyga oss om de Sveriges soldaters närvarande i Afghanistan. Vi får hoppas att efter valet Sverige ta ur sina trupper från Afghanistan
masood

Anonym sa...

Det jag undrar främst är vad de tror de uppnår med att hjälpa till att bygga upp en militärdiktatur där militären ska fläka runt och mörda folk och presidenten inte ens kan resa inom sitt eget land överhuvudtaget.

Visst tillkommer infrastruktur, men för vem? Och måste vi ha diktatur för att bygga upp skolor? Kör vi gamla västerländska mallen från Sydkorea och Taiwan att stödja militärdiktaturer i 40-50 år innan de börjar demokratisera sitt samhälle? Varför tilläts då inte Sovjet att ge stöd för de som faktiskt stödde kvinnors rättigheter? Det är ju vi som skapat situationen de lever i. Och regeringen där kan inte ens samla in skatter, det gör krigsherrarna istället. Det är inte bara talibaner eller Karzai. Med facit i hand så demokratiserade östeuropa lika snabbt som många av de diktaturer USA stödde.

Men jag är som sagt oroad för att man bara bygger upp militär makt och att vi fortfarande får åka runt och mörda folk bäst fan vi vill. Inte fan är de ett suveränt land utan en militärdiktatur och faktiskt världens värsta land. Ska de verkligen bygga upp sitt land med våld? Och hur går det till när deras närvaro är så dålig och de bara är intresserade av att göra de utländska trupperna nöjda. Det måste inte bara finnas ett civilt samarbete, det måste finnas ett civilt samhälle. Det är långt borta till ett samhälle utan krig och droger, eller med jobb.

Anonym sa...

Värst vad nervös du var inför kamerorna, ali.

Anonym sa...

Du var ju helt kass Ali. Varför ifrågasatte du inte själva grunden och utgångspunkten för hela diskussionen mer? Varför ifrågasatte du inte påståendet om att USA är där för att sprida demokrati och utveckling? Nu spelade du på imperialisternas planhalva och blev någon slags imperialismens vänster. Och då låter du ärligt talat bara knäpp. Dessutom abstraherade du ditt resonemang till den grad att ingen jävel förstod vad du menade. Nej, det var inte din bästa debatt direkt.

Anonym sa...

Haha, du var ju jättedålig. Din position framstår som helt extrem och världsfrånvänd. Självklart måste Sverige vara militärt i Afghanistan. Det är bara dumt att försöka göra det till en höger-vänsterfråga. Om du inte hade ägnat debatten åt att försöka komma runt den utgångspunkten kanske du hade kunnat bidra med något konstruktivt och vettigt. Men blir du bara fånig. Synd för dig och för vänsterpartiet.

Anonym sa...

Esbati <3 TALIBANERNA

Kurt sa...

Idag tillkännagav överbefälhavare Sverker Göranson att alla försvarsmaktens anställda nu är tvugna att acceptera utlandstjänst. Arbetslösa kommer alltså att tvingas söka jobb i försvarsmakten och skickas utomlands.

Simsalablunder sa...

Anonym 3:55 kan inte ha lyssnat på vad Ali sa, det eller en mycket svajig förståelse kryddat med fantasyticks. För hur kan man annars förklara hittepå som "imperialismens vänster" ur det Ali sa?

Om Anonym 6:20 djuplodande inlägg kan man säga att det bestod i "Haha", som är ett lika tungt argument som LOL.

Anonym sa...

Bra svar på kritiken, simsa. Eller också inte...

Simsalablunder sa...

Eftersom Anonymerna inte kunde prestera tillstymmelse till saklig kritik så var ju repliken på de osakliga Anonymska inläggen av sådan art att den skall kunna förstås av Anonymerna.
Att Anonym 9:01 sedan inte vet om det var bra eller dåligt förklarar på ett fint sätt varför de Anonymska inläggen överhuvudtaget existerar.