söndag, september 19, 2010

«Värmen i valet»

Erik Berg skriver klokt, vackert och länkspäckat om det här valet, om hur det har varit, vad som står på spel och vad som vuxit fram i slutet av kampanjen.
Med förändringarna har följt ett förändrat klimat. I medierna, i opinionen, i relationerna mellan människor. Den övergripande politiska diskursen tränger så på djupet in i våra liv. Det har därför varit direkt obehagligt att uppleva hur en klok bok om något så självklart som jämlikhetens betydelse under detta fjärde alliansår har mötts av mediala hån och burop, hur mytbildningen om en svulst av passiva bidragstagare har etablerats som en sanning. Hur ombildningarna av hyresrätter odlat fram en klass av nyrika klippare med hål stora som utbroderade märklarannonser i sina hjärtan.

Allt detta har gjort Sverige till ett mer patetiskt land. Rikt, kallt, gnidigt, osolidariskt – otäckt.
Läs, sprid – och rösta! Rösta för att ge det ekonomiska, politiska och mediala etablissemanget en välbehövlig näsknäpp. Rösta för att Sverige ska vara ett solidariskt välfärdsland värt namnet. Rösta för förändring och framtidshopp. Rösta för en rödgrön regering med en stark vänster.

14 kommentarer:

Anonym sa...

När du sitter som ekonomiminister i ett enat vänsteralternativ utan den lömska Sahlin som nyliberal bromskloss, skall jag gå och rösta.

kommer ni in nu kommer hon att sparka ut Ohly vid första bästa tillfälle och fortsätta privatiserandet som planerat

Anonym sa...

Fan, det ser ut att bli fyra helvetiskt långa år till med nyliberala smygfascister och helfascister i regeringen.

G-dbevareossväl...

Ferferi i Paris/Göteborg sa...

Hej och tack för en intressant och välskriven blogg! Själv har jag skrivit ett inlägg om SDs seger på min blogg.. Men antar att många här inne kanske inte är så intresserade av att kika in så jag kopierar in det här.

"Ja det där gick ju inte så bra, med SD in i riksdagen alltså. Jag tror verkligen starkt på att de som röstat för partiet inte riktigt läst deras manifest och allt som de står för. Jag vill i alla fall tro det. För Sverigedemokraterna står inte alla gånger för särskilt humana åsikter. Snarare tvärtom. Självklart finns där ett par punkter jag kan hålla med om, men så där är det ju alltid. Oavsett parti. Nu är mitt hopp på att Miljöpartiet går med på ett samarbete. Kom igen Mp! För som det är nu anser jag att ingen av oss har vunnit förutom Sverigedemokraterna, alltså en förlust för både röda och blå. Det här var SDs seger. De blåas seger har svärtats ner. Till och med Reinfeldt kallar situationen för ”ett oönskat läge”.

2010 fick vi ett oerhört skrämmande valresultat. Vill jag veta vilka i min bekantskapskrets som röstade så här?

Men vi måste inse att de som röstade SD, måste ha röstat för att de ville ha en förändring av något slag. Det måste vi ta hänsyn till. Någonstans ifrån kommer dessa röster. Ilska? Besvikelse? Okunskap? Jag har ingen aning. Men kanske, kanske kan SD föra något gott med sig? Kanske öppnar vi upp för diskussion. För förståelse. För bättre integration.

Jag startade en Facebookgrupp för frågan. Den heter ”Jag röstade inte på Sverigedemokraterna!”. Om ni vill vara med i diskussionen så klicka här: http://www.facebook.com/group.php?gid=156825121003132"

Första Internationalen sa...

Det är högermedia och lobbygrupper som UOK och Timbro som lyckats snedvrida all debatt om Vänsterpartiet med rena McCarthymetoder. Vänsterpartiet är det enda riktiga hotet mot kapitalismen i Sverige och det vet dom.

Georg Johannesen sa...

Ilska? Besvikelse? Okunskap? Jag har ingen aning. Men kanske, kanske kan SD föra något gott med sig? Kanske öppnar vi upp för diskussion. För förståelse. För bättre integration


Kopi av reaksjon fra Ali Esbatis Putin-jugend .

Åh herregud!

Jag som trodde att du sparkat ut denna sinnessjuka norska sionistgalning för gott härifrån.

Om du nu måste ha med skiten, sätt idioten tillsammans med andra galningar i en karantärsavdelning för impotenta dårar.


Venstrefascist Ali Esbati forteller meg hvordan hans venner tenker , og mine forskjellige innlegg som sensureres eller ikke sensureres forteller meg resten .

Historikeren Henrik Arnstad som er fanatisk opptatt av å Hitle finnenes krigsinnsats mot bolsjevikene , mens rød-fascistene i øst kunne man ikke vente mere sivilisert opptreden fra , de de kom fra tilbakestående samfunn .

Ali Esbatis Islamofobi -korstog og sensur i bloggverden i Norge og Sverige kan oppsummeres som intellektuelt stimulerende men negativt for integrasjonen .

I likhet med Quisling og Arne Treholt burde Ali Esbati starte med en analyse av årsaken til tilbakegangen for Putin kommunistene i Sverige .

Med vennlig hilsen

Peter Olsen

Thomas sa...

Somliga vill förstås att det ska bli som i Texas eller Arizona, precis som de ville för tjugofem år sedan. Stormrika bröderna Hunt-typer gentemot en trasdopad arbetarklass och illegala mexare, fritt fram för att vädra grov rasism och sedan låtsas som om det regnar, ännu mer misstänkliggörande av alla som inte tjänar minst 20 papp i månaden - och ännu mer nerkörda skolor parallellt med rop om att Sverige ska bli en stormnakt i utbildning och kunskap. Fy sjutton.

