söndag, september 19, 2010

Stora värden – välfärdsindustrin kartlagd

Det råder ”huggsexa om den svenska välfärden bland de kritstrecksrandiga investerarna i London City”, rapporterade Affärsvärlden för ett tag sedan. En avgörande anledning till det lär vara att stat, kommuner och landsting årligen slussar 50 miljarder skattekronor till privata aktörer.

Nu kan vi avslöja hur skattemedel blir till enorma vinster i de privata bolag som driver skattefinansierad vård- och skolverksamhet. Förra året kunde de 15 största räkna hem drygt två miljarder kronor, en vinstökning med nästan 30 procent jämfört med 2008. Med hela denna sektor inräknad hamnar vinsten på minst tre miljarder kronor. Och ofta är bolagen skrivna i skatteparadis – Triton har valt Jersey och EQT Guernsey – med obefintlig insyn.
Kent Wernes granskning är gedigen och viktig. Detta är och kommer att vara en avgörande politisk fråga de närmaste åren, oavsett riksdagsmajoriteter. Med en högerregering kommer dock de som sitter på politiska beslutspositioner att vara aktivt och entydigt lierade med dem som önskar kalasa på gemensamma resurser – få vinsterna medan räkningar och risker skickas till allmänheten; vrida välfärden från behovsstyrning till marknadskontroll.

3 kommentarer:

Kjell Martinsson sa...

Jo, det är nog så att monopolkapitalen bestämmer med än regeringarna i de olika länderna.
Tycker du, Ali, att man kan banta Sveriges riksdag till säg 249 ledamöter. En ganska stor besparing...

Kerstin sa...

Hittar inga permalänkar till inläggen. Var finns dessa?

Ali Esbati sa...

Kerstin, längst ned här finns de länkade: http://kentwerne.se/2010/09/17/508/

"Läs granskningarna:"...