Ferferi i Paris/Göteborg sa...

Hej Antonio!
Jag har skrivit ytterligare ett inlägg där jag analyserat gårdagens valresultat lite. Kika gärna in och kommentera!!!

Barack Hussein sa...

Young, slick and tough-talking, the leader of the Sweden Democrats, Jimmie Akesson, 31, campaigned for a 90 percent reduction in immigration. He described Muslim population growth as the greatest foreign threat to the country since World War II. He has also called for the immediate withdrawal of Swedish troops from Afghanistan.

http://www.nytimes.com/2010/09/20/world/europe/20sweden.html?_r=1


Sverigedemokraterna har fått egen majoritet på flera skolor. I riket totalt får SD 12,8 procent i skolvalet, men det finns exempel på skolor där andelen ligger runt 60 procent, exempelvis Arboga yrkesgymnasium och Alvesta gymnasium. Antalet röstande har varit relativt litet.

Även på större gymnasieskolor, som Bäckadalsgymnasiet i Jönköping med drygt 1 100 röstande, fick SD den höga siffran 45,4 procent av rösterna.

- Det är ett oerhört nedslående resultat, vi accepterar inte detta. Vi kommer att göra en djupanalys, säger Stefan Hagström, gymnasiechef på Bäckadalsskolan.

Inger Ashing, ställföreträdande generaldirektör på Ungdomsstyrelsen tror att SD:s mobilisering mot unga har gett genomslag.

Anonym sa...

Unnskyld Ali , du leser Norske aviser og forstod kanskje hva jeg henviste til .

Akkurat som Hitler

http://www.aftenposten.no/meninger/article3818748.ece

Arnstad klarer ikke å styre unna hitlingen. I Finlands tilfelle undergraver han et viktig historisk oppgjør ved å presse begreper som «Lebensraum», «rasemytologi» og «utryddelse» på finnenes krig – som om det viktigste er å sette nazistempelet så det svir.

D sa...

Hej Ali, jag är intresserad av den norska socialdemokratin. Eftersom du är verksam i Oslo: hur gör jag för att läsa på om den? har du några tips?

Soran Ismail sa...

Visa respekt för Sverigedemokraternas väljare

Det är svenska medborgare som är missnöjda med integrationspolitiken. De är missnöjda med debatten kring den. De har upplevt ett problem, och de har upplevt hur det här problemet har ignorerats av de etablerade partierna. Då försvinner förtroendet för dem, och man ser sig om efter ett annat parti. De hittade Sverigedemokraterna. För så här är det – Det uppstår problem i alla aspekter av politiken, invandringen och integrationen är inte befriat från detta. Men det är det enda som inte diskuteras seriöst och resultatet av det ser vi nu – ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Och skulden ligger hos alla de andra partierna. Gemensamt. Det är upp till dem att inse att SD inte har ensamrätt på invandringsfrågan. Ta ert ansvar och kom med förslag på hur vi kan lösa de integrationsproblem som vi faktiskt har. Föra diskussioner med EU om ett större gemensamt ansvarstagande? Lyfta frågan från kommunerna till riksnivå? Mer pengar? Färre invandrare? Fler invandrare? Kasta äpplen på alla kvinnor från Estland? Det finns inga enkla svar och det kommer att ta tid, men så är det med politik. Men ta ert ansvar – ta debatten. För diskussionerna. Kom med förslag och lösningar. Mitt förslag på en lösning, inte bara i denna fråga, är att minska gapet mellan politiker och vanliga medborgare. Lyssna. Det finns uppenbarligen en grupp människor som är missnöjda med hur debatten förs idag. De känner inte igen sig i det som sägs. Då är det värsta man kan göra att fortsätta exkludera dessa människor. Om de känner sig inkluderade så kommer de vara villiga att ta till sig och förstå. Som det är nu så stänger de bara av. Det handlar inte om att på något sätt kompromissa med idéer och ideal, utan om att lyssna och hitta lösningar.

bluntz sa...

Sådan förlust, spill inte din ambition och politik på de som inte förtjänar det. Bege dig ut i världen för den omfamnar dig och berikar dig mer än Sverige någonsin gjort.

JessicaKrasnaja sa...

Vem vet, kanske leder det här till att SD råkar bli utbildade?

http://jessicakrasnaja.blogspot.com/2010/09/mitt-varsta-jobb-nagonsin.html

...eller inte.

Simsalablunder sa...

"Det finns inga enkla svar och det kommer att ta tid"

Jo då, det finns ett grovt enkelt svar på problemet, minska klyftorna och se till att människor blir behövda genom arbete.
Det är glasklart, att när klyftorna var mycket mindre och vi hade låg arbetslöshet, så var denna typ av yttring mycket liten. Varje gång man fört en politik som ökar klyftorna och med en hög andel arbetslösa (de går hand i hand) har detta dykt upp.
Så länge man vägrar inse det kommer problemen bestå och förvärras. Ingen dialog i världen förändrar folks faktiska situation, den där de är långtidsarbetslösa eller sjuka med låg ersättning, bara en riktig politik som är utformad att verkligen ta itu med klyftornas ökning och arbetslösheten gör det. Sossarnas politik sedan 1980-talet och framåt har inte gjort det. Inte heller har borgarnas politik fram till idag gjort det. Och vi ser resultatet idag i form av SD i riksdagen. SD kommer inte bidra till att lösa varken klyftornas minskning eller arbetslösheten av den enkla anledningen att de inte har någon politik som tar itu med det och de är heller inte intresserade att stödja en politik som tar itu med det